דעה: טעויות בתיאום מערכות שעלולות לעלות לכם ביוקר

תיאום מערכות בפרויקטי בנייה ותשתיות הוא תהליך קריטי להבטחת הצלחת הפרויקט, תוך שילוב מיטבי בין המערכות השונות, חיסכון בעלויות ומניעת ליקויים. במאמר זה נבחן את עקרונות היסוד של תיאום מערכות, נציג כלים וטכנולוגיות עדכניות המשמשות את הענף, ונדון באתגרים המרכזיים הניצבים בפני מנהלי פרויקטים ומהנדסים. בנוסף, נעמיק בתפקידם של מודלים דיגיטליים כגון BIM (Building Information Modeling) ובשיטות עבודה מתקדמות לשיפור תהליכי התכנון והביצוע. המאמר מיועד לאנשי מקצוע המבקשים להבין כיצד תיאום מערכות איכותי יכול לשדרג את הפרויקט ולהבטיח את הצלחתו.

 

חשיבות הליך תיאום מערכות 

מתאם המערכות הוא כמו בלש שמגיע לזירת הפשע (או לפרויקט הבנייה, אם תרצו) בשלב די מתקדם. אחרי שכל היועצים כבר עשו את שלהם, הוא נכנס לחדר החדרים כדי למצוא את כל ההתנגשויות והבעיות. הוא בודק כל פינה, כל קיר, כל תכנון, ומנסה לפענח את הפאזל המורכב הזה. האם הקונסטרוקציה תתמוך בכל המערכות? האם האדריכל והמהנדס הסכימו על גובה התקרה? והכי חשוב - האם יהיה מקום לכל הצנרות והחוטים בלי לפגוע באסתטיקה? זה כמו לחפש מחט בערימת שחת, רק שהמחט הזו יכולה לגרום לעיכובים משמעותיים בפרויקט אם לא מוצאים אותה בזמן.

בנימה רצינית יותר, באחריות מתאם המערכות:

  • ריכוז כל תוכניות היועצים הנדרשים לצורך ביצוע תיאום המערכות: אדריכלות, עיצוב פנים, קונסטרוקציה, אינסטלציה, ספרינקלרים, חשמל, מיזוג אויר ועוד
  • יצירת מודל קומפילציה / מודל אחוד ע"פ הנחיות התלמ"ב (BEP) והפצת קובץ הנחיות / גיליון עם חתכים עקרוניים למעבר המערכות השונות
  • איתור התנגשויות בין המערכות האלקטרו-מכניות השונות ,רכיבי הבינוי והאלמנטים השונים של שלד המבנה כגון קירות, קורות, עמודים וכו'
  • ביצוע תיאום בין כל מערכות הפרויקט בשטחים המוזמנים, בתיאום עם האדריכל ושאר מתכנני המבנה
  • הובלת ישיבות צוות התכנון בנושא תאום המערכות והצגת חלופות לפתרון על-פי דרישת המזמין, ובתיאום עם מתכנני הפרויקט ויועציו
  • הנפקת תוכניות סופרפוזיציה צבעוניות של כל המערכות במבנים והפצתן ליועצי הפרויקט לעדכונם (תכניות הסופרפוזיציה ישמשו גם את הקבלן והמפקח בעבודתם)
  • ביצוע בקרה סופית על המודלים של היועצים, על מנת לוודא שכל ההערות ו/או ההנחיות הוטמעו כנדרש
  • הנפקת תוכניות פתחים אשר יכללו את הפתחים והשרוולים הנדרשים למעבר המערכות דרך אלמנטי השלד (רצפות, קירות בטון וקורות), עבור כל מפלס בנפרד

 

חשיבות בתכנון פתחים לפני ביצוע שלד

"תכנית הפתחים: מפת האוצר של הבניין". תכנית הפתחים היא כמו מפת האוצר המפורטת ביותר שתוכלו למצוא. היא מראה בדיוק כיצד עוברים והיכן מסתתרים "האוצרות" של הבניין - הצנרות, הכבלים, ותעלות האוורור.

הצגת תכנית אשר משרתת את מערכות היועצים תוך התחשבות בברזלי זיון, כזאת שמאושרת ע"י קונסטרוקטור הפרויקט ולוקחת בחשבון עומסים שונים וגודל משתנה של קורות הינה אחת העקרונות החשובים ביותר להצלחתו של פרויקט. מאפשרת תכנון מדויק, ביצוע יעיל ושיפור איכות המוצר הסופי. על ידי השקעה בתכנון מוקדם ומפורט של תכנית הפתחים, ניתן לחסוך זמן, כסף ולהבטיח את שביעות רצון הלקוח. הצלחה משמעותית של מתאם המערכות באה לידי ביטוי בהתאמה בין התכנון התיאורטי (דו-ממדדי ותלת-ממדדי) לתוצר הסופי בשטח.

פרוייקט: ספירלה. יזם: עזריאלי. ניהול Bim ותיאום מערכות: גלבוע מהנדסים ויועצים

 

ומה קורה כשאין מתאם מערכות?

צינורות המים שעוברים דרך תעלות החשמל, מערכות מיזוג שחוסמות את פתחי האוורור, צנרות שמתנגשות, בעיות גישה למערכות, גישה לתחזוקה, שמירת מרחקים בין מערכות מסוימות, בעיות של גובה ראש... כל אלה ועוד הרבה ניתן לפגוש על בסיס יומי כאשר יש תכנון פרויקט ללא מתאם מערכות.

ביצוע המערכות ללא פתחים מוסכמים מול הקונסטרוקטור ברוב המוחלט של המקרים יובילו לשינויים בתוואי המערכת ולבעיות אחרות שנוצרות בעקבות כך, לכל מערכת יש את המגבלה שלה שאם לא יתחשבו בה בייחס לשאר המערכות ייתכן והיא לא תעבוד כלל. חשוב להתייחס באופן מקסימלי שניתן לאופן תליית המערכות בתקרות, סוג התלייה, גישה לתחזוקה של אותן מערכות וכו'. מתאם המערכות הוא למעשה המנצח על התזמורת של כל היועצים בפרויקט בנייה. ללא מתאם מערכות, הסיכוי להתנגשויות בין המערכות השונות, עיכובים בלוח הזמנים והגדלת עלויות הפרויקט עולה משמעותית.

 

סיכום

תיאום מערכות הוא תהליך קריטי בניהול פרויקטי בנייה ותשתיות, המסייע במניעת טעויות יקרות ותקלות תפעוליות. המאמר מציג את החשיבות של תכנון מקיף ומדויק המשלב את כל המערכות בפרויקט, תוך זיהוי מוקדם של התנגשויות ותיאום בין בעלי העניין. בעזרת שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, שיתוף פעולה הדוק בין צוותי התכנון, והבנה מעמיקה של האתגרים והפתרונות הנדרשים, ניתן להבטיח ביצוע פרויקטים חלק ויעיל. תיאום מערכות איכותי אינו רק מפתח להצלחת הפרויקט, אלא גם דרך משמעותית לחיסכון במשאבים ולשיפור התוצאה הסופית.

על המחבר
הוספת תגובה
תגובות
1 תגובות
התמונה של אנונימי
יהושע הפרוע
מאמר מעניין, תודה. הפריע לי המשפט "מתאם המערכות... מגיע... בשלב די מתקדם, אחרי שכל היועצים כבר עשו את שלהם... כדי למצוא את כל ההתנגשויות והבעיות". נראה לי נכון יותר שמתאם המערכות ייכנס עוד לפני התחלת העבודה של כל היועצים, יגדיר הקצאת מקום ותוואים לכל סוג תשתית וצנרת, ויכתיב ליועצים השונים את המקומות המוקצים להם. זה מה שעושים מהנדסי מערכות שמתכננים, למשל, מטוס, טנק או כלי שייט. סוף מעשה במחשבה תחילה...

רק למשתמשים רשומים גישה מלאה לכל ישומי האתר !

על מנת ליהנות מכל הפיצ'רים והשירותים אותם אנו מציעים בפורטל החדש - מומלץ לבצע הרשמה קצרה ולנהל כרטיס אישי (ניתן גם באמצעות היוזר בפייסבוק).

ההרשמה והשימוש בתכני הפורטל ללא עלות !

הירשםהתחבר

לחצת על "סל המשרות"

רק למשתמשים רשומים גישה לסל המשרות

אנו ממליצים לכם להירשם או להתחבר לאתר כדי ליהנות ולייעל את תהליך חיפוש העבודה.

משתמש שאינו רשום רשאי לשלוח קורות חיים לכל משרה בנפרד.

חזרה ללוח הדרושים | הירשם | התחבר