אירוע גמר תחרות בנייה מתועשת של אקסס מבית שפיר

עולם הבנייה סובל מקיפאון טכנולוגי מצד אחד וממחסור חמור בידיים עובדות מצד שני. חברות הבנייה משתמשות עד היום בשיטות בנייה מיושנות יחסית שמשפיעות על קצב, איכות ומחיר הבנייה. המחסור בפועלים מתחילת מלחמת חרבות ברזל רק חידד את הצורך בשיפור הפריון בענף ובהכנסת טכנולוגיות מתקדמות שיסייעו בבנייה. 

כדי לנסות ולהתמודד עם הקיפאון הזה, נערך בשבוע שעבר אירוע הגמר בתחרות בנייה מתועשת של אקסס access, מרכז החדשנות של קבוצת שפיר, מוביל את בשורת החדשנות בענף הבנייה בישראל על ידי תמיכה בפיתוחים וטכנולוגיות כחול לבן והשקעה בסטרטאפים צעירים בראשית דרכם. התחרות שנערכה זו השנה השנייה ברציפות ונפתחה לפני שלושה חודשים, עוררה עניין רב עם עשרות הצעות חדשניות ומעניינות ונועדה לתת במה לרעיונות פורצי דרך ומקוריים בנושא הבנייה המתועשת. 

גם נציגים מקרנות הון-סיכון ויזמים הגיעו כדי להקשיב ואולי לקבל השראה, ובין הרעיונות שהוגשו נבדקו חברות המבקשות ליישם חדשנות דרך פתרונות תיעוש שיגבירו את הפרודוקטיביות ויקטינו את התלות בעבודת כפיים. מעשרות צוותים משולבים שכללו אנשי אקדמיה, סטודנטים, מהנדסים ויזמים שונים מענף הבנייה.

לבסוף הגיעו לגמר ארבעה פרויקטים מבטיחים, כל אחד בתחומו. האירוע נערך במשרדים של אקסס בהם שוכנות חברות אשר הצטרפו למרכז החדשנות וזקוקות בראש ובראשונה לחלל עבודה. ד"ר ריקרדו אוסירוף, מנכ"ל אקסס, סיפק לקהל סקירה קצרה על פועלה של אקסס בתוך קבוצת שפיר בכל הקשור לאיתור, קידום והטמעת חדשנות. בנוסף הזכיר ריקרדו את הקווים המנחים של התחרות.

מיד אחריו עלו בזה אחר זה נציגים של המיזמים שנבחרו מתוך עשרות שהגיעו לתחרות השנה. בתום כל הצגה הפנו השופטים והקהל שאלות מקצועיות למתמודדים.

 

 

הצוות הראשון כלל 6 מהנדסים ותיקים - הרצל יחזקאלי, יצחק פומרנץ, יואב דותן, דוד קלריך, דור פרץ ויהודה אילן. בתוך השישה הללו נמנים גם שני חתני פרס בטחון ישראל, ממציא הדלקן וממציא מדפסת התלת ממד, שהתקבצו במיוחד לטובת הקול הקורא.

הם הגישו לתחרות שלושה רעיונות מתוכם נבחר אחד שעלה לגמר. הרעיון נקרא מקרן בנייה והוא אמור לטייב את המדידות התכופות שמבוצעות ידנית באתרי בנייה, וחוטאות באי דיוק, הפרעות שונות, עיכובים וצורך במודדים מוסמכים. 

המערכת מורכבת מראדר, מקרן לייזר ומעבד. השניים הראשונים ניצבים על מנוף באתר או כל מקום גבוה סמוך אחר, ומקרינים על שטח העבודה את המיקום של כל פרט לבנייה במדויק. "על הדרך" המערכת גם מתעדכנת ככל שהבנייה מתקדמת. המקרן טרם גובש אבל מורכב כולו ממכשירים קיימים בשוק הישראלי. המכשיר מחובר למודלים דיגטליים של הפרויקט, עלויותיו נמוכות והוא מאפשר עבודה מהירה ואמינה. 

הצוות השני בתחרות הורכב מהדס בראל (מהנדסת בניין) וגלית מלין (מעצבת פרמטרית). השתיים הציגו פאנל אקוסטי ייחודי. הפאנל נועד להתמודד עם הרעש במרחב האורבני ולהחליף את החומות האקוסטיות הקיימות היום. אלו, מפזרות את הרעש במקום לספוג אותו. הפאנל החדשני מיוצר באמצעות מדפסת תלת ממד, מה שמאפשר לו להיות מעוצב או פרסומי לפי בחירת הקבלן או הלקוח. אבל עיקר כוחו של הפאנל הוא לא בחיצוניותו אלא דווקא במה שהוא מסתיר. ה"טריק" של הפאנל הוא המבנה שלו שבולע את הרעש במקום להדוף אותו חזרה. באמצעות אבחון טווח תדרים, מתוכנן הפאנל במדויק כך שהוא מותאם לרעש המקומי הספציפי עמו הוא אמור להתמודד.  

צוות מספר שלוש - שי דגן,מתן יפה ופלג רז - הציג את ROBEE, רובוט ריצוף חצי אוטונומי ששואף לתת מענה למחסור עולמי ברצפים. בנוסף, הרובוט אמור לפתור גם את ריבוי הליקויים בתחום הריצוף. הריצוף הוא תחום שנושא לא בגאון את המקום השני במגוון ליקויי הבנייה אחרי ריבוי הליקויים בשלד. 

רובי ה"רצף" מלווה במפעיל וברצף שמטפל בכל המקומות שהרובוט עדיין לא יודע לטפל בהם. הרובוט מסוגל לבצע 100 מ"ר ביום מאחר והוא לא צריך לעצור להפסקות אוכל או שינה ולכן הוא יכול להמשיך ישירות למשמרת לילה. רובי עובד פי 4 מהר יותר מרצף מנוסה, הוא אמור להיות מדוייק, חף מטעויות ריצוף, והוא יודע לעבוד עם כל החומרים הקיימים בשוק. 

צוות מספר ארבע (אודי מן, פרופ' מיכאל וורמן ושי ויזל) מחברת iMeasure הציג את הקסדה iSite. הקסדה החדשנית שואפת לספק אלטרנטיבה לשיטות מדידה מיושנות ולא מספיק מדויקות, תוצאה של 30 שנות סטגנציה בהעדר קידום הדיגיטציה בענף. הקסדה מודדת, סורקת, משווה לתכנון ומעבירה מידות לסרבר שמעדכן את המודל. ניהול הפרויקט נעשה בזמן אמת, במיידי וללא מקום לטעויות אנוש. הקסדה מאפשרת עבודה בידיים פנויות, מדידה קלה ומהירה. היא מספקת התראות על טעויות, מעקב ביצוע אוטומטי ויצירת תאום דיגיטלי as made במודל BIM. 

 

 

במקום הראשון בתחרות זכה רובי הרצף הרובוטי. הפרויקט יעבוד בשיתוף פעולה עם שפיר, במסגרתו יקבל המיזם ממגוון משאבי הידע, הייעוץ העסקי והליווי המקצועי של אנשי המקצוע של שפיר, כמו גם גישה למתקנים ולפרויקטים של החברה לצורך הקמת פיילוט.

 

ריקרדו סיכם את האירוע בחיוב: 

"קיבלנו מגוון עצום של הצעות. מרעיונות מאוד לא רלוונטיים ולעתים הזויים ועד לרעיונות בשלים מאד, מותאמים לנושא של הקול הקורא ומוצגים באיכות גבוהה. הפתיעה אותנו רמת המוכנות של המתמודדים. התחרות מתגלית כמאוד מוצלחת ופורמט שנחזור עליו שוב. כרגע אנחנו מקיימים את אירוע הגמר בצורה מצומצמת יחסית אבל אנו שוקלים בשנה הבאה לקיים אותו בפורום רחב יותר. באופן כללי ענף הבנייה נמצא במשבר. אנחנו פועלים בתוך אקו-סיסטם בו אירועים כאלה מאוד חסרים. מעל הכל הם מקדמים חדשנות בענף אבל גם מרימים את המורל. כמובן, באירועים הבאים אנחנו רוצים להביא יותר קרנות השקעה כדי לחשוף את המיזמים בפני הזדמנויות חדשות למימון." ולגבי שיתוף הפעולה עם הצוות הזוכה ועתיד התחרות הבהיר: 

"אנחנו נחבר אותם לחטיבת הבינוי שלנו ויש כבר מבנה שאנחנו חושבים עליו בהקשר הזה. המבנה הזה ישמש את היזמים כדי להתנסות עם הרובוט ולבנות פיילוט. במקביל, נקיים דיון כדי לבחון אם הרובוט באמת נותן מענה לנסיבות באתר הבנייה וננסה לעזור ליזמים להגיע לשוק כמה שיותר מהר ועם מינימום טעויות."

את האירוע כיבד בנוכחותו גם שי לינדנר, סמנכ"ל הכספים של קבוצת שפיר הנדסה. שי כבר חבש במהלך הקריירה שלו את כובע רשות החדשנות וכך, באופן טבעי למדי, מצא עצמו כמי שהוביל להקמתו של מיזם אקסס וממשיך ללוות אותו גם היום. 

 

שי התייחס לאירוע ואמר:

"חדשנות בעולם הבנייה היא דבר מאתגר מאוד. אנחנו בונים מבנים למאה שנים שצריכים לעמוד בסטנדרטים הכי מחמירים של איכות ופרויקטים לאומיים שאמורים לעמוד ברעידות אדמה. קיים קושי אינהרנטי בתעשייה הזו להכניס דברים חדשים. אקסס מצליחה לחבר את האנשים של שפיר, המהנדסים, מנהלי המפעלים והאתרים בשטח עם הסטארטאפים. 

"יש תחרות מאוד קשה בענף הבנייה. לכן, אנחנו מחוייבים להכניס כל הזמן טכנולוגיות חדשות יותר שיעלו את הבטיחות והבריאות של העובדים, את הקיימות של הפרויקטים השונים ואת הרווחיות שלהם. קבוצת שפיר מחוייבת לחדשנות ומחפשת להכניס את הפתרונות הכי חדשים בכל תחום. בין אם זה מוצרי בטון טובים יותר, צמנט יותר טוב, שיטות בנייה מתקדמות יותר וכן הלאה.    

"אנחנו נכנסנו לזה כי הבנו שאנחנו צריכים ורוצים את זה. אבל גם המדינה, כשהיא מבינה שיש כשלי שוק - היא צריכה לעזור ולתרום. בחדירה של חדשנות לענף הבנייה ה-Proof of concept מאוד ארוך, החדירה היא מאוד איטית, הוכחת היכולת קשה ולכן המדינה צריכה לתעדף את זה. אחרי השנה האחרונה, עם המחסור בפועלים, עם הצפיפות שיש פה, עם הצורך לבנות הרבה, מהר וטוב יותר - אין סיבה שישראל לא תהיה מובילה בתחום הזה. הייתי רוצה לראות את המדינה נרתמת יותר, מסירה חסמים בירוקרטים ומאפשרת יותר לאמץ את הטכנולוגיות החדשות." 

 

 

על חבר השופטים נמנו ארנון בנטור, פרופסור אמריטוס בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון; פרופ' שבתאי איזק, מהמחלקה להנדסה אזרחית וסביבתית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב: צחי פלאטו, מנכ״ל ושותף מייסד בסקייליין קוקפיט; ושרון דוד, מנהל פעילות הבנייה בשפיר הנדסה.

 

יו"ר חבר השופטים, פרופ' בנטור, הסביר שההצעות השונות נבחנו על פי הפרמטרים של חדשנות טכנולוגית, אימפקט פוטנציאלי על פרויקט והאופק ליישום ומימוש. לגבי הרעיון הזוכה אמר: 

"חשבנו שאפשרויות המימוש, הבאת חדשנות בטווח הנראה לעין, וההיתכנות של המקום הראשון - הייתה הכי גדולה. ההבדלים בין הפרויקטים השונים שהוצגו הוא פוטנציאל האימפקט שלהם על המיכלול. כשמשהו יותר ממוקד, קל יותר להביא אותו לידי יישום. משהו יותר רחב, שהאימקפט שלו יכול להיות מערכתי יותר ומורכב - היתכנות ליישום שלו כנראה תהיה יותר קשה." 

 

על האירוע עצמו הוסיף:  

"עצם זה שעושים דבר כזה וזה מושך עשרות של הצעות מייצר סוג של קהילה שמתחילה לחשוב 'איך אני יכול לצאת מהקופסה'. זה תהליך שאני מקווה שימשיך. מישהו מנסה, מגיש הצעה, אפילו אם היא לא זכתה זה כבר מכניס לו את הג'וק הזה להמשיך הלאה. זה התהליך."

המשתתפים שהגיעו לגמר ולא זכו, קיבלו חשיפה ודחיפה לעבודתם ומודים שלא יצאו בידיים ריקות. הדס וגלית למשל, שהגו את רעיון הפנאל האקוסטי, סיפרו: 

"יש פה המון אנשי מקצוע מעניינים שמבינים את צורת החשיבה שלנו. כולם כאן מגיעים ומעריכים את זה. זה חידד לנו המון דברים ושיפשף אותנו בפיתוח המוצר ודיוקו. הרעיון כבר היה אבל זה נתן לנו את הדחף להמשיך ולהרים אותו. כשהגענו לפה גילינו בית שאפשר לדבר בו על הרעיונות שלנו ואנשים מדהימים שמפרים אחד את השני. כל הפרויקטים שאנשים הציגו היום היו מאוד מרשימים. 

"אנחנו מאוד שמחות על ההזדמנות של אקסס ושפיר. זה מדהים לראות שחברות מבינות שזה חשוב להיות פתוח ולשמוע את המוחות הצעירים והרעיונות החדשניים. חשוב שהחברות האלו לא יאמרו לעצמן – 'אני עובד עם מה שקיים כי אני לא רוצה לקחת סיכונים'. אלה האנשים שאיתם בונים את העתיד, ולראות שערך הקיימות זה ערך עליון אצלם - זה משהו שחסר במקומות אחרים וזה מדהים." 

 

ולסיכום הצוות הזוכה שיתף:

"אנחנו בשלב של לפתוח אפשרויות, וכל דלת שאפשר לפתוח היא מבורכת. אנחנו סטארט אפ בשלביו הראשונים ובשלב כזה כל הזדמנות לוקחת אותך צעד קדימה. אנחנו כבר בקשר עם שפיר ומפה נוכל להעמיק את השותפות. מבחינתנו זו הזדמנות טובה מאוד להקשיב לאחרים, לקבל עצות, ללמוד, לייצר שיתוף פעולה. אין חכם כבעל ניסיון. הניצחון הזה נותן תחושת ביטחון."

מקווים ומצפים לראות פה בשנה הבאה גם אתכם.

 

על המחבר