חימום תת רצפתי
נושא חימום הבית נמצא על סדר יומם של ארגונים "ירוקים", ושל גופים ממשלתיים, משרדי אנרגיה ואיכות סביבה.
לצריכת אנרגיה יש השפעה עצומה על איכות הסביבה, כדי לייצר אנרגיה אנחנו בד"כ שורפים דלק בתהליך המשחרר לסביבה גזים, קצתם רעילים ורובם תורמים לאפקט החממה. לפי סקר משרד האנרגיה האמריקאי כ- 15% מצריכת האנרגיה בארה"ב מושקעת בחימום בתי מגורים. הערכים ברוב ארצות המפותחות דומים למדי.
יתרונות
1. קל יותר לתמרן עם צינורות מים מאשר עם יריעות חימום חשמליות - כדי להמנע מחפיפה עם צינור אחר העלול לגרום להגבהת הריצוף,כבלי חשמל נוחים יותר לתמרון מאשר צינורות מים.
2. קל יותר לתת מכת חום במים כדי לחמם במהירות בית קר (אם חימום המים נעשה באמצעות גז או סולר).
3. אפשר ניצול תשתית קיימת של הסקה ברדיאטורים. התקנת חימום תת-רצפתי חשמלי בבית קיים מחייבת בד"כ הוספת הספק ללוח החשמל הדירתי, והוספת מעגלי חשמל (שומרי שבת ירצו הפרדה בין מעגלי החשמל לחימום ובין אלו לתאורה).
4. מבחר זמין של אפשרויות לחימום המים כולל : תנורי הסקה ("יונקרס") הפועלים על גז, נפט או סולר, משאבת חום, מחמם מים מעבה (Condensing Boiler), מים ממערכת קרור של גנרטור, וגם דוד חשמל.
5. מחירי החשמל כיום, קיץ 2009, דומים לאלו של גז וסולר (יש טווח רחב למחירי הסולר והגז). אולם שיקולים כלכליים ארוכי טווח מצביעים על כך שחשמל לחימום צפוי להיות יקר מאשר גז או סולר (חברת החשמל שורפת דלק, החום המופק מומר לאנרגיה מכנית זו מומרת לאנרגיה חשמלית – כל המרה כרוכה בהפסד, תנור ההסקה הביתי מפיק ישירות חום).
1. בקרה יעילה ופשוטה.
2. התקנה פשוטה יותר.
3. אין מערכות חיצוניות "יונקרס" וכד`.
4. אין כמעט צורך באחזקה.
5. בזכות קיבול החום של הרצפה, אפשר לנצל תעריפי חשמל זולים בשעות מסוימות (תעו"ז) – היתרון הזה קיים במידה חלקית, גם בחימום ע"י צנרת מים תת-רצפתית, כי ניתן לחמם את המים באמצעות דוד חשמל.
6. רגישות נמוכה לאיכות החשמל - אי אחידות בעצמת המתח, בתדר או בזרם אינם פוגעים בחימום. מקנה אופציה לשימוש במקורות חשמל אלטרנטיביים זולים (מחייב מערכת בקרה מתאימה, כי הבקרים המקובלים בשוק מתוכננים לפעול בחשמל באיכות של חברת החשמל)
7. עובי יחידה עם כבלי חשמל קטן יותר מאשר קוטר צנרת מים, כך שתוספת הגובה המתקבלת יתכן ותהיה נמוכה יותר. ראה סעיף 6 ברשימת החסרונות דלעיל, וסעיף 1 ברשימת יתרונות מערכת מים.
8. קל למנוע אי אחידות בפיזור החום, וזאת ע"י הנחת רשת צפופה של כבלי חשמל, במערכות מים- קורה לעיתים שמורגש פס קר ליד פס חם, אפשר לפזר את החום באופן אחיד ע"י הצמדת פסי מתכת לצינורות, הפתרון הזה לא מקובל בארץ.
הטמפרטורה הנמוכה מאפשרת כמה דברים
1. מעט הפסדים בצנרת המוליכה את המים.
2. יש אפשרות להשתמש בדוודי עיבוי (לא מקובל בארץ).
3. אפשר להשתמש במשאבות חום, משאבת חום פועלת על חשמל נותנת יותר קלוריות לכל שקל מאשר אמצעי חימום חשמליים אחרים (ליחס בין תפוקת הקלוריות של משאבת חום לתפוקה של מכשיר חימום חשמלי רגיל קוראים COP), משאבת חום של מזגן ביתי מסוגלת לחמם מים עד ל- Cº50 , ערך זה נמוך מדי עבור מערכות הסקה רגילות, אך בהחלט מספיק עבור חימום תת-רצפתי.
4. אפשר לרתום את אנרגיה השמש באמצעות קולטים כמו אלו של דוד-שמש ביתי, ואלו זולים בהרבה מאשר תאים סולריים ומערכת ההמרה והצבירה הקשורים אליהם.
5. בפרק על מערכות חשמליות התייחסתי לגנרטור לשעת חרום, יצרני הגנרטורים מציעים שילוב עם מערכת חימום מים, ע"י העברת חום באופן ישיר מהרדיאטור של הגנרטור וע"י החלפת חום עם המפלט, ככל שטמפרטורה המים הנצרכים נמוכה יותר היעילות האנרגטית של העברת החום טובה יותר, וכך הגנרטור מספק חשמל לתאורה ולמכונות ובנוסף מים חמים להסקה. במקומות שונים בעולם וגם בישראל (4) נבדקת האפשרות לאספקה מרכזית של מים חמים להסקה לשכונות הסמוכות לתחנות כח – במקום לשפוך לים את מי הקרור של מתקני התחנה, או במקום מגדלי קרור, אפשר להזרימם למערכות הסקה ביתיות (5) ככל שהצרכן מסתפק בטמפרטורה נמוכה יותר, היקף השימוש והיעילות גדולים יותר.
6. ואחרון אחרון חביב – אפשר לנצל אנרגיה גיאותרמית, הרעיון המיושם במקומות רבים בעולם הוא שבמקום לשאוב חום מהאויר, אשר בלילות חורף ירושלמי עלול להיות כמה מעלות מתחת לאפס, שאיבת החום היא מעומק של כמה מטרים באדמה, שם, גם בסוף החורף, הטמפרטורה אינה נמוכה מ- 15 מעלות (כך המצב הרי ירושלים). במשך החורף האדמה תקרר עקב שאיבת החום, הקור הזה יועיל לאותה משאבת חום עצמה בתפקידה כמזגן בקיץ.
אין תגובות