מבני מגן
מבני מגן הינם מבנים המתוכננים להגן על אנשים או ציוד או חומרים מסוכנים,
בפני ארועים בעלי אופי של אסון או פורענות. הארועים יכולים להיות כתוצאה מפעולות לחימה, פעילות טרור, תאונות במפעלים כימיים וכד`.
פיצוץ חיצוני
בתרשים הבא נראה היסטורית הלחץ בזמן, בנקודה כלשהיא. עם הגעת חזית גל הלחץ לנקודה תורגש עליה מיידית בלחץ לרמתו המקסימלית ולאחר מכן תחול דעיכה עד ללחץ אטמוספרי. בהמשך עקב יניקת גוש אוויר חזרה לכוון מרכז הפיצוץ תוך יצירת לחץ שלילי בכוון ההפוך.
בתרשים הבא אנו רואים את הסטורית הלחץ בפיצוץ פנימי כאשר ה"פיקים" הם פגיעת גל ההדף המוחזר מהקירות, לאחר מכן לחץ הגאזים פועל ודועך עד לשחרורם המלא מתוך המבנה
- מרחבים מוגנים במבני מגורים ומוסדיים
- חדרי פיקוד ובקרה בתעשיה הכימית והביטחונית
- מחסני חומרי נפץ
- קירות מגן המיועדים לחצוץ בין מטען חמר הנפץ למטרה.
- מבני ייצור חמרי נפץ
- מתקני ייצור בתעשיה הכימית
- תאי איכסון של תחמושת
- בור ביטחון לחפצים חשודים
עקב האנרגיה הקינטית הרבה של הרסיס יש לו כושר חדירה גבוה למבנים ומטרת התכן של הקירות היא לעצור את הרסיס טרם חדירתו אל תוך המבנה או לחילופין לאפשר חדירה עם אנרגיה נמוכה שלא תאפשר לרסיס לגרום נזקים .
רסיסים שתוארו לעיל נקראים "רסיסים ראשוניים" כאשר "רסיסים משניים" הם כל אותם חלקי מבנה או ציוד הנמצאים בסמוך למוקד הפיצוץ (למשל חלקי מעטפת הרכב בפיצוץ מכונית תופת). רסיסים אלה מאופיינים במהירויות נמוכות יותר ובמסה גדולה יותר חלקי מבנה המועפים עקב פיצוץ (דוגמת בלוקים או חלקי בטון) נקראים "רגמות".
בדרך כלל יש צורך בחישובים של מעוף רסיסים ורגמות וחישובי הצפיפות שלהם לצורך קביעת מרחקי בטיחות הנדרשים בתקנים שונים בין מבנים בתעשיה או למבני מגורים. כמו כן יש צורך בהערכת המסה, המהירות והצורה למטרת חישובי חדירת רסיסים דרך קירות מגן.
לאחר קביעת הערכים המייצגים של הקשיחות, והמסה (והריסון במידת הצורך) פותרים את משוואות התנועה של המערכת לקבלת הדפורמציות של המבנה. השיטה אמנם פשוטה אך היא מאד מקובלת בתכנון מבני מגן.
התזוזה המקסימלית היא 0.58 אינטש והתזוזה הפלסטית המשתיירת היא כ 0.45 אינטש. החלק התחתון של התרשים מתאר את הלחץ הפועל על הטבלה כפונקציה של הזמן. אגב, פלטת הבטון לעיל מספקת לשוהים מאחוריה רמת מיגון נמוכה, כפי שיוסבר בהמשך.
מערכת עם דרגות חופש רבות
דוגמא לכך הם 168 ההרוגים בפיצוץ בבנין הממשל באוקלהומה סיטי באפריל 1995, שמרביתם לא נהרגו מההדף אלא מקריסת שרשרת של המבנה כתוצאה מהרס עמוד החזית.
בתמונות הבאות נראה את המבנה, לפני ואחרי הפיצוץ.
תקנים שונים בעולם דורשים כיום עמידות כנגד התופעה אבל לאו דוקא עמידות הרכיבים כנגד אירוע נקודתי, אלא, בהנחה שהאירוע התרחש, יש צורך לבדוק ולוודא שקריסת שרשרת לא תיגרם. לדוגמא, נדרש המתכנן להוכיח כי היעלמות פתאומית של עמוד חזית במבנה תגרום לדפורמציות גדולות אבל לא לקריסה של כל המבנה.
במשרד ההגנה האמריקאי DOD הבינו שיש כאן בעיה ויש צורך להציג קריטריונים ברורים לעניין והוציאו תקן שבו הוגדרו רמות מיגון המציגות תסריטים של מה שאמור לקרות למבנה ולאנשים השוהים בו.
רמת המיגון שנקנה למבנה תעמוד ביחס הפוך לרמת הנזק , וככל שרמת המיגון תהיה גבוהה יותר כך תקטן דרגת הנזק. מה יכול לקבוע את רמת המיגון הנדרשת למבנה ?
להערכתי יש לשאול לפחות את השאלות הבאות טרם קבלת החלטה על רמת מיגון אותה יש להקנות למבנה:
- מהו האיום ומה הסכויים למימוש האיום על המבנה ?
- כמה אנשים ימצאו במבנה ובאיזה צפיפות ?
- מהו יעוד המבנה ומה החשיבות להמשך תיפקודו בשעת חירום ?
- את מי משרת המבנה והאם היושבים בו נדרשים לתפקד בזמן חירום ?
- מהו התקציב הנדרש להשגת רמות המיגון השונות ?
קביעת רמת המיגון של מבנה הוא תהליך הדורש סקר סיכונים . יש דרכים לבצע את זאת חישובית למתענינים אני יכול להפנות למדריך FEMA 426.
אין תגובות