מתכננים בטיחות: האתגרים מאחורי מערכת בטיחות האש במלון נבל דוד גליל ריזורט

מלון נבל דוד גליל ריזורט החדש, השוכן ליד כפר נחום באזור הכנרת, נפתח לפני מספר חודשים ומציג רמה גבוהה של יוקרה ושירות כחלק מרשת מלונות נבל דוד. בעיצובו נעשה שימוש במשאבי טבע מקומיים, כמו אבני בזלת עוצמתיות וחלוקי נחל עדינים. על מנת להבין את מורכבות מערכות בטיחות האש במלון שכזה, שוחחנו עם עוזי בוטבול, מנהל הביטחון של המלון; רז שוקרון, מנכ"ל י.מ.מ. גילוי אש; וגולן דהאן, סמנכ"ל המכירות של טלפייר.

 

מהי המורכבות בפרויקט בטיחות האש של המלון?

עוזי בוטבול: "המלון מכיל 276 חדרי אירוח וסוויטות, 7 אולמות טרקלין, 3 משחקיות (לילדים, נוער ומבוגרים), אולם אירועים, מסעדה, לובי נרחב, בית כנסת, חדר כושר, בריכה וספא מפואר. בנוסף יש לו מחסנים רבים, משרדים ו-12 מרחבי ממ"ד. עם מבנה כה מורכב ושימושים מגוונים, נדרשת מערכת גילוי אש מתקדמת שמסוגלת לנהל את השטח הגדול ולספק מקסימום בטיחות לאורחים ולצוות המלון, במקביל, חשוב היה לנו שזו תהיה מערכת שידידותית וקלה לתפעול בשוטף, ע"י צוות הבטחון."

 

עוזי בוטבול, מנהל הבטחון של מלון נבל דוד (רעות הוכמן)

 

איך מתבטאת המורכבות של מערכת בטיחות האש ושל תהליך ההתקנה?

רז שוקרון: "תכנון והתקנת מערכות בטיחות אש בבתי מלון היא תהליך הדורש התחשבות בפרמטרים רבים וביצוע מדויק. למשל: מגוון שימושים ותפקודים של חללים: כל חלל דורש התייחסות מיוחדת מבחינת התקנת מערכות גילוי האש, שכן לכל סוג חלל יש דרישות ותקנים שונים, גודל המערכת והיקף המתקנים: מערכות גילוי האש צריכות להיות מותאמות לכיסוי שטח נרחב ומספר רב של חדרים ומתקנים. אינטגרציה עם מערכות אחרות: המערכת צריכה להשתלב בצורה חלקה עם מערכות נוספות במלון, כמו מיזוג אוויר, חשמל ותאורה. בנוסף מבחינת תכנון וניהול פרויקטים, תהליך ההתקנה דורש תכנון קפדני וניהול פרויקט מקצועי, כולל ביצוע סקר סיכונים ואנליזות, התקנה ובדיקה, הדרכה והכשרת צוות המלון.ולבסוף ניהול תרחישי חירום: המערכת צריכה להיות מסוגלת להגיב במהירות וביעילות במקרה של גילוי אש או אירוע חירום.

כל המורכבות הזו מתבטאת בסופו של דבר במערכת גילוי אש גדולה המכילה שתי רכזות בעלות 14 לופים, שתי מערכות כריזה ואלפי אביזרים. בנוסף, עקב ריבוי השימושים והאזורים, והעובדה שיש 10 ארונות מיזוג אוויר, נבנה פאנל פינוי עשן מורכב במיוחד. תהליך התכנון וההתקנה בוצע בשיתוף עם כל הגורמים הרלוונטיים בתהליך הקמת המלון, ונעשו התאמות ע"פ זמן ותהליכי אינטגרציה מורכבים לכל המערכות השונות ולמשטר ההפעלות השונה של חלקי המבנה.

 

האם פאנל ניהול העשן הינו פאנל סטנדרטי?

גולן דהאן: פאנל ניהול העשן בפרוייקט הזה מאוד מורכב והינו בעל 33 הפעלות, טלפייר ליוותה ויעצה בתכנון המורכב של הפרויקט בעזרת שדרת היועצים שלנו, ויחד עם י.מ.מ. תכננו ופתחנו את פאנל פינוי העשן המתוחכם הזה. מאחר וטלפייר היא חברה ישראלית, המפעל שלנו וצוות ההנדסה נמצאים בפתח תקווה, הצלחנו לפתח את הפאנל המורכב בלוחות זמנים קצרים במיוחד."

 

גולן דהאן, סמנכל המכירות של טלפייר (רעות הוכמן)

 

איך צלחתם את האתגרים בפרויקט מורכב כזה?

רז שוקרון: "בעזרת שלושה דברים עיקריים: תהליך הניהול המוסדר של הקמת המלון והפתיחות להקשבה למומחים השונים – ניהול פרויקט חייב להיות בסנכרון מלא עם כל הקבלנים של התחומים השונים, התמיכה של חברת טלפייר לאורך ההקמה מאוד הקלה כולל כולל המאמץ המיוחד בהקמת פנל ניהול העשן בלו״ז קצרצר והניסיון של 18 שנים שיש לנו בפרויקטים מורכבים שונים. שיתוף הפעולה עם כל הגורמים המעורבים והיכולת שלנו להסתגל ולהתאים את עצמנו לשינויים ולצרכים המיוחדים של הפרויקט סייעו לנו לסיים אותו בהצלחה."

 

רז שוקרון, מנכל י.מ.מ על רקע פנל ניהול העשן (רעות הוכמן)

 

איך העבודה יום-יום עם מערכת גילוי האש?

עוזי בוטבול: "העבודה עם מערכת גילוי האש נוחה מאוד. רז מספק לנו תמיכה 24/7. בנוסף, אני והקב"טים משתמשים באפליקציית +Alerto שמאפשרת לשלוט על מערכת גילוי האש מרחוק. גם באמצע הלילה.בזמן אזעקת אש, אני יכול לכוון מהבית את הקב"ט או איש צוות קרוב למיקום המדויק של הגלאי המתריע, כדי לבדוק מה גרם להתראה. מחדר הבקרה אנו גם מקפיצים מצלמה למקום האירוע, מה שמאפשר לנו לשמור על בטיחות גבוהה. האפליקציה מאוד נוחה לשימוש וידידותית, ומספקת לנו שליטה ובקרה מלאה על המערכת."

תכנון, בנייה והתקנה של מערכות בטיחות האש במלון מפואר וגדול זה היוו אתגר משמעותי, אך הודות לשיתוף פעולה מקצועי בין כל הגורמים המעורבים, הושגה מערכת שמספקת הגנה מקסימלית לאורחים ולצוות, כדי להעניק לאורחים את החוויה המושלמת והבטוחה ביותר.

 

על המחבר