שוב נזילות? החורף חזר ואנחנו עושים סדר בנושא מלאכת האיטום
הלו״ז צפוף והביצוע בפרויקט מתקדם. סדר המלאכות שלנו קבוע מראש ואת מלאכת האיטום עלינו לבצע על פי חוקיה הקפדניים אחרת יתכן ולא נוכל לישון היטב בלילה או שמא נעכב את הביצוע של המלאכה הבאה מיד אחריה.
עם בואו של החורף האמיתי בישראל, חוזר החשש הקבוע - נזילות ורטיבויות. שוב ושוב אנו עומדים בסיטואציה מתסכלת עד מאוד, בה לאחר מסירת מפתח והמעבר שלנו לתכנון וביצוע הפרויקט הבא - מגיע השלב בו עושים "סיבוב פרסה" וחוזרים אחורה לתיקונים של אותה דירה.
בדקנו וחקרנו את מלכת המלאכות כדי להבין אחת ולתמיד כיצד אפשר למנוע טעויות בביצוע וליישם את המלאכה פעם אחת וטוב. אנו מתכוונים למצב בו בוצעה פתיחת מלאכה כראוי, הזמנו נציג מטעם הספק למתן הסבר מקצועי על חומרי האיטום ואופן יישומם על המשטחים ובקרה מלאה על הקבלן והפועל שלא מתפספס פרט קטן שיכול לגרום לתקלות בדק.
עשה ואל תעשה באיטום - האמת שמאחורי המלאכה המורכבת והעקשנית מכולן
נתחיל במעט נתונים מהשטח - הידעתם כי חשיבות ההכנות לביצוע מלאכת האיטום נאמדת בכ 80 אחוז מהאיכות הסופית?
על מנת להגיע לביצוע מושלם נתחיל בשלב ההכנות:
ניקיון התשתית
רוב חומרי האיטום אינם נקשרים בצורה טובה לתשתית מאובקת ומלוכלכת שעליה, בין השאר, חומרים זרים (כדוגמת שמן תבניות גריז או חלודה).
בשלב הראשוני עלינו לבצע ניקיון מוחלט של התשתית ועל כן יש להסיר את החומרים המלכלכים ולנקות את המשטחים היטב טרם תחילת ביצוע האיטום.
במה כדאי להשתמש? אם ברשותכם מפוח או שואב אבק - מומלץ מאוד. אין לכם באתר? גם מטאטא יעשה את העבודה.
טמפרטורת התשתית והמשטחים
ישנם חומרים שאינם נתפסים על תשתית לחה כגון חומרים פוליאוריטנים ביטומנים.
בשימוש עם חומרים כדוגמת אלה יש לבצע ייבוש מלא של המשטחים על מנת לייצר הידבקות מלאה וטובה.
חומרים נפוצים אלו (חומרים פוליאוריטנים - חומרים דמויי זפת, מחומרי האיטום המסורתי הקלאסי) הם גם רגישים לחום, לחות ולכלוך.
למשל, בביצוע איטום בימי הקיץ כאשר הטמפרטורה גבוהה - שמש ישירה על המשטח תגרום ליצירת בועות בלתי רצויות הנגרמות משחרור אוויר מהחומר עצמו.
כיצד ניתן למנוע? יש לבצע את האיטום בשעות הבוקר המוקדמות כאשר עדיין קריר בחוץ או לאחר שקיעת השמש. בשני המצבים נכוון לטמפרטורות נמוכות ככל המתאפשר. גם בקיץ הישראלי המקשה עלינו מאוד מבחינה זו.
העלמת גופים זרים מאזור התשתית
המנקה לא הגיעה היום? גופים זרים כגון ספייסרים, ברגים, מסמרים, או אפילו שאריות מזעריות של קלקר עלינו להסיר מאזור העבודה ולעבוד ישירות על משטח בטון נקי.
עד כאן תשתית הרצפה ומה לגבי קירות?
הקפדה באיטום של מישקים
בחללים רטובים יש להקפיד על איטום של מישקים בחיבור בין ריצוף לחיפוי ובין האריחים עצמם.
במישק חיפוי ריצוף 90 מעלות - יש להשתמש בחומר מתאים, למשל סיליקון דוחה עובש המותאם לחללים רטובים בהם יש אחוזי לחות גבוהים (יש לציין כי החומר אינו דוחה עובש במאת האחוזים אלא מעכב התפתחות בקטריאלית). זוהי למשל טעות נפוצה: החומר דוחה אך אינו מונע התפתחות בקטריאלית לאורך זמן על כן יש להקפיד על תחזוקה ותיקון כמעט כל החיים.
באיטום מישקים בחדרי רחצה יש לשים לב כי עובי המישק שמשאירים הינו מספק מבחינת אחזקת החומר- לכל חומר את עובי המישק הדרוש לו על מנת לפעול ולאטום כראוי, אי הקפדה על מרווחים נכונים יכולה לגרור לאיטום חלקי או שאינו מספק.
אז אנו מבינים שאם פיספנו נקודה קטנה ולא ביצענו את האיטום כראוי - כנראה שנחזור לדירה ונאמוד נזק כספי שיעלה אלפי שקלים ויכול רק להחמיר עם הזמן.
מרפסות שמש - למה יש נזילות?
לכולנו מוכרת בעיית הנזילות במרפסות השמש. היכן הכישלון וכיצד ניתן למנוע אותו?
ניקח את דוגמת השימוש בנקז כפול כפי שקבלנים רבים מיישמים במרפסות השמש - מקרה המוכר לכולנו כמעודד חדירות מים. אז מה קורה בפועל? הרצף מנסה לאטום סביב הנקז בשימוש בחומר הזמין לו בדירה כגון בטון או חול כדי למנוע תזוזה של הנקז ולקבע את האריחים אותם הוא מניח מסביב לנקז, כל זאת כדי להתחיל לרצף ולסיים את מלאכתו מהר ובעוד הדבר גורם לתחילתה של בעיה חדשה שתגרור נזילה סביב הנקז.
כל שעלינו לעשות הוא לדאוג כי צמבוצעת בקרת איכות שוטפת על כל התהליך המקדים לאיטום ולאחריו, במקרה זה הכוונה היא גם בעת ביצוע הריצוף במרפסות על מנת שהפועל לא יפעל לפי שיקול דעתו ויגרום לתקלות עתידיות במסה שלא נוכל להתגבר עליה במועד מאוחר יותר. יש להגן על האיטום טרם תחילת ביצוע הריצוף או בעזרת שכבת מילוי סומסום או בטון הגנה (שאינו קונסטרוקטיבי) ולשים לב כי תוך כדי ביצוע הריצוף לא מבוצעת הזזת נקזים במרפסות .
בקרת האיכות מבוצעת בשלב זה ואף לפניו כדי לוודא כי כולם עובדים על פי ההנחיות וכך גם אבטחת האיכות המגיעה בשלבים מאוחרים יותר.
גם בחניונים התופעה מוכרת וחוזרת, מדוע שוב החניון מוצף? ומה אפשר לעשות כדי למנוע את התקלה?
התקלה נעוצה לרוב במי תהום ולפעמים גם בנגר עילי - מי גשמים אשר מחלחלים דרך הפיתוח, לתקרת החניון ומגיעים לטווח שבין קירות הדיפון לקירות החניון. איטום מי תהום הוא תחום רחב אך חשוב להבין כי עקרונו מדבר על איטום חיובי -זהו איטום המבוצע חיצונית ולא פנימית למבנה, המלווה בפרטים וחומרי איטום היקרים לרוב משאר החומרים הן מבחינת עלויות והן מבחינת זמן - שימוש בחומרים אלו מצריכים ליווי ופרטי יועץ מסודרים.
משתמע מכך כי ההשקעה בתשלום ליועץ ובשימוש בידע ההנדסי הנרחב בנושא תשתלם לנו בעתיד.
זמן זה כסף - והלקוח לא מרוצה …
הזמן משחק לרעתנו. אי טיפול בתקלות האיטום תגרור למערכת יחסים ארוכת טווח עם הדיירים, אשר במקרים רבים של תקלות במקלחונים וכדומה גם מפונים לשכון בבית מלון עד להשבת הדירה לתקינות מלאה - דבר העולה לחברה כסף רב ומאריך את חיי הטיפול בתקלה, שלא לדבר על הגברת אי שביעות הרצון של הלקוח ואי הנעימות הנגרמת מהמצב. נוסיף את עלויות הטיפול בלקוח לעלויות התיקונים והגענו לסכומים שלא יביישו חופשה יוקרתית בריזורט קיצי.
ומילה טובה, אפשר?
והסטטיסטיקה - מה היא אומרת? מסתבר כי לא תמיד הבעיה נעוצה באיטום. איפיון ושיוך התקלה ע"י מחלקת הבדק עלולה להטעות מאחר וקיים פער בחוסר ידע או בדיקה מעמיקה ועל כן נמצא, במקרים רבים כי הבעיה נעוצה באלומיניום או במלאכה אחרת שאינה האיטום.
לדוגמא: קריאת הבדק תציין כי קיימת בעיה של חדירת מים לסלון מאחר והאיטום לא בוצע כראוי בעוד התקלה נעוצה דווקא בביצוע התקנת האלומיניום. אי הקפדה על התקנת אלומיניום בויוטרינות סלון או חלונות חדרי שינה עלולה להטעות את צוות הבדק ולאפיין כמות גדולה של תקלות באיטום.
כדאי לנו מאוד להקדים תרופה למכה, להשקיע בביצוע האיטומים בדירה ובבניין המשרדים, להכניס יועץ בכל מחיר ולקבל את היעוץ של ספק החומרים שלנו, להפעיל את בקרת האיכות בכל שלבי הפרויקט בדגש על מלאכת האיטום - ולקוות כי בכך הדקנו היטב את החגורות לקראת העונה הגשומה.
אין תגובות