ראיון עם ד''ר עופר אלון, מומחה בתחום ההתייעלות האנרגטית
אנו במטריקס גרינטק קולג` מאמינים שהכשרה למקצועות עתיד סביבתיים הינה המפתח לחיזוק הכלכלה הישראלית, יצירת תשתית לעצמאות אנרגטית ושימור המשאבים לטובת דור העתיד.
מטריקס גרינטק קולג` הוקמה כמיזם משותף לחברת גרינאג`נדה - המתמחה ביעוץ וניהול פרויקטים סביבתיים ברשויות ועסקים וייעוץ עסקי למיזמי קלינטק ומטריקס- חברת טכנולוגית המידע המובילה בשוק הישראלי.
דוגמאות למגוון הקורסים:
- קורס ניהול פרויקטים סולאריים - מיועד למנהלי פרויקטים מנוסים המעוניינים לקבל הכשרה וידע על התחום הסולארי על מנת להשתלב ולנהל פרויקטים סולאריים משלב התכנון ועד שלב ההקמה בשטח.
- קורס מומחה להתייעלות אנרגטית - מיועד למהנדסים המעוניינים לספק שירותי ייעוץ בהתיעלות אנרגטית בחברות ומפעלים, או לממוני אנרגיה ומנהלי מפעלים הרוצים ליישם ולבצע התייעלות אנרגטית במפעל / חברה בה הם עובדים.
- קורס שיווק ופיתוח עסקי בסביבת קלינטק - מיועד למנהלי שיווק מנוסים מן התעשייה המסורתית וההי טק, המעוניינים ללמוד את המודלים העסקיים הייחודיים לענף הקלינטק ולהכיר את השחקנים המרכזיים בשוק הקלינטק על מנת להשתלב בעבודת שיווק ופיתוח עסקי בחברות קלינטק.
- קורס טכנולוגיות קלינטק כאמצעי לקידום ערים ורשויות מקומיות - מיועד למנהלי אגפי איכות סביבה המעוניינים ללמוד כיצד לבחון טכנולוגיות קלינטק המוצעות להם ולשלב טכנולוגיות אלו לצורך צמצום במשאבי סביבה (אנרגיה, מים, פסולת, זיהום) בעיר.
- קורס מתקיני גגות סולאריים - מיועד לחיילים משוחררים. מוכר ע"י משרד הבטחון לצורך קבלת מענק הלימודים.
מגוון קורסים בתחום טכנולוגיות המים - מסלול טכנולוגיות המים של המכללה בשלבי פיתוח. קורסי המים יושקו בתערוכת קלינטק 2011 ביולי הקרוב.
- צמצום האבטלה באמצעות הכשרת כח אדם מקצועי ומיומן לתעשיה המתפתחת.
- קידום וביסוס מדינת ישראל כמעצמה בתחומי הקלינטק והסביבה.
- העלאת רמת כח האדם הישראלי בתחומים הירוקים. מהכשרות אד-הוק לאנשים מוסמכים בעלי ידע תאורטי ומעשי רב ותעודות הסמכה.הרחבת הידע הסביבתי והתפיסה הכלכלית האקולוגית בקרב יזמים ואנשי עסקים במטרה לקדם ולפתח פתרונות טכנולוגיים לטיפול בבעיות הנובעות מן המשבר הסביבתי.
באיזה שלב בקריירה תמליץ להשתלב בלימודי המכללה ?
אם כן, בניגוד לכל מיני דעות קדומות וטעויות שכיחות, יתכן מאוד שדרכי ההתנהלות הפרטניים שלנו הם הגורמים העיקריים לבזבוז, בכל הקשור להבנת הצרכים והפעלת מכשירי החשמל זוללי האנרגיה ומבזבזי המים באופן שאינו ממצה את הנדרש. זמני הפעלה ראויים הם חלק מהעניין, על פי רוב הם מניבים חיסכון מצטבר, אם כן מה באמת ניתן לעשות? כיצד נוכל לחסוך?
להלן קווים מנחים ליישום הנדרשים לבחינה במגמה לגבש מטווה ראשוני לדיון:
תאור כללי של הפרויקט: המפעל מתמחה בייצור מזון, הפעילות מאופיינת כעונתית על פי עונות הגידול ו/או דרישות מיוחדות. המצב הנתון של הציוד ומערכי הייצור במפעל, מצביע על הליך מקובע לאורך שנים המתבסס על ציוד ישן ולא איכותי. נוהל זה השתרש כתוצאה מהליך מתמשך של הטמעת ציוד ואביזרי קצה ישנים, נגזרת מהתפתחות פעילות החברה ורכישת ציוד וקווי ייצור ממפעילם כושלים. רוב הציוד הקיים, הותקן בשנות ה- 80, כאמור ממפעלים שונים שפעילותם אוחדה תחת אותו מפעל.
מאז ועד היום, הציוד נמצא בשימוש בתהליכים השונים של המפעל ובהתאם מכתיב את יעילותם. לאור המצב הנתון, ייתכן וחלק מהציודים לא מנוצל נכון ו/או אינו מותאם לתנאי תפעול אופטימאלי למכלול התהליך המתבקש. הדבר בא לידי ביטוי בהפסדי אנרגיה ברורים נגזרת משינוי בין תהליכי ייצור שונים. המפעל הינו עתיר אנרגיה וקיים שימוש נרחב בקיטור (מוזרם בצנרות לא מבודדות) שמסופק מ-3 דוודים גדולים (כ- 25 טון), המופעלים באמצעות מזוט.
- בחינת מאפייני הביצוע - כחלק מהצורך לנתח את הפרויקט בוצע סקר אנרגיה מקיף (על חשבון הלקוח), הליך זה מהווה כלל יסוד לבחינת פרויקט.
- גיבוש מתווה ראשוני לפעילות / קווים מנחים לתחזוקה / שימור יעילות אופטימאלית
- הוצאת דוח מסכם / מסקנות הסקר
- דיון מקדים מול הנהלת המפעל
-
הגשת הצעת מחיר לבחינה מעמיקה של יעדים להתייעלות אנרגטית / שדרוג מתקנים והטמעת פתרונות ריאליים להתייעלות אנרגטית (בכלל זה heat recovery" ") וטכנולוגיות ירוקות). בהתבסס על הנ"ל סקר מקדמי וליווי שוטף של הליכי הביצוע (יוגדר בהמשך הפרויקט).
- הצהרת כוונות של המפעל, המקבל את הצעת המחיר ומאשרת ביצוע סקר אנרגיה יישומי
- איתור ואפיון הבעיות הקיימות
- בחינת הכדאיות הטכנו-כלכלית לביצוע שיפורים ריאליים / בחינת נקודות התורפה בתהליכים השונים, בציוד (נגזרת מאופיין הביצוע המתבקש) וברמת המפעל כגורם מאחד
- הפקת מסקנות סופיות
- שקלול מגוון כלים יישומים (טכנולוגיות וחלופות למצאי הציוד הקיים ואופייני הייצור השונים), במגמה להוביל ליעילות אופטימאלית בהחזר השקעה קצר יחסית
- גיבוש החזר ההשקעה בהתבסס על ההחלטות לביצוע בכלל זה בוצעו הפרמטרים הבאים: (שדרוג דוודי קיטור, שדרוג מערכות מיזוג האוויר, החלפת גופי תאורה, התקנה פנלים שקופים לתאורה טבעית).
- ת"י ניהול אנרגיה 50001 (כתבתי את טיוטת התקן - אושר ב- 02/09, ראה נספח 1 בהמשך) מחייב אבחון מתמשך
- תקן משודרג לבנייה ירוקה 5281 (מעורב בכתיבה ושדרוג התקן, ראה נספח 2 בהמשך) מובנה על אבחון מתמשך
- תקן 14064 לאישור פרויקטים לביצוע ובקבלתם הסופית
היקף יישום היעדים והמטרות תלוי בגורמים שונים: מדיניות האנרגיה של הארגון, אופי פעילויותיו, מוצריו, שירותיו, מקום פעולתו והתנאים בהם הוא פועל. התפיסה הרווחת בתקופה האחרונה בקרב ארגוני התקינה השונים שניהול אנרגיה הוא חלק בלתי נפרד מניהול מערכת תפעולית בארגון, לכן ניהול האנרגיה צריך לקבל ביטוי כבר בשלב התכנון ובהמשך גם בניהול השוטף.
אי לכך, שמירה על רמת נצילות אנרגטית גבוהה של צרכני האנרגיה אשר תתבצע באמצעות ניהול חכם, תתורגם מיד להפחתת הצריכה השוטפת של צרכנים משמעותיים. יש לציין כי תקן מערכות ניהול אנרגיה מתאים לארגונים קטנים כגדולים, בכלל זה כמובן למשרדי ממשלה, רשויות מקומיות, בתי חולים עיריות ולמעשה לכל צרכני האנרגיה השונים. אישית אני מאמין שתקן זה יגביר את רמת המודעות להתייעלות אנרגטית (המובילה לחיסכון בצריכת האנרגיה), ובהתאם ארגונים יוכלו לנהל את השימוש באנרגיה בצורה יעילה וחסכונית יותר.
כיצד אתה רואה את שוק האנרגיה המתחדשת בשנים הקרובות בארץ ובעולם ?
אין תגובות