לנתב תקציבים לתחבורה ציבורית במקום לחניות
בוועידת הערים המתחדשות של TheMarker ועיריית בת ים שהתקיימה באחרונה, הצהירו ראש עיריית בת ים, יוסי בכר, ומנכ"ל העירייה, ארז פודמסקי־שקד, על כוונתם לקדם בנייה של כ–20 אלף דירות בעיר ב–20 השנה הקרובות. לכל דירה נדרש לפחות מקום חניה אחד. אם נעשה חישוב פשוט ונכפיל עלות ממוצעת של בניית חניה — כ–100 אלף שקל, במספר הדירות המתכוננת, נגיע לסכום אסטרונומי של כ–2 מיליארד שקל.
בת ים היא רק דוגמה אחת. בישראל מתוכננות להיבנות כ–50 אלף דירות חדשות מדי שנה — כלומר, תקציב של כ–5 מיליארד שקל בשנה יוקדש למקומות חניה. אם מסתכלים על התוכנית לטווח הארוך, כ–100 מיליארד שקל ייקברו בחניונים תת־קרקעיים ב–20 השנה הקרובות. תארו לעצמכם מה אפשר לעשות עם סכום כזה.
הרעיון של בנייני מגורים ללא חניות נשמע אולי מופרך, אך הגיע הזמן לקבל החלטה אמיצה לטווח ארוך ולהשקיע נכון את תקציבי העתק המשמשים לבניית מקומות חניה. העולם משתנה ללא היכר. אם בבעלות חברת ה"מלונות" הגדולה בעולם (Airbnb) אין ולו חדר מלון אחד, ולחברת ה"מוניות" הגדולה בעולם (אובר) אין מונית אחת בבעלותה — מדוע שהעיר האיכותית ביותר, זו שנותנת את השירות הכי טוב לתושביה, לא תהיה נטולת מכוניות פרטיות? זה הזמן לחשב מסלול מחדש ולשנות את פני הערים לשנים הקרובות.
התפישה התחבורתית שלנו לא תשתנה אם הבית ומקום העבודה מציעים לנו חניה. אם לא יהיה מקום חניה, אנשים ייאלצו להשתמש יותר בתחבורה הציבורית — וזו תהיה חייבת להשתפר ולהשתדרג. השינוי התפישתי והתכנוני אמנם דורש תקציב, אבל הוא כבר קיים — צריך רק לשנות את אפיק השקעתו. במקום לחפור חניונים, יש להשקיע את התקציב בשדרוג התחבורה הציבורית, להקים מערכת איכותית של תחבורה ציבורית בתמהיל נכון ומאוזן של אוטובוסים, רכבת קלה וכבדה, מערכת שאטלים לתחנות הרכבת ממרכזי הערים, שבילי אופניים איכותיים ועוד.
על רשת התחבורה הציבורית לפעול בתדירות גבוהה, בפיזור נכון ועם כל השירותים הנדרשים לנוסע — החל במקומות ישיבה זמינים וכלה באינטרנט אלחוטי. רק רשת איכותית כזאת תחליף את הצורך בכלי רכב פרטיים, תוריד את מספר המכוניות בכבישים ותקצר משמעותית את הפקקים.
השינוי המיוחל יתבטא גם בחזות הערים והרחובות. כיום בדרך כלל יש ארבעה נתיבי נסיעה לרכב וכשני מטרים של מדרכה, אבל בעתיד אולי יכללו הרחובות נתיב תחבורה ציבורית אחד, לצד מדרכות רחבות, שבילי אופניים ושטחים ירוקים. אין מדובר בחלום עתידני — בערים רבות בעולם, כמו אמסטרדם והסיטי בלונדון, כבר ניתן לראות כבישים ללא כלי רכב פרטיים ובניינים ללא חניות. ואולם, כמו מגמות רבות אחרות המגיעות לישראל באיחור, גם במקרה זה לוקח לנו זמן לאמץ את החדש. השינוי בהישג ידנו. אם תרצו, לחשב מסלול מחדש, אין זו אגדה.
לכתבה המלאה, לחץ כאן
אין תגובות