האצטדיון הלאומי בבייג`ין, חלק שני
3.3) תיעוד-תוכניות (כולל הפיתוח סביב המבנה) חתכים, חזיתות, פרטים ועיצוב פנים
המבנה האליפטי הענקי נתון בתוך שבכה צפופה של עמודי פלדה. האינטנסיוויות הזאת מועצמת באופן מוזר כשהבניין ריק, כאילו הוא רועד בציפייה לאירוע המוני.
בגלל הצורה האובאלית של הקורות המונחות, נראית הפלדה כמו זרדים שהונחו לבניית "קן הציפור", ומכאן שמו הלא רשמי של המבנה.
כפי שנכתב בסעיף הקודם התאמת האצטדיון לצרכים הסביבתיים היתה חשובה ביותר, במיוחד בחברה כדוגמת סין, אשר משתדלת להתאים כל מבנה לצרכים הסביבתיים. ולכן, האצטדיון כולו מוקף בגנים רבים הנותנים אווירה ידידותית יותר. באמצעות פיתוח זה אנשים חשים בנוח יותר במבנה על אף גודלו המאיים.
לפי מה שאומר שר הטכנולוגיה הסיני, וואן גאנג (Wan Gang), המשחקים האולימפיים עלו לסין הרבה מאוד כסף, אבל גם הרבה מאוד זיהום אוויר. לפי ההערכה מדובר בפליטה של 1.2 טונות של פחמן, לא מעט בגלל הטיסות של המשתתפים מכל רחבי העולם.
אבל, סין אינה מלאך, היא לא עשתה את כל זה מבחירה. התנאי לקיום האולימפיאדה היה שבניית הכפר האולימפי תהיה ירוקה מהאבן הראשונה ועד האחרונה. כל העולם (ובעיקר אנשי איכות סביבה) מקווים שהשינוי שעשתה סין ימשיך גם אחרי קיץ 2008.
הקליפה היא מבנה המשמש לקירוי חללים, בעלת צורות שונות העשויה חומרים שונים ומטכנולוגיות בניה שונות שאינן בהכרח בעלות צורה אידיאלית. הקליפה מעבירה מעבירה עומסים בצורה מעגלית אל הבסיס עליו היא עומדת. ההבדל הוא שבקשת מועברים הכוחות בתוך מישור הקשת (הדו-ממדי), ואילו בקליפה מתפזרים הכוחות בכל מרחב הקליפה (התלת ממדי) עד שמגיעים לבסיס המעגלי התחתון. בעוד בתוך מבנה הקשת פועלים מאמצי לחיצה בלבד, נתונה הקליפה גם למאמצי מתיחה פנימיים: בכיוון האנכי של הכיפה פועלים מאמצי לחיצה (כמו בקשת), ואילו במישור האופקי פועלים מאמצי מתיחה הגורמים לקליפה להיפשק או להיסדק. למעשה, בחלקה העליון של הקליפה פועלים רק מאמצי לחיצה, ובחלקה התחתון של הקליפה פועלים גם מאמצי מתיחה. העברת העומסים בקליפה דומה באופן כללי לצורה שבה ביצה שומרת על שלמותה. ההתמודדות ההנדסית עם מאמצי הפישוק בקליפה הביאה לריבוי סגנונות וצורות של קליפות בעלי עקרונות מבניים שונים.
קורות אלו, בנוסף לקורות משניות וליותר מ-7500 אלמנטים בודדים, נתמכים על 24 עמודים מסבך עיקריים, כאשר כל אחד מהם מקבל מעל 1000 טון עומס . סה"כ כמות פלדת קונסטרוקציה הינה מעל ל- 40,000 טון .
מהנדסת המבנים הבכירה של Arup Sport, קייט מקדוגאל, סיפרה על עבודתה ועל השימוש בטכנולוגיית CATIA לביצוע מודלים תלת ממדיים: "האצטדיונים ומתקני הספורט שאנחנו מקימים, מפיקים תועלת רבה מטכנולוגיית יצירת המודלים התלת-ממדיים של דאסו הודות לפונקציונליות ולגמישות שטכנולוגיה זו מספקת. עבודתנו כוללת שירותי תכנון אדריכלי, הנדסת מבנים, מכאניקה, ועוד הרבה שירותים טכניים מתמחים. בעזרת המודלים התלת-ממדיים של CATIA המידע שאנו זקוקים לו נגיש, עדכני, ומשלב את שרשראות האספקה החיצוניות והפנימיות הפועלות בכל פרויקט."
מקדוגאל הוסיפה: "אצטדיונים הם ייחודיים משום שהגיאומטריה שלהםמורכבת. תיאום העיצוב, התכנון והבנייה כרוך בעשיית שינויים ועדכונים רבים לכל אורךמחזור החיים של הפרויקט. תהליך זה נעשה הרבה יותר פשוט וקל בעזרת מודלים דיגיטליים תלת-ממדיים. התוכנה מאפשרת לנו לחסוך עלויות הודות לפיתוח נתיב לייצור בשלב מוקדם של הפרויקט, וגם הודות לשימוש ברכיבים סטנדרטיים המשפרים את האיכות ומאפשרים חיסכון כספי.
מתודולוגית המידול התלת-ממדי של CATIA גם הופכת את בדיקת התוכניות ליעילה, קלה ומהירה, מאחר והגיאומטריה המורכבת מודגמת בשלושה ממדים."
נתוני המודל הועברו לקבלני משנהלייצור הרכיבים, הרכבתם ובנייתם. הנתונים ממערכת CATIA שימשו לא רק ליצירת העבודה, אלא גם לבדיקת מהימנות המבנה. העיצוב החיצוני של המבנה נראה הרבה יותר מורכב ממה שהינו למעשה, ובנוי מלוחות פלדה שטוחים שסודרו במקטעים דמויי תיבה בעובי ההולך וגדל בהתאם לאזורים נושאי העומס של המבנה. המבנה בנוי בדפוס ברור מאוד, אך זה סמוי מהעיןבגלל חזית שנייה שנבנתה. שימוש ביכולת הטיוב של רשימת החומרים הובילה לפיתוח חלקים סטנדרטיים נוספים ששולבו בחזית השנייה והמרשימה. עקב הגיאומטריה, למבנה יש סימטריה סיבובית כפולה בלבד, ולפיכך הפרויקט כולל רק שניים מכל סוג של מפרק או רכיב.
תכן לרעידות אדמה (כוחות אופקיים)
תאוצת הקרקע
אין צורך בתכנון לכוחות אופקיים כתוצאה מרוח, עקב כך ששטח הפנים של האלמנטים שממנו מורכב המבנה, קטן מאוד.
בפרויקט זה עשו שימוש באלמנטים תעשיתיים מבטון, מוכנים מראש המיוצרים בכמויות גדולות במפעל אשר הובאו לאתר והורכבו בו, ובקורות ואלמנטי פלדה טרומיים. המבנה נתמך על 24 עמודים מסבך עיקריים כאשר כל אחד מהם מקבל מעל 1000 טון עומס, סה"כ של למעלה מ-40,000 טון פלדה.
בתמונה ניתן לראות את אלמנטי הפלדה הטרומיים שהונחו במעטפת המבנה (עמודים).
אין תגובות