"בישראל ניתן ללמוד דברים חדשים": המאם דסה מספק הצצה לעולמו כמהנדס אזרחי ברשות הפלסטינית
"יום אחד, אני מקווה לעבוד בישראל. טכנולוגיית הבנייה בישראל ברמה גבוהה יותר של איכות, היא מתקדמת יותר. בישראל יש מגה פרויקטים שבהם אוכל להשתפר מבחינה מקצועית. ובישראל, מעריכים מהנדסים – הממשלה והציבור מכבדים מהנדסים, את ערך חיי האדם ואת זכויותיו. בסופו של יום, בישראל ניתן ללמוד דברים חדשים".
על הציטוט הזה אחראי המאם דסה בן ה-26. גם הוא כמו כולם למד הנדסה אזרחית וסיים את התואר שלו ב-2015. אלא שדסה, גר בחברון שברשות הפלסטינית. הוא עבד על פרויקטים מסוגים שונים לאורך הקריירה הצעירה שלו וכבחור שאפתן הוא בעל מוטיבציה להתקדם בקריירה, בישראל. למהנדסים כמו דסה לא תמיד קל להתפתח מבחינה מקצועית ובראיון איתו הוא חושף אותנו לעולמו של מהנדס ברשות. כך, הוא מספק הצצה מרתקת לחייהם של מהנדסים אשר לומדים, מתמחים ועובדים בשטחי הרשות.
קראו גם על מהפך התשתיות בכניסה לירושלים, כאן >>
המאם דסה
דסה, אב לילדה קטנה, סיים את לימודיו באוניברסיטת פוליטכניק פלסטין, שנוסדה ב-1978 על ידי אגודת האקדמאים של חברון. למעלה מ-6,000 סטודנטים למדו שם נכון לשנת 2018 ברשות הפלסטינית כשדסה השתלם בפקולטה להנדסה אזרחית. לאחר שסיים את התואר הוא עבד בפרויקטים מסוגים שונים. "התחלתי לעבוד בחברת אל-לולואה, על פרויקטים כגון בנייה למגורים", הוא אומר. "לאחר מכן עבדתי על פרויקטים ציבוריים כגון מבנה חברת החשמל, בתי ספר, מרכזים רפואיים, מרכזים משטרתיים, פרויקטי תשתיות כגון כבישים, בנקים ועוד. התחלתי כמהנדס ביצוע באתר ולאחר מכן שימשתי מנהל פרויקט. היום אני נחשב מנהל מוביל ואני עובד על כמה פרויקטים במקביל, כשאני עוסק גם בתקצוב, הכנת מכרזים ועוד".
מדוע בחרת ללמוד הנדסה אזרחית ומה אתה חושב ההבדלים בין לימודי הנדסה אזרחית בחברון לבין אלה שבישראל?
"בחרתי להיות מהנדס כי זהו מקצוע שבו יוצרים משהו חדש שלא היה קודם. זה דורש כישורי פתרון בעיות, לעתים במסגרת מוגבלת של משאבים וזמן כך שזה מאתגר. הנדסה אזרחית מאפשרת לנו חיים טובים, קלים ובריאים יותר. והרצון להפוך את החיים לכאלה הוא זה שהוביל אותי ללמוד הנדסה. המוסד שבו למדתי הוא אחד הטובים ביותר בגדה המערבית כך שאני חושב שבאופן כללי, ההבדלים בין הלימודים במוסד שלמדתי לבין אלה שבישראל וגם בעולם אינם גדולים, שכן הקונספט והנושאים – אני מעריך – דומים. למדנו מספרות בינלאומית כך שהחומרים בוודאי דומים. אני מאמין שאם יש הבדל, הוא קשור לשיטות הלימוד וההוראה".
כיצד הלימודים הכינו אותך לעבודה במקצוע?
"הם הכינו אותי בעיקר לכך שבאמצעותם חיי יהיו נוחים וטובים יותר".
נשמח לשמוע עוד באוניברסיטה בחברון: על הלימודים, החיים הסטודנטיאליים ועוד.
"אוניברסיטת פוליטכניק פלסטין נמצאת בדרום הגדה, בחברון. זה אחד המוסדות הכי טובים באזור ויש סגל מקצועי שנחשב כזה שמכשיר מהנדסים בצורה טובה ביותר. הסטודנטים משתתפים בשיעורי מעבדות והסביבה הסטודנטיאלית מעודדת לימודים. בנוסף לכך, הלימודים לא מעט מתבצעים בקבוצות למידה כך שמסייעים זה לזה. הלימודים בקבוצה מאפשרים מגוון של רעיונות, פרספקטיבות ושיטות עבודה וכמדובר במחקרים או בפרויקטים לימודיים זה מעלה את איכות התוצרים. בכל שנה כמאה מהנדסים אזרחיים מסיימים את לימודיהם ורמת ההכשרה גבוהה כך שכשהם יוצאים לשוק העבודה הם יכולים להתמודד עם האתגרים הנקרים בדרכם המקצועית. כמו כן, באוניברסיטה נחשפתי לאירועים נוספים, סטודנטיאליים, שאינם קשורים ללימודים ישירות אלא לתרבות. היו אירועי בידור ותרבות שנותנים לתלמידים תמריצים שמעלים את המוטיבציה. דברים כאלה הביאו לכך שכסטודנטים נשארים יותר בקמפוס ונהנים מהלימודים. מועצת הסטודנטים בקמפוס השפיעה מאוד על קידום הפעילויות האלה, כמו גם על שיפור חיי הסטודנטים שכן חבריה דואגים לזכויות הסטודנטים ולשמירה עליה".
"בישראל מכבדים את המהנדס ואת ערך חיי האדם"
דסה רוצה מאוד לעבוד בישראל. כפי שציין, הוא רואה בחשיבות מעמד המהנדס בישראל, לרבות זכויותיו, נכס גדול. "זכויות האדם בישראל מוגנות ובישראל מכבדים את המהנדס ובכלל, את ערך חיי האדם".
פרויקט שעליו עבד דסה
כיצד נתפס המקצוע במקום שממנו אתה בא? כיצד תופסים מהנדסים אזרחיים?
"כל עבודה מכבדת את בעליה אבל תחום מדעי כמו הנדסה נחשב יוקרתי. כשיודעים על מישהו שהוא מהנדס, מדברים אליו כאל אדם מכובד. באופן כללי, מהנדסים נחשבים אהובים שכן הוא איש המקצוע שאיתו מדברים על סוגיות של תכנון, מציאת פתרונות ועוד".
איך נראה סדר היום שלך?
"כמהנדס לא תמיד סדר היום שלי קבוע כי חלק מהעבודה שלי היא פתרון בעיות ותיקון של מה שלא עובד. אבל מהנדסים אזרחיים, לדעתי, מעדיפים שסדר היום שלכם ידפוק כמו שעון. כאמור, אין סדר יום טיפוסי ודברים משתנים".
איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים ומה החלום שלך?
"בעוד חמש שנים, כשאצבור ניסיון, אני ארצה לנהל פרויקטים בחברה גדולה. חשוב לי להגיע לרמה שבה איכות העבודה שלי תהיה גבוהה וכישוריי כמהנדס יהיו טובים וחדים יותר. הרמה חייבת להיות גבוהה כדי שאוכל להגיע לפרויקטים הגדולים והמאתגרים. לגבי חלום, יש לי מטרות רבות. אני רוצה, כאמור, לנהל פרויקטים גדולים אבל גם להשלים דוקטורט בתחום. אני חולם להרצות באוניברסיטה ולחלוק מכישוריי ומהידע שאצבור. ארצה מאוד לעבוד בארגונים בינלאומיים שמטרתם לסייע לאנושות ובשביל זה עלי להמשיך לעבוד קשה".