5 טיפים להפקת כמויות ממודל BIM

מתודת ה-BIM כבשה את חיינו בסערה. ניהול פרויקט ותכנון באמצעותה, מהווה קפיצת מדרגה משמעותית ביחס לתכנון דו ממדי, שכן ניתן להפיק תועלות רבות יותר מתוך המודל. מודל BIM הוא בעצם מרכז מידע - סוג של ספרית נתונים ענקית - שהמתכננים מזינים אותה באופן שהוגדר ע"י מנהל המודל, וברמת הפירוט הנדרשת להשגת המטרות שהוגדרו לפי צרכי מזמין העבודה (יזם או קבלן).

 

אחת המטרות שניתן להגדיר בתכנית הפרויקט (תלמ"ב – תכנית למימוש מודל בים), היא הפקת כמויות מהמודל באופן חכם. לשם כך שוחחנו עם עידו יודובסקי מחברת קוואנטק, שמתמחה בכתבי כמויות. הוא רקח לכם, הקוראים, חמישה טיפים שיסייעו לכם בכל הקשור להפקת כמויות ממודל BIM. 

 

לדבריו, המפתח להצלחה בתהליך הפקת הכמויות מהמודל תלוי ברמת המידול של המתכננים בדיסציפלינות השונות – אדריכלות, הנדסה, מערכות וכיו"ב. ככל שהמתכננים יזינו יותר מידע על כל אובייקט ואלמנט במודל, כך תוכלו לשאוב נתונים באופן יותר מדויק. יש לקחת בחשבון שלא תמיד ניתן לרדת לרזולוציות הכי קטנות ונדרש איזון בין מידת ההשקעה במידול וכמות המידע המינימלית הנדרשת לצורך הפקת כמויות אמינה. 

 

1. אבחון המודל והגדרת הפרוגרמה. בדומה לחישוב כמויות מתכנית דו ממדית, עלינו להבין מהי פרוגרמת החומרים המתוכננת בכל פרק ופרק. בטון יצוק באתר – הגדרות לסוגי אלמנטים, סוג בטון, טכנולוגיית בנייה. בנייה – סוגי בלוקים. ריצוף וחיפוי – שיטות יישום, גדלים. נגרות אומן – טיפוסי דלתות, ארונות, ריהוט קבוע וכיו"ב. במודל תלת ממדי אנו יכולים להפיק שאילתות חיתוך לפי כל פרמטר אפשרי כמעט. בשלב הראשון נפיק דוח המרכז את כלל המשפחות והפריטים הקיימים במודל ונאתר לאילו מהם ניתן להצמיד סעיף "דקל" או אחר כפי שהם הוגדרו ולאילו פריטים המתכנן נדרש להשלים את המידע בהגדרת האובייקט. למשל, ניתן למדל דלת מפח ואז לפתח את הפריט ולהוסיף לו רפפה, חלון, ידית בהלה, מנגנון מגנט, כל טיפוס של דלת יקבל ערך כספי בהתאם וכמות מדויקת.

 

 

 2. איתור סעיפים שלא מקבלים ביטוי גרפי במודל. לאחר שבנינו את ספריית הסעיפים לפריטים הממודלים, יש לבחון אילו עבודות או משימות נדרש להגדיר שאינן ממודלות אך ניתן לכמת מתוך סעיפים אחרים שכן מודלו. למשל, חגורות בטון בהיקף חדרים רטובים (במידה ונדרש בפרוגרמה). בדרך כלל האדריכל לא ימדל את החגורות אך נוכל לחשב אותן ע"י קישור מידת היקף החדר לאותה משימה. ניתן לבצע קישורים כאלה למגוון משימות כמו שטח ריצוף לשטח איטום ובידוד, איטום פתחים מפרק איטום להיקף משקופים עיוורים מפרק אלומיניום ועוד. שינוי במידת פריט אחד תגרור שינוי בחישוב הפריט המקושר אליו, וכך כתב הכמויות מתעדכן עם כל שינוי באופן אוטומטי.

 

 

3. מידול נכון מביא לתוצאות אמינות. כשמתכנן ממדל קיר, הוא יכול לבנות את האובייקט כקובייה אטומה הנקראת, למשל, קיר בטון בעובי 20 ס"מ. ניתן למדל את הקיר יחד עם שכבות הטיח או החיפוי המוגדרות בפרוגרמת החומרים כמקשה אחת, שלא מאפשרות לנו גמישות כשנדרש לחשב כל אחת מהשכבות באובייקט בכמות שונה – למשל קיר הבטון מגיע מרצפת בטון ועד לתקרת בטון, שכבת טיח הפנים מגיעה מגובה הפאנל ועד לגובה תקרת הבטון ושכבת הצבע שתבוצע על גבי הטיח מגיעה מגובה הפאנל ועד גובה התקרה הקלה בהנחה שמתוכננת כזו. על אף שהקיר מודל עם ריבוי שכבות, לא ניתן להפריד אותן למידות שונות. ובמבנים עתירי שטחים כל 10 ס"מ יכולים להגיע למאות מטרים של עודף או חוסר בכתב הכמויות. לחילופין, ניתן למדל את אותו קיר בשכבות נפרדות לגמרי כך שכל שכבה תהיה קיר עצמאי, לכל שכבה יש שם, תיאור וכללים להגדרת מידות מהיכן ועד לאן, וניתן להפריד חישוב לכל אחת מהשכבות לרמת דיוק מקסימלית. ההגדרות הנ"ל מבוצעות באופן גורף פעם אחת באובייקט, והכלל מיושם באופן אוטומטי בכל המקומות שהוצב אותו אובייקט, למעט יוצאי דופן נקודתיים ששם המתכנן יכול להגדיר כללים אחרים במידת הצורך - כאמור, גמישות מלאה.

 

 

4. שלבי התפתחות שונים במודל – LOD מול LOD. כשמנהל המודל והיזם מחליטים על רמת הפירוט שתופיע במודל יש להבחין בין Level of details המתאר את הרמה הגרפית המייצגת אובייקט לבין Level of development המתארת את כמות המידע שהפריט אוצר בתוכו או בשמו הנוסף MMI – Model maturity index. לדוגמה, קחו את הכיסא הממודל בתמונה. ניתן לתת לו ייצוג גרפי ברמות שונות החל מדו מימד ועד לרמת פירוט מקסימלית, כשבפועל, כמות המידע שהאובייקט מכיל ברקע יכולה להיות זהה בכל אחת מהאפשרויות הגרפיות. אני יכול להגדיר את דגם הכסא, חומרי הגמר שלו, צבעים, יצרן, מחיר, זמני אספקה וכל פרט אחר שנחשיב כרלוונטי לתהליך התכנון או הרכישה ואספקה.

 

 

5. חיתוך נתונים לפי מבנה/קומה/חדר בזמן אמת. המודל מאפשר לנו לשלוט במידע בכל שלב לאורך חיי הפרויקט. נוכל לייצר שאילתות בחתכים לפי דרישה. עוד לפני יציאה למכרז, ניתן לבחון חלופות שונות לפריטים הממודלים ולהחליפם לפי הצורך ללא שינויי תכנון ידניים שכן הכל מבוצע באופן אוטומטי וגורף בכל אובייקט. במשך תקופת הביצוע ניתן לדעת בכל שלב של הבנייה מה אנו נדרשים להכין לשלב הבא, להיערך להזמנות חומרים, לחשב כמויות לקבלני משנה, ניתן אף להפיק רשימות הזמנת חומרים ישירות מתוך המודל לפי זמני האספקה שהוגדרו לאותו אובייקט. בסיום הפרויקט המודל הופך להיות AS MADE לצורך הכנת חשבונות סופיים, מסירת המתקן לחברת הניהול ומזמין העבודה.

 

 

למשרות בתחום ה-BIM >> 

 

*המידע המובא בכתבה אינו מהווה מסמך מקצועי ו\או רשמי.

על המחבר
הוספת תגובה
תגובות

אין תגובות

על המחבר

רק למשתמשים רשומים גישה מלאה לכל ישומי האתר !

על מנת ליהנות מכל הפיצ'רים והשירותים אותם אנו מציעים בפורטל החדש - מומלץ לבצע הרשמה קצרה ולנהל כרטיס אישי (ניתן גם באמצעות היוזר בפייסבוק).

ההרשמה והשימוש בתכני הפורטל ללא עלות !

הירשםהתחבר

לחצת על "סל המשרות"

רק למשתמשים רשומים גישה לסל המשרות

אנו ממליצים לכם להירשם או להתחבר לאתר כדי ליהנות ולייעל את תהליך חיפוש העבודה.

משתמש שאינו רשום רשאי לשלוח קורות חיים לכל משרה בנפרד.

חזרה ללוח הדרושים | הירשם | התחבר