תחליף עדיף לממ''ד ולבנייה
במצב דברים זה, עלול הממ"ד להוות מלכודת מוות במקום להציל חיים.
במקרה של פגיעה ישירה, הממ"ד לא מהווה הגנה נאותה, וזאת כבר הוכח במלחמת לבנון השנייה, רקטות שפגעו בבית משותף חדרו אלמנטים של בטון מזוין. אם הממ"ד מקבל פגיעה אנכית ישירה, סביר להניח שכל יושביו יעלו בסערה השמימה. להלן נראה שניתן למגן נגד פגיעה לא ישירה (הדף ורסיסים) בעלויות נמוכות בהרבה ובשיטות הגיוניות.
הפתרון "בלוק פילטר" - כמו "תיבת נוח" רק יותר נוח.
בלוק אחד טרומי שיושתל בקיר חיצוני של "חדר ממוגן" (יפורט להלן) במהלך בניית החדר, ויכלול בתוכו פילטר ומפוח חשמלי, עם אפשרות להפעלה ידנית מבפנים, ועם האפשרות להחליף את הפילטר מתוך החדר. עלות משוערת של ה"בלוק" הנ"ל לאחר תכנון וייצור המוני צריכה להיות קטנה מעלות של "סט ממ"ד" – חלון ודלת.
ה"חדר הממוגן" הוא חדר אשר ייבנה מבלוק רגיל בעובי 15 או 20 ס"מ, בתוספת יריעות חוזק דוגמת "לינקס" או חלופה כגון רשת פיברגלס המיושמת בשכבת הטיח המקדימה ("הרבצה") בהדבקה אפוקסית או צמנטית עם חגורת בטון היקפית במפלס אדני החלונות בנוסף לחגורה שממילא קיימת במפלס 2.05+ ניתן לדרוש שתקרת החדר תהיה מקשית בעובי 20 ס"מ, שזוהי דרישה סטנדרטית לחלוטין, ובכך להשתוות למיגון הנוכחי של ממ"ד.
פתחים
הפתחים בחדר הממוגן יחוזקו ע"י 2 חגורות אנכיות (דבר המומלץ גם בבניה רגילה), החלון המחוזק בשילוב עם תריס יהווה גם פתרון פרקטי ביום יום, ויועדף חלון הזזה בגלל ניצול החלל, את דלת החדר ניתן יהיה לפתוח פנימה ולא אל המסדרון + נעילה מתאימה למניעת פתיחה פנימה ע"י הדף, נעילה זו תופעל רק בשעת חירום.
יש לציין שהאטימות לא חייבת להיות הרמטית, מפני שנוצר בתוך החדר ע"י המפוח לחץ גבוה יותר מהסביבה, ולכן קיימת זרימה מהחדר החוצה, כמו כן יש לתת פתח חד כיווני ליציאת אוויר. כמובן שהפירוט הנ"ל הוא כללי ואינו נכנס לפרטים. יש לכתוב תקינה מתאימה ומפורטת.
מיגון חדרים קיימים
החדר המוצע כתחליף לממ"ד לפי מאמר זה יהווה חדר יותר מתאים ויותר נוח למגורים מהסיבות הבאות:
המסכות המחולקות כיום לתושבים לא מהוות פיתרון להתקפה כימית כי הפגיעה לא מתמקדת רק בכלי הנשימה ובפנים, חלק מהגזים תוקפים דרך מגע ישיר בעור. מה גם שהמסכה כולל מנגנון חלוקתה והחלפתה מעת לעת עולה ממון רב.
יובהר כי אין לראות במאמר זה משום תמיכה במדיניות ההתמגנות של כל ממשלות ישראל, כי המחבר מתנגד למדיניות זו.
הכותב הינו מהנדס בניין קונסטרוקטור ומהנדס חילוץ בפיקוד העורף.