טיפים מעשיים ומועילים לתכנון מערכות תברואה

21.10.2024

 

כל מי שעובד כמתכנן מערכות תברואה יודע עד כמה מורכב ומאתגר הוא, תהליך תאום-התכנון עם היועצים השונים, כמו גם עם הרשויות המקומיות ותאגידי המים.

בשל ריבוי המערכות הקיימים בכל פרויקט "סטנדרטי", התכנון מצריך הבנה וידע מעמיקים בתחומים רבים ומגוונים, בינייהם - צינורות מי גשם, קולטני הביוב, מערכת המתזים, המערכת הסולארית משאבות חום, משאבות להגברת לחץ ועוד ועוד. 

בנוסף, גם במהלך תהליך הבנייה אנחנו יכולים להיפגש בקשיים עם הקבלן המבצע ולכן המלצתי היא תמיד להציע לקבלן המבצע, לקיים "פגישת התנעה" ולעבור יחד על כל התכניות לפני הביצוע. 

 

להלן מספר טיפים שיאפשרו לכם להתחיל את התכנון "ברגל ימין":

  1. הכנת פרוגרמה (פרשה טכנית) - רישמו פרוגרמה מפורטת ומסודרת עבור האדריכל - מה אתם דורשים בתור מתכנני אינסטלציה, אם זה מבחינת הפירים האנכיים (מידות רוחב ועומק מינימליים), הקפידו שהחדרים הרטובים יהיו ורטקלים לאורך כל הבניין, ככל וניתן. במידה ולאדריכל לא ברורה הפרוגרמה המקצועית - קיימו פגישה בה ייעשה תיאום הציפיות (עדיף פגישה פיסית).
  2. איתור תיק בניין - עוד בשלב הראשוניים, הקפידו לקבל מהעירייה את תיק הבניין בו מסומנות כלל ההתשתיות הקיימות: ביוב, ניקוז ואספקת מים. תוכניות אלה יכולות להגיע מהמתכנן העירוני ואליהם אתם תתחברו בעתיד. בנוסף, במידה ויהיו שינויים עליכם לעדכן כבר בשלב ההתחלתי את היזם כדי להימנע מחיבורים נוספים (שיעלו כסף). הטמיעו תשתיות אלו על תכנית הפיתוח וודאו כי אתם מתחברים עם כלל המערכות החדשות אל התשתית העירונית. לדוגמא: 
  •  חיבור מים - נסו לראות כיצד אתם משתמשים בחיבור הקיים אל גמל המים הנמצא בתוך המגרש ותאמו זאת עם יועץ הפיתוח
  • גובה השוחות - I.L של השוחה האחרונה בבניין וחיבורה העתידי אל התשתית העירונית
  1. במידה וקיים מאגר מים במרתף הבניין והוא ממוקם מתחת לדירה, הקפידו לדרוש תכנון של "תקרה כפולה" ובנוסף תוודאו כי תקרת המאגר לא תחפוף עם רצפת הדירה, ובטח שלא עם "חדר רטוב". ישנם בניינים שמאגר המים וחדר המשאבות שלידו ימוקם גם על הגג (במידה וגם מאגר המים וחדר המשאבות ממוקם מעל דירה - גם שם, הקפידו על תכנון רצפה כפולה). הקפידו שגובה תחתית מפלס מאגר המים, יהיה תמיד גבוה ב 20 ס"מ מרצפת חדר המשאבות.
  2. לאחר שקיבלנו מהאדריכל את התכנון הראשוני של הבניין (בהתאם לפרוגרמה שהעברנו לו) מקמו את הקולטנים והצמ"גים שחשבתם עליהם, ציינו את כוון הזרימה באמצעות חצים (על מנת שיהיה מובן לכולם מה הגיע מלמעלה ומה יורד כלפי מטה) והעבירו אל האדריכל קובץ DWG ו PDF על מנת שיוכל להטמיע את התכנון המוצע - גם אלו. שלב זה הינו השלב החשוב ביותר בתיאום מערכות המים והתכנון האדריכלי. התחילו מקומה טיפוסית ורדו כלפי מטה. יש להימנע ככל האפשר משינויי כיוון של קולטן בתוך שטח פרטי מהסיבות הבאות: 
  • שינוי כוון זרימה - כל שינוי כיוון של קולטן מצריך תכנון של קולטן נוסף - להפרדת זרמים 
  • אקוסטיקה - שינוי כוון בזרימה עלול ליצור אתגרים אקוסטיים ומצריך אישור של יועץ האקוסטיקה

      לאחר שוודאתם כי כלל הקולטנים יורדים עד הקולטן שבקומת הקרקע - עלו ותכננו את הקומות העליונות. יש לוודא כי קיים עובי מילוי נאות הקומות הגבוהות, מה שיאפשר את העברת הקולטנים עד הגג. בדרך כלל בקומות אלו הקולטן יבצע "שינוי כיוון" מקולטן אל צינור אוויר ויצריך גובה מילוי שונה המקומות הטיפוסיות. 

  1. כאשר התכניות שלנו כבר מספיק מגובשות וטובות וכבר העברנו את התוכניות לרשויות ולאחר שכבר קיבלנו היתר עליהן- הקפידו על תכנון מפורט של הבניין: פריסה אופקית, ראו שלא חסר לכם כלום- אם זה מבחינת ניקוזי מיזוג האוויר אל מערכות האינסטלציה - במידה ויש ממ"דים בבניין וגם הם צריכים ניקוז תוודאו שהם קיימים- מעבר לכך תראו שקיימים שרוולים שימוקמו גם אצלכם, גם אצל האדריכל והקונסטרוקטור. 

במידה ובפרויקט מתוכנן מרתף תת קרקעי, המלצתי היא לעשות תהליך מסודר של סופרפוזיציה (תאום מערכות מתחת לתקרת המרתף העליונה מאפשרת לוודא שאתה לא מתנגשים במערכות אחרות או באלמנטים קונסטרוקטיביים). בתהליך זה יש "להלביש" את תכנית הקונסטרוקציה של הקומה מעל ולוודא שקיים "גובה ראש" תקין (בשל ריבוי המערכות, יש נטייה טבעית לרדת בגובה הנקי). בנוסף, אציין כמה נק' חשובות נוספות:

  • בשלבי הביצוע יש לוודא כי התכניות בקנה מידה המתאים (1:50) 
  • יש לוודא כי ברשותכם רשימת תכניות מעודכנת המכילה את כלל המידע על הפרויקט: תכניות אדריכליות, הפיתוח, תכנית המרתפים וסכמת המים והביוב. הקפידו תמיד על מהדורות מעודכנות (המהדורות מציינות את השינויים שאנחנו מבצעים) 
  • עבור הביצוע הייתי ממליץ לקבלן להדפיס את התכניות ולהתחיל למרקר את מערכות הבניין לפי צבעים שיהיו נוחים לאיתור וניהול, כל מנעשה "לומדים את הבניין". לדוגמא: צינורות מי הגשם לסמן בצבע כחול. מערכות ביוב וקולטנים בצבע אדום, מערכות סולאריות בצבע צהוב וכו'.

לאחר שתעברו על המערכות ותסמנו אותן, תוכלו להגיע עם שאלות למתכנן ולקבל תשובות מקצועיות. 

 

סיכום

במידה ויש עדיין דברים לא ברורים או פתורים, זיכרו שהמתכנן זמין עבורכם בשיחת זום פשוטה (כלי חשוב מאוד שמאפשר בקלות להציג את התכניות). במידה ויש לכם רעיונות לייעול התכנון או הביצוע - הציפו זאת מיד.

ניתן תמיד להזמין את המתכנן לערוך "פיקוח עליון" ולערב אותו במהלך הבנייה, בכל פעם ש"תרימו דגל" בזמן, ניתן יהיה להשפיע ולעזור לכולנו להצליח.

בהצלחה :)

על המחבר
תגיות
הוספת תגובה
תגובות

אין תגובות

רק למשתמשים רשומים גישה מלאה לכל ישומי האתר !

על מנת ליהנות מכל הפיצ'רים והשירותים אותם אנו מציעים בפורטל החדש - מומלץ לבצע הרשמה קצרה ולנהל כרטיס אישי (ניתן גם באמצעות היוזר בפייסבוק).

ההרשמה והשימוש בתכני הפורטל ללא עלות !

הירשםהתחבר

לחצת על "סל המשרות"

רק למשתמשים רשומים גישה לסל המשרות

אנו ממליצים לכם להירשם או להתחבר לאתר כדי ליהנות ולייעל את תהליך חיפוש העבודה.

משתמש שאינו רשום רשאי לשלוח קורות חיים לכל משרה בנפרד.

חזרה ללוח הדרושים | הירשם | התחבר