חישוב תקרה מסיבית מבטון מזוין לשלושה כיוונים
ככל שידוע, לראשונה הועלה הרעיון בספרות המקצועית בגיליון "הנדסה ואדריכלות" של אגודת האינג`ינרים והארכיטקטים בישראל, גליון מס` 8-9/82 שראה אור בדצמבר 1982 [1]. בגיליון זה הובאו העקרונות של החישוב, ראה שרטוטים א` ב`, ויתרונותיו, ראה שרטוטים ג` ד`.
חתך שרטוט ה`.
(גבהים סטטיים בהנחת הברזל לשני כיוונים)
חתך שרטוט ו`.
(גבהים סטטיים בהנחת הברזל לשלושה כיוונים)
אכן שיטת החישוב של תקרה מסיבית לשלושה כיוונים, על אף יתרונותיה, אינה יכולה להוות תחליף לחישוב לשני כיוונים או לכיוון אחד דווקא מפאת התאמתה למספר מצומצם של מקרים, אלא שעל הגבלה זו נוספות הגבלות רבות אחרות, ובעיקר –
- היעדר תקנים לגבי השיטה לחישוב תקרות מסיביות לשלושה כיוונים.
- היעדר ספרות מקצועית, כתובה ו/או ממוחשבת.
- הימנעות הטכניון, ושאר מוסדות הלימוד להנדסה אזרחית, מלדון בשיטה ולו במסגרת פרוייקטים מיוחדים [להבדיל מתוכנית הלימודים הסדירה].
להלן ריכוז המונחים הסטטיים שייעשה בהם שימוש, לגבי שלושת מצבי הגבול כפי שמתוארים בשרטוט ז` להלן:
רשימת מונחים
פיתוח המשוואות הסטטיות:
עבור תנאי שפה של השענה חופשית בשני הצדדים – לפי שרטוט ז` מצב c- תהיה השקיעה כדלקמן:
המומנטים החיוביים המקסימאליים לגבי מצב רתום בשפה אחת וחופשי בשפה הנגדית [כמתואר בשרטוט מצבb] יהיו כדלקמן:
המשוואות לחישוב פרטני ולחישוב במטרה להרכיב את הטבלאות הן סיכום העומסים לשלושת הכיוונים ושיוויון השקיעות בכל הכיוונים, לאמור:
על ידי הפעלת המשוואות הנ"ל לגבי יחסים שונים שבין lx ly lz מתקבלות טבלאות המהוות בסיס לחישובי תקרה מסיבית שבה כיווני הזיון הם שלושה כיוונים.
להלן ריכוז הנתונים בשלוש טבלאות 1, 2, 3, לגבי שלושה מצבים של תנאי שפה, ובהמשך טבלה מספר 4 בה מרוכזות נוסחאות המומנטים החיוביים והשליליים לגבי כלל האפשרויות של תנאי שפה בטבלאות מסיביות ל- 3 כיוונים, כבסיס להמשך החישובים לכל דכפין.
דוגמת חישוב
משושה שאינו משוכלל, עקב "גזילת" 1 מ` מכיוון בגלל הצורך בהתקנת מדרגות, לפי השרטוט כדלקמן:
העומס הפועל על הפלטה הינו 750 ק"גלמ"ר.
המקדמים יילקחו מתוך הנחת אינטרפולציה ליניארית – בטבלה מס` 1 כדלקמן:
על ידי השוואת מבנים דומים, המחושבים כתקרות מסיביות עם זיון לכיוון אחד, לתקרות המחושבות לשני כיוונים ולשלושה כיוונים, כפוף לכך שהגיאומטריה של המבנה מתאימה לכל אחת מהאפשרויות הנ"ל, הרי בחישוב לשלושה כיוונים מתקבל חיסכון ניכר בזיון ובבטון. לשון אחר, על אף הקטנת הגובה הסטטי של התקרה – כמות הברזל פוחתת.
אין תגובות