כל מה שרציתם לדעת על תמ''א 38
תמ"א 38 הינה תוכנית מתאר ארצית אשר מטרתה לקבוע הסדרים תכנונים, כחלק ממכלול רחב של הסדרים כלכליים חוקיים ואחרים לשיפור מבנים וחיזוקם לצורך עמידותם בפני רעידות אדמה .
אחת הבעיות ביישום התוכנית הינה חוסר הודאות הכלכלית לביצוע התוכנית, בחינת התוכנית הינה אבן דרך חשובה האם התוכנית תבוצע או לא, לא פעם אחת ניתן לראות כי ההטבות הכלכליות הניתנות אינם מכסות את עלות החיזוק של המבנה ומכאן המבנה לא יחוזק ולא יטופל במסגרת התוכנית, אלא אם בעלי הנכסים ישתתפו בהפרש הנוצר בין העלות הכלכלית לבין עלות זכויות הניתנות במסגרת תוכנית תמ"א 38 .
שאלת המאה הנשאלת ע"י אלפי דיירים בדיור משותף מה תיתן לנו תמ"א 38 ?
1. אפשרות לחיזוק שלד המבנה ע"י הוספת ממ"דים ( חדר נוסף לדירה ).
תשובה: אם עושים את זה בדרך הנכונה ואם קיימת כדאיות כלכלית - הדיירים לא צריכים להוציא מכיסם ולו שקל אחד. הרעיון במימוש התוכנית הוא שהדיירים לא ישלמו כלל עבור ההטבות הניתנות בתוכנית, אלא הקבלן ישא בכל העלויות הדרושות כמו עלויות החיזוק, השיפוץ, המעלית, עלויות הבניה של יחידות הדיור הנוספות, מיסוי, אגרות ועלות אדריכל ומהנדס.
שאלה: האם יש בנינים שכבר מימשו את התמ"א?
תשובה: הממשלה עדיין לא החלה בהליכי פרסום לתוכנית, ומעטים הדיירים שיודעים עליה. ברוב חלקי הארץ עדיין לא הוגשו בקשות להיתרים על פי התוכנית, אך מנתוני המנהלת למימוש תמ"א 38 עולה שמאות מבנים כבר נמצאים בשלבים כאלה ואחרים של טיפול לצורך חיזוק המבנה וקבלת ההטבות.
שאלה: איזה חיזוק ייעשה לבנין ומי קובע אותו? האם החיזוק יגן עליי בוודאות מפני רעידת אדמה?
שאלה: האם החיזוק ישפר את עמידות הבניין גם מפני התקפות טילים?
תשובה: החיזוק בודאי משפר את עמידות הבניין. במקרים שבהם ניתן להוסיף ממ"ד, ברור שמדובר בהגנה טובה יותר לדיירי הבניין, גם מפני התקפת טילים.
שאלה: האם אני יכול לבצע רק את החיזוק, בלי להוסיף קומה נוספת לבנין?
תשובה: כן, ניתן לבצע את חיזוק הבניין בלבד, אך מדובר בהוצאה כספית גבוהה מכיסם של הדיירים. התמ"א מאפשרת לדיירים לחסוך את העלויות הגבוהות, ובמקביל לקבל גם סל הטבות.
שאלה: האם ועד הבית רשאי להחליט בעצמו על מימוש התמ"א בבנין?
תשובה: ועד הבית אינו יכול לקבל בעצמו כל החלטה בנושא התוכנית, משום שהזכויות מכוח התוכנית הן הרכוש המשותף של כלל הדיירים עם זאת, בימים הקרובים צפויה להתקבל החלטת הממשלה המאפשרת יישום התוכנית ברוב של 66% מהדיירים.
שאלה: רוב השכנים בבית שלנו רוצים ליישם את התוכנית ואני מתנגד. האם אני יכול למנוע את מימוש התמ"א?
תשובה: לא. כאשר יאושר תיקון החקיקה כך שיספיק רוב של 66%, התנגדותך לא תוכל לעצור את יישום התוכנית בבנין.
שאלה: העירייה יכולה לסרב להיתר הבניה?
תשובה: יכול להיות, אך לא סביר: מדובר בתוכנית מתאר ארצית שאושרה על ידי הממשלה ושנועדה להציל חיי אדם. לעייריה יש דווקא עניין לאשר את התוכנית מכמה סיבות: ביטחון הדיירים בזמן רעידת אדמה, שיפור איכות החיים לדיירים במבנים ישנים, גביית מיסים ואגרות בניה, תוספת ארנונה מהדירות החדשות וקליטת תושבים חדשים לעיר.
שאלה: מה קורה עם מס שבח, היטל השבחה ויתר המיסים?
תשובה: יש פטור מלא מתשלום מס שבח ומהיטל השבחה בכל הנוגע לתוספות הבניה לפי התמ"א, עם זאת ייגבה מס רכישה - כ-5 משווי זכויות הבניה.
רעידות אדמה, תכנון מבנים ותקן 413
חיזוי רעידות אדמה , למרות שהוא עדיין משאלת לב יכול להקטין באופן משמעותי את האבידות בנפש , אך הנזק למבנים לתשתיות , ולכלכלת האזור אשר נפגע יכול להיות קטרסטופלי . כנגד הסכנה הזו קיימת רק תרופה אחת ויחידה והיא : תכנון ובנייה של מבנים עמידים ברעידות אדמה.
תגובה למאמר מפיו של דניאל וינד מהנדס אזרחי ויועץ מיגון
בהמשך למאמר שפורסם בנושא באתר רציתי להוסיף מספר דברים הקשורים לתמ"א 38 שיכולים לעניין את המהנדסים המתכננים לפעול בדרך זו על מנת לקבל זכויות להרחיב מבנים קיימים. רוב פעילותי באזור הצפון הן בנושא של התרי בנייה והן כמתכנן שלד בניין.
הרשויות המקומיות וועדות הבנייה באזור הצפון פנו לאזרחים והציעו להם לחזק את מבני המגורים על מנת שיעמדו בדרישות התקן הישראלי לרעידות אדמה (תקן 413) ובתמורה לכך כל דירת מגורים תקבל זכויות להרחבה ב-25 מ"ר. כל זכויות ההרחבה כוללות בתוכן את הממ"ד.
אציין שבכל מקרה כל דירת מגורים באזור הצפון ויתכן גם בשאר חלקי הארץ זכאית לקבל היתר לבניית ממ"ד בשטח 12.50 מ"ר מחוץ לאחוזי הבנייה המותרים.
לכל בקשה להרחבת מבנה במסגרת תמ"א זו יש לצרף דו"ח קונסטרוקטור שבו יראה שהמבנה לא עומד בתקן הישראלי לרעידת אדמה,מהו הפתרון המומלץ לחיזוק המבנה על מנת שיעמוד בדרישות התקן וכן פרוט מלא של כל אלמנט החיזוק כולל סידור הברזל. בדיקת עמידות המבנה בתקן הישראלי לרעידות אדמה יכולה להיעשות הן בחישוב ידני ,הן בתוכנת מחשב כמו הסטרפ.
החישוב שנעשה על ידי הקונסטרוקטור דורש מהמהנדס ידע מעמיק בתקן לרעידות אדמה ותקני הבנייה האחרים וניסיון רב בתכנון מבנים. החישוב נבדק בצורה קפדנית ומאחר ואין לועדות המקומיות לתכנון ובנייה את כוח האדם שיכול לבדוק חישובים אלה הועדות שוכרות את שרותם של מהנדסי חוץ שעליהם מוטלת בדיקת עבודת הקונסטרוקטור.
נוסף לדו"ח הקונסטרוקטור נדרש פתרון חנייה לכלי רכב עבור הדירות המורחבות וכן הסכמה מלאה של כל השותפים לחלקה.
אין תגובות