שלום ! לאחר שקראתי כאן מספר שאלות ותשובות בנושא עבודה בחו"ל, חשבתי לעזור ולהביע את דעתי. אני רוצה לסייג ולומר שכל דבריי מבוססים על נסיוני האישי בלבד. בתור קבלן משנה / בעל מקצוע בתחום הקשור לעבודות תשתית, ביקרתי בעשר השנים האחרונות במספר אתרים של חברות ישראליות הפועלות באפריקה ובמזרח אירופה. יצא לי להתרשם ולהכיר את אופי העבודה של הצוות הישראלי הן מבחינה אישית והן מקצועית.
לדעתי, רבים מאלו השוקלים לצאת לעבודה בחו"ל בענף הבניה, מתמודדים עם שתי שאלות. האחת היא – האם כדאי לצאת לעבודה בחו"ל ושאלה שניה, אותה אני חושב שכדאי לברר היטב, האם אני מתאים לעבודה כזו.
אפתח במישור המקצועי שם לדעתי התשובה ברורה יותר. לדעתי, עבודה בחו"ל מעניקה לעובד הישראלי אפשרות להכיר ולקחת חלק בפרוייקטים בקנה מידה שלא נראה בארץ. המדינות בהן עובדות החברות ,הן גדולות בשטחן ובאוכלוסייתן ולכן הכל מתעצם. ברוב המקרים, החברות פועלות במדינות "פחות מפותחות" מישראל, שהרי במדינות מערב אירופה או אמריקה, מסתדרים גם בלעדינו. במצב כזה, כל עובד נאלץ להתמודד עם אחריות על נפח פעילות רחב. בתחום התשתיות אותו הכרתי, מדובר על קטעי כביש ארוכים ,ובכלל, אתגרים רבים. ברוב האתרים פועל צוות ישראלי של מנהל פרוייקט, מהנדס ביצוע, מנהלי עבודות עפר, בטוןוכן צוות תומך של מנהלי מחצבה, מוסך, מפעל בטון ועוד. תחת הצוות הזה פועל צוות מקומי שלא תמיד מוגבל בכמות האנשים אלא יותר בידע ההנדסי שלו. כך, סביר שעובד ישראלי ימצא את עצמו מתמודד עם אתגרים רבים, הנדסיים, ניהוליים שנותנים סיפוק רב רב ומצריכים הרבה מאמץ. בסופו של דבר, עבודה בחו"ל מעשירה את הנסיון המקצועי האישי ואת יכולות האלתור, הניהול ותכנון העבודה. לפעמים נתקלים בבעיות כמו, מנהגי שלטון מקומי או בעברית – שוחד, בעיות שליטה / העדר שליטה בכח אדם. ברוב המקרים, לא עומד לרשות הישראלי מגוון הפתרונות של ספקים וקבלני משנה כמו שיש בארץ עם יכולת העזרה שלהם, וכל מגוון המוצרים ההנדסיים. העבוד נדרש לפתור את הבעיות בעצמו.
במישור האישי- כאן אני שב ומסייג את דבריי, הכל אינדבידואלי ולכל אדם רצונות ושאיפות אחרים. לדעתי, לא צריך לצפות להתעשרות מעבודה בחו"ל. אולי אפשר להרוויח פי כמה וכמה מאשר בארץ, ועדיין, למרבה הצער, לא נגיע לשכרם של אנשים שעוסקים בתחומים ריווחים יותר. אבל אלו הן עובדות ואיתן לא נתווכח.
התנאים בחו"ל הם בעקרון תובעניים יותר. לכן, כל אחד צריך לברר היטב עם עצמו אם הם מתאימים לו ואם הוא מתאים להם. נדרשים מספר מאמצים במישור האישי שלא בטוח שכל אחד יכול לעמוד בהם. בל יחשוב מי שהיה החייל הכי קרבי בצה"ל שהוא יכול לחיות בקלות חצי שנה בחור נידח באפריקה .
המכשול העיקרי לדעתי הוא נושא פיתוח המשפחה. כיום, בשל העובדה שהישראלים פועלים במדינות פחות מפותחות, אין כמעט הצעות לרילוקשיין עם המשפחה. גם אם המשפחה כבר תהגר אתכם למדינה, סביר שהיא תשאר בעיר הבירה ואתם תעבדו כל השבוע הרחק בשטח, כך שגם להם יהיה קשה יותר. אני חושב שזה מגביל מאד את היכולת והרצון הטבעי של כולנו להגיע לדבר הנשגב והחשוב ביותר באמת וזו משפחה. גם בארץ, אנו אוהבים לחזור בסופו של יום עבודה קשה לאישה / חברה / אמא ולילדים. אנו נהנים מחיי החברה ומסופי השבוע וזה מה שמחזק אותנו משבוע לשבוע. בעבודה בחו"ל זה לא קיים ! בעבר, היו קבילות שלמות של ישראלים שחיו בחו"ל. בניגריה פעלו ארבעה בתי ספר ישראלים ! כיום, לאחר שינוי השלטון בתחילת שנות השמונים, אינני מכיר משפחות רבות שחיות במקומות כאלו.
מהכרותי, בעיקר באפריקה, יוצאים לחופשה בת שבועיים כל שלושה וחצי חודשים. זה אומר ביקור בארץ כל ארבעה חודשים. אני לא חושב שיש מי שיכול לומר שקל להתנתק לפרק זמן כזה ארוך. מצד שני, יש כאלו שאוהבים את הריחוק ואין להם ממש בעיה עם זה. הגעה למקומות זרים ולא מוכרים היא לא תמיד קלה. גם מי שהיה במזרח הרחוק וחי בוהוד כמו מקומי, לא תמיד יהיה מוכן לחווית שמכינה לו אפריקה. אפשר להתאקלם ולהתמודד, צריך רק חוסן נפשי.
אינני יודע אם אנחנו, הדור הצעיר, ילידי שנות השבעים מפונקים יותר, או שבני הדור הוותיק הם קשוחים יותר, או שבעצםשתי האפשרויות נכונות, אבל עובדה היא, שחתך הגילאים של הצוות הישראלי בחו"ל הוא 50+.אפשר כמובן, לומר שכך ניתן ללמוד מנסיונם של הוותיקים, אבל בהחלט צריך לזכור שזה משפיע על האופי החברתי. בביקורי האחרונים, ראיתי ישראלים צעירים מעטים מאד. קל גם לראות שהמודעות בעיתונים ממש מנסות לפתות את הישראלים לצאת לעבודה.
במקומות רבים, צוות האתר מונה בערך עשרה ישראלים, חי במחנה/ COMPUND. לכל אחד חדר משלו אבל יש מטבח משותף עם מבשלת, יש מנקה ומכבסת וכל השרותים. צריך גם לזכור שחיים ועובדים ביחד כל יום כל היום. זהו הופך את החויה לדי אינטנסיבית וצריך לדעת להסתדר ולהיות אדם נוח וטוב לבריות.
שעות העבודה שאני הכרתי הן רבות. למעשה אין מנוחה בסוף השבוע, ועובדים שבעה ימים. סוף השבוע האחרון של החודש נקרא PAY DAY ואז כל האתר יוצא לחופשה ארוכה מיום חמישי עד שני. אז גם משתדלים לעזוב את האתר ולצאת לעיר הבירה כדי לבלות קצת.
אינני בקיא במאת האחוזים בשכר ולכן לא אעמיק בנושא. אני חושב שאין ספק שהשכר בחו"ל גבוה יותר מזה המשולם בארץ. השאלה היא הכדאיות האישית. כל אחד שייעשה את החשבון שלו.
מס הכנסה- פה עולה סוגיה חשובה. ברוב המקרים החברות משלמות את השכר במזומן או לחשבון בנק באירופה, למשל בשוויץ.הסכום משולם ללא מיסוי ועל העובד לפתור את השאלה בעצמו מול הרשות. למיטב ידיעתי,ישראלי בעובד בחו"ל עדיין חייב במס, אם מרכז חייו בישראל. ההגדרה "מרכז חייו" היא משפטית והייתי מתייעץ בנושא עם עו"ד / רואה חשבון. אני לא מכיר אנשים שרוצים להתעסק עם רשויות המס. היום יש חוקים שמקשים על העברות כספים ממדינה למדינה וגם אם תצברו הון קטן, צריך לדעת איך להעביר אותו לארץ. חשוב להתייחס לנקודה זו.
עלו גם מספר שאלות בנוגע לבטחון אישי. אני מעולם לא חשתי מאויים. גם אם הייתי במדינות קשות. בסופו של דבר האפריקאים הם חביבים, וגם במזרח אירופה אין מה לחשוש, לא נראה לי שנגיע למקמומות שקיימת בהם מלחמה, אבל רק לצורך ההמחשה, חוף השנהב נחשבהבמשך תקופה ארוכה כסוג של גן עדן, שהשרות בה נוח יותר מאשר כל שכנותיה במערב אפריקה. הבעיה התחילה באיזו הפיכה צבאית קטנה (שגם בה יש לישראלים יד ורגל
קבלן משנה ...... שיחקת אותה פה ........ המווווווון תודה על המידע , שפכת פה המון אור .. אכן "שאלות ותשובות" ...
למעשה ממה שאני מבין ... אין איכות חיים כאשר מתחייבים לעבודה כזו, פשוט צריך לשים בראש שבאים לעבודה /לעבוד נטו 7 ימים , כמו שאמרת כל יום כל היום, ולשכוח לגמרי מחיי חברה .. אין אישה /משפחה/חברים , או אפילו מסיימים בשעה סבירה שאפשר לעשות משהו אחרי העבודה .. אתה פשוט כל היום בעבודה ואין משהו אחר שירענן ויפיג קצת את הלחץ והשחיקה מהעבודה ...
אני יודע שיש עדיין חברות שמעבירות לך את הכסף במזומן בסוף החודש ומקוות ש"תסתדר" איתו. אין לי מושג מה זה אומר, אני יכול רק לשער.CivilEng2010-9-6 23:30:29
אני שמח אם המידע עוזר לכם. אחרי שכתבתי, נכנסתי גם לפורום שנקרא: ישראלים באפריקה" בתפוז. מצאתי שם חיזוק לדברים שכתבתי, הן בנוגע לתנאי השכר והן בנוגע לשאר תנאי השרות. יש דברים די אחידים בין החברות והחריגים הם מעטים. כמו כן, ההבחנה בין המדינות הנוחות יותר לקשות יותר נותר בעינה, כשניגריה נחשבת לנוחה פחות (וגם בתוכה יש מקומות טובים יותר), גאנה נהדרת, אנגולה נעימה מאד, וחוף השנהב כבר לא מספיק בטוחה. במזרח אפריקה כנראה שהמצב טוב יותר, קניה, אוגנדה וטנזניה נוחות לשירות. בעקרון, למתעניינים, אופיה של המדינה נובע בעיקר מהשפעות שנשארו מימי הקולוניאליזם. מקומות שהיו בשליטת צרפת ועמים ארופאיים נאורים הם נוחים ומפותחים, והמדינות שהיו תחת שלטון בריטניה נותרו הרוסות ומפורקות.
גם מי שאיננו דתי, לא יאהב לעבוד בששי ובשבת ללא הפסקה, 6-18 כל השבוע. נסו להתעורר פעם ביום ראשון בוקר בלי ההפוגה של סוף השבוע. זה קשה, ומפרך אבל אולי בשלב מסויים מתרגלים לזה. באתרים המרוחקים אין חיי חברה כי לא נהוג לצאת מה COMPOUND בלילה. החברים שלכם לעבודה הם המשפחה שלכם וכדאי להסתדר איתם היטב.
בצבא , אנחנו מכירים את התופעה שחיילים חדשים מגיעים לטירונות, לגדוד או למקום אחר, ואז שומעים סיפורי אימה מחיילים שבעצם הגיעו לשם שעתיים לפניהם וכבר מתנשאים עליהם. תמיד שנאתי את המנהג הזה, אבל בנושא הרפואה אני אחרוג ממנהגי, ובתור מי שביקר לצערו פעם אחת בבית חולים, באפריקה , אין לי דרך אחרת מאשר להזהיר שלא לחשוב אפילו על לעבור ליד "בית חולים". כל העובדים יוצאים כשה מבוטחים בביטוח הכולל הטסה לאירופה או לארץ במקרה חרום.
מסיבות מסחריות אני לא רוצה לפרט באיזה תחום עסקתי. החברות שעובדות בחו"ל משתדלות שלא לפנות להרבה קבלני משנה כי זה יקר וכרוך באופרציה. לכן עובדים בשיטות הכי פשוטות, ולא עוסקים בהרפתקאות הנדסיות או מערכות יקרות. יחד עם זאת, יש דברים שקשה להשיג שם כמו חשמלאים טובים או מכונאי צמ"ה רציניים באמת, ואז אלו מגיעים בפעם בכמה זמן ועוברים בין האתרים.
במחשבה לאחור, למרות כל החוויות , אני שואל את עצמי, האם לעובד ישראלי,כדאי לצאת לחו"ל, נניח לאפריקה, שם מרוכזות היום רוב הצעות העבודה. אני חושב שהמטרה העיקרית של בחור כזה, היא לנסות ולחסוך כסף. בהנחה שניתן לחסוך כ 50,000$ בשנה, וקשה לי להאמין שיש משפחה שחוסכת סכום כזה בארץ ,עדיין צריך לבדוק את המחיר - האם יש משפחה שנשארת בארץ עם או בלי ילדים, אז העניין הופך לממש לא פשוט. כנראה שזה מתאים יותר לרווקים או לעובדים מבוגרים יותר.
מהסיפורים עולה שפעם, כשמחירי הדירות היו נורמליים , הדולר היה שווה ל 5 ש"ח, אפשר היה לצאת לארבע שנים, לחזור ולקנות דירה בלי משכנתא. היום, גם אם תחסכו 100,000$, זה אפילו לא שליש דירה בפתח תקווה... ובשביל דירה בפתח תקווה, כדאי לחיות ארבע שנים באפריקה ?
לפני שהייתי יוצא לחוזה בחו"ל, הייתי מבקש לצאת להתרשמות. אפילו לשלושה חודשים. ואז הייתי בודק האם התנאים מתאימים לי או לא. אנחנו לא מתחייבים לHOT או ל YES לשנתיים בלי לבדוק, אז להתחייב לעבודה בלי לבדוק ?
טל ! אני בכלל לא מתיימר להמליץ או לא, כתבתי בתחילת דבריי שזה אינדבידואלי, לכל אחד השיקולים האישיים שלו. יכול להיות שלכם כן כדאי להשקיע ולהקריב,יכול להיות ושלא יהיה לכם קשה בכלל, אולי אפילו תתאהבו ביבשת ולא תרצו לחזור - יש גם מקרים כאלו. (מצד שני, יש גם מקרים רבים של אנשים שמגיעים ולא מוכנים בכלל לרדת מהמטוס, עושים פרסה כבר בשדה התעופה...) אני מכיר כיום חברות בניה שמציעות רק תנאי רווקות. יכול להיות שיש כאלו שמציעות גם תעסוקה לאישה, צריך לברר. במצב שאתה יוצא לאתר שנמצא נניח ארבע או חמש שעות מהעיר, אשתך תשאר לבד ואז לא יהיה לה ממש קל. הייתי פוסל את ניגריה על הסף, ובודק מקומות אחרים, כמו קניה, אתיופיה,ואם אפשר אז לא באפריקה, דרום אמריקה, מזרח אירופה וכו' עדיפות. ממה שקראתי גם החברות שמציעות תעסוקה לאשה, משלמות לה כ-50% משכר הגבר. זה נשמע מעט אבל זה מגדיל מאד את החסכון. קח בחשבון שכל כסף שתרויחו שם הוא חסכון נטו, היות וכמעט ואין הוצאות. טל - לא רוצה להשמע פולני, אבל אם תרצו ילדים, גם תקופת ההריון היא לדעתי לא הזמן להמצא בו בחו"ל, קחו זאת בחשבון...
כן ..ברור .. הבהרת את הנקודות בצורה מושלמת .. וכמובן שהעניין הוא אינדיוידואלי.. וגם ילד והריון בחו"ל כמובן שלא בא בחשבון ..
אם הם מחפשים\מעדיפים\עדיף כמו שאתה אומר את שתי הקצוות כלומר רווקים או מבוגרים, אז ידוע לך אולי איך זה מסתדר שרווק הוא בדרך כלל צעיר, וצעיר=חוסר ניסיון , האם יש כאלה מקרים ? היה פה בפורום בחור שעובד באפריקה .. והוא אמר שעדיף להגיע אחרי מספר שנים של עבודה בארץ , ואני חושב שאחרי מספר שנים של עבודה בארץ, אצל רוב האנשים , אתה כבר מתחיל להיכנס לתחום הקמת המשפחה... קצת בעייתי לא ?!
יש לי עוד "קצת" זמן לחשוב על זה בנתיים אני אוסף מידע ..
ארז שלום ! אשתדל לענות לכל השאלות. אתחיל דווקא מהאחרונה. האם הייתי עושה זאת שוב ? הנסיון שלי לא כולל שהות של תקופות ארוכות מעבר לכמה שבועות בכל פעם, לכן אין באפשרותי לענות על דבר שלא עשיתי. יחד עם זאת, בשנה האחרונה יצא לי להיות תקופות ארוכות יותר במגוון מקומות והרשמים שלי הם אותנטיים. 1) בחלק מהמקומות הפועלים מבינים אנגלית, בחלק לא מבינים שום שפה. התקשורת נעשית עם חצי מתורגמן חצי פועל. גם בקרב הצוותים הישראלים לא כולם דוברי אנגלית אוקספורדית ועדיין - העבודה מתקדמת. ייתכן ובמקומות שבהם גם האנגלית לא שולטת, כמו אנגולה, כנראה חייבים לדעת עוד שפה. 2) במקומות בהם שהיתי, רוב המימון לפרוייקטים מגיע ממוסדות כמו קרנות סיוע אמריקאיות / ארופאיות, בנק עולמי וכו'. חשבונות עוברים כמו בארץ, בודקים, מנפחים, דנים, ובסוף משלמים. אף אחד לא תמים או פראייר. 3) מעבדות יש בכל אתר, חלקן שייכות לקבלן הראשי והכל כפוף לפיקוח. הייתי לאחרונה עד לסוגייה של חוזק בטון שהפכה לדיון הנדסי של ממש. לא מתפשרים על כלום, לוקחים ליבות, בודקים בפטיש, אי אפשר לרמות אף אחד. בכל מעורב המתכנן ובלי אישור שלו אף אחד לא ייאשר או יקח אחריות. 4) שבעה ימים בשבוע נהוגים בכמה וכמה מקומות שבקירתי בהם. זה חלק קריטי בעניין. לי ממש קשה לעבוד ללא הפוגה בסוף השבוע. מצד שני - לא תמיד יש מה לעשות בשאר הזמן ועדיף לעבוד. 5) אינטרנט - ברוב המקומות יש כבר אינטרנט, לא הכי מהיר. גם בחורים הכי נידחים של אפריקה יש היום כיסוי לא רע של סלולר. במזרח אירופה יש גם אינטרנט סלולרי לא יקר מדי. 6) מים זורמים - לא בכל מקום יש ובעיקר באפריקה לא נהוג לשתות אותם. אפילו לא לצחצח שיניים. שותים רק מים מבקבוקים ומקווים שהם אמיתיים. 7) חומרי הבסיס די נפוצים במדינות רבות. מצד שני - במקומות רבים יש בעיה של דלק. הייתי לאחרונה בכמה אתרים שבגלל היקף העבודה וכמות הכלים ההנדסיים שעובדים, דורשים כמויות ענק של סולר, לעיתים עשרות אלפי ליטר בשבוע ! לא אחת נתקענו לכמה ימים עד שהגיעה אספקה של סולר, זה ממש מייאש. בניגירה, היו עד לפני מספר שנים מקרים שבהם נהגי תדלוק בשדה התעופה היו גנבו דלק סילוני, והשביתו עקב כך טיסות, אז די תמים לצפות שבאתר עבודה מרוחק יהיו בעיות דלק. 8) יומיות של פועלים - באפריקה השכר החודשי נע בין 50-150 דולר לעובד פשוט, 300$ למהנדס. באזור רוסיה לשעבר - קצת יותר אבל עדיין בטווח של כמה מאות דולרים בודדות. עצוב - אבל ברוב המקרים אלו עבודות טובות עבורם. בעולם מדהים לראות כמה אינסופי הוא העוני ולאיזה תהומות של פשטות אפשר להתדרדר. מה שרואים בהודו הוא ממלכה לעומת אפריקה. ובתוך אפריקה יש מדרג שבעקרון הוא אינסופי כלפי מטה... מתחת לכל אדם תמיד יהיה אחד עני ומסכן יותר. באופן פרדוקסלי - רובם נראים שמחים ומאושרים. אלו לא מדינות אפריקה השחורה והרעבה מוכות המלחמה כמו סודן וקונגו, אין ילדים עם בטן נפוחה אבל חיים בפחונים על הכביש. תמיד חשוב להתייחס לעומד מולך כאל אדם שווה ערך. אסור לזלזל וצריך לנהוג בכבוד בסיסי ומוסרי. באחד האתרים היה עובד מקומי שהיה זקוק לכסף לצורך ניתוח בנו. כל העובדים התארגנו ועשו מגבית, היה משובב נפש לראות שגם המנהלים הישראלים הצטרפו ותרמו בעין יפה. בעצם - זה תקף גם בארץ ? 9) מתכנן - לא עושים כלום בלי לפנות אליו, זה דומה לחלוטין למה שנעשה בארץ. יש פיקוח שרוצה הכל כתוב ומסודר ואפשר ללמוד מהם איך לנהל עבודה. אנחנו הישראלים די בטוחים בעצמנו וחושבים שכל האחרים תמימים... 10) עניתי בתחילת ההודעה ואני אומר זאת שוב: לכל אחד מערכת שיקולים אישיים ונתוני אופי שונים. עבודה בחו"ל במדינות קשות לא מתאימה לכל אחד, צריך לבדוק ולחשוב טוב. לצערי, אין לי כיום ברירה וחלק ניכר מההכנסה שלי מגיע מעבודות בחו"ל. קשה לי לעזוב את הבית וקשה עוד יותר לאשה להשאר לבד עם הילדים, היא בעצם זו שעובדת הכי קשה. אני חושב שפעם זה השתלם יותר מבחינה כלכלית. עדיין - שומעים על אנשים שנמצאים במקומות טובים כמו באיים הקריביים ונהנים מהשהות או ישנם כאלו שהשכר שלהם ממש משופר ואז השיקולים משתנים. אולי פעם, אם יהיה לי זמן, אשב לכתוב כמה חוויות שהיו לי. אני אומנם צעיר ואין לי הרבה נסיון, אבל אם יש קהל שצמא לשמוע, אני יותר מאשמח. הייתי מפנה אותך גם לפורום "ישראלים באפריקה" בתפוז. קרא שם את ההודעות, ותבין שהתמונה היא די אמיתית. יש גם כאלו שממש נהנהים שם ! CivilEng2010-9-7 21:33:16
שלום !
לאחר שקראתי כאן מספר שאלות ותשובות בנושא עבודה בחו"ל, חשבתי לעזור ולהביע את דעתי. אני רוצה לסייג ולומר שכל דבריי מבוססים על נסיוני האישי בלבד. בתור קבלן משנה / בעל מקצוע בתחום הקשור לעבודות תשתית, ביקרתי בעשר השנים האחרונות במספר אתרים של חברות ישראליות הפועלות באפריקה ובמזרח אירופה. יצא לי להתרשם ולהכיר את אופי העבודה של הצוות הישראלי הן מבחינה אישית והן מקצועית.
לדעתי, רבים מאלו השוקלים לצאת לעבודה בחו"ל בענף הבניה, מתמודדים עם שתי שאלות. האחת היא – האם כדאי לצאת לעבודה בחו"ל ושאלה שניה, אותה אני חושב שכדאי לברר היטב, האם אני מתאים לעבודה כזו.
אפתח במישור המקצועי שם לדעתי התשובה ברורה יותר. לדעתי, עבודה בחו"ל מעניקה לעובד הישראלי אפשרות להכיר ולקחת חלק בפרוייקטים בקנה מידה שלא נראה בארץ. המדינות בהן עובדות החברות ,הן גדולות בשטחן ובאוכלוסייתן ולכן הכל מתעצם. ברוב המקרים, החברות פועלות במדינות "פחות מפותחות" מישראל, שהרי במדינות מערב אירופה או אמריקה, מסתדרים גם בלעדינו. במצב כזה, כל עובד נאלץ להתמודד עם אחריות על נפח פעילות רחב. בתחום התשתיות אותו הכרתי, מדובר על קטעי כביש ארוכים , ובכלל, אתגרים רבים. ברוב האתרים פועל צוות ישראלי של מנהל פרוייקט, מהנדס ביצוע, מנהלי עבודות עפר, בטון וכן צוות תומך של מנהלי מחצבה, מוסך, מפעל בטון ועוד. תחת הצוות הזה פועל צוות מקומי שלא תמיד מוגבל בכמות האנשים אלא יותר בידע ההנדסי שלו. כך, סביר שעובד ישראלי ימצא את עצמו מתמודד עם אתגרים רבים, הנדסיים, ניהוליים שנותנים סיפוק רב רב ומצריכים הרבה מאמץ. בסופו של דבר, עבודה בחו"ל מעשירה את הנסיון המקצועי האישי ואת יכולות האלתור, הניהול ותכנון העבודה. לפעמים נתקלים בבעיות כמו, מנהגי שלטון מקומי או בעברית – שוחד, בעיות שליטה / העדר שליטה בכח אדם. ברוב המקרים, לא עומד לרשות הישראלי מגוון הפתרונות של ספקים וקבלני משנה כמו שיש בארץ עם יכולת העזרה שלהם, וכל מגוון המוצרים ההנדסיים. העבוד נדרש לפתור את הבעיות בעצמו.
במישור האישי- כאן אני שב ומסייג את דבריי, הכל אינדבידואלי ולכל אדם רצונות ושאיפות אחרים. לדעתי, לא צריך לצפות להתעשרות מעבודה בחו"ל. אולי אפשר להרוויח פי כמה וכמה מאשר בארץ, ועדיין, למרבה הצער, לא נגיע לשכרם של אנשים שעוסקים בתחומים ריווחים יותר. אבל אלו הן עובדות ואיתן לא נתווכח.
התנאים בחו"ל הם בעקרון תובעניים יותר. לכן, כל אחד צריך לברר היטב עם עצמו אם הם מתאימים לו ואם הוא מתאים להם. נדרשים מספר מאמצים במישור האישי שלא בטוח שכל אחד יכול לעמוד בהם. בל יחשוב מי שהיה החייל הכי קרבי בצה"ל שהוא יכול לחיות בקלות חצי שנה בחור נידח באפריקה .
המכשול העיקרי לדעתי הוא נושא פיתוח המשפחה. כיום, בשל העובדה שהישראלים פועלים במדינות פחות מפותחות, אין כמעט הצעות לרילוקשיין עם המשפחה. גם אם המשפחה כבר תהגר אתכם למדינה, סביר שהיא תשאר בעיר הבירה ואתם תעבדו כל השבוע הרחק בשטח, כך שגם להם יהיה קשה יותר. אני חושב שזה מגביל מאד את היכולת והרצון הטבעי של כולנו להגיע לדבר הנשגב והחשוב ביותר באמת וזו משפחה. גם בארץ, אנו אוהבים לחזור בסופו של יום עבודה קשה לאישה / חברה / אמא ולילדים. אנו נהנים מחיי החברה ומסופי השבוע וזה מה שמחזק אותנו משבוע לשבוע. בעבודה בחו"ל זה לא קיים ! בעבר, היו קבילות שלמות של ישראלים שחיו בחו"ל. בניגריה פעלו ארבעה בתי ספר ישראלים ! כיום, לאחר שינוי השלטון בתחילת שנות השמונים, אינני מכיר משפחות רבות שחיות במקומות כאלו.
מהכרותי, בעיקר באפריקה, יוצאים לחופשה בת שבועיים כל שלושה וחצי חודשים. זה אומר ביקור בארץ כל ארבעה חודשים. אני לא חושב שיש מי שיכול לומר שקל להתנתק לפרק זמן כזה ארוך. מצד שני, יש כאלו שאוהבים את הריחוק ואין להם ממש בעיה עם זה. הגעה למקומות זרים ולא מוכרים היא לא תמיד קלה. גם מי שהיה במזרח הרחוק וחי בוהוד כמו מקומי, לא תמיד יהיה מוכן לחווית שמכינה לו אפריקה. אפשר להתאקלם ולהתמודד, צריך רק חוסן נפשי.
אינני יודע אם אנחנו, הדור הצעיר, ילידי שנות השבעים מפונקים יותר, או שבני הדור הוותיק הם קשוחים יותר, או שבעצם שתי האפשרויות נכונות, אבל עובדה היא, שחתך הגילאים של הצוות הישראלי בחו"ל הוא 50+. אפשר כמובן, לומר שכך ניתן ללמוד מנסיונם של הוותיקים, אבל בהחלט צריך לזכור שזה משפיע על האופי החברתי. בביקורי האחרונים, ראיתי ישראלים צעירים מעטים מאד. קל גם לראות שהמודעות בעיתונים ממש מנסות לפתות את הישראלים לצאת לעבודה.
במקומות רבים, צוות האתר מונה בערך עשרה ישראלים, חי במחנה/ COMPUND. לכל אחד חדר משלו אבל יש מטבח משותף עם מבשלת, יש מנקה ומכבסת וכל השרותים. צריך גם לזכור שחיים ועובדים ביחד כל יום כל היום. זהו הופך את החויה לדי אינטנסיבית וצריך לדעת להסתדר ולהיות אדם נוח וטוב לבריות.
שעות העבודה שאני הכרתי הן רבות. למעשה אין מנוחה בסוף השבוע, ועובדים שבעה ימים. סוף השבוע האחרון של החודש נקרא PAY DAY ואז כל האתר יוצא לחופשה ארוכה מיום חמישי עד שני. אז גם משתדלים לעזוב את האתר ולצאת לעיר הבירה כדי לבלות קצת.
אינני בקיא במאת האחוזים בשכר ולכן לא אעמיק בנושא. אני חושב שאין ספק שהשכר בחו"ל גבוה יותר מזה המשולם בארץ. השאלה היא הכדאיות האישית. כל אחד שייעשה את החשבון שלו.
מס הכנסה- פה עולה סוגיה חשובה. ברוב המקרים החברות משלמות את השכר במזומן או לחשבון בנק באירופה, למשל בשוויץ. הסכום משולם ללא מיסוי ועל העובד לפתור את השאלה בעצמו מול הרשות. למיטב ידיעתי, ישראלי בעובד בחו"ל עדיין חייב במס, אם מרכז חייו בישראל. ההגדרה "מרכז חייו" היא משפטית והייתי מתייעץ בנושא עם עו"ד / רואה חשבון. אני לא מכיר אנשים שרוצים להתעסק עם רשויות המס. היום יש חוקים שמקשים על העברות כספים ממדינה למדינה וגם אם תצברו הון קטן, צריך לדעת איך להעביר אותו לארץ. חשוב להתייחס לנקודה זו.
עלו גם מספר שאלות בנוגע לבטחון אישי. אני מעולם לא חשתי מאויים. גם אם הייתי במדינות קשות. בסופו של דבר האפריקאים הם חביבים, וגם במזרח אירופה אין מה לחשוש, לא נראה לי שנגיע למקמומות שקיימת בהם מלחמה, אבל רק לצורך ההמחשה, חוף השנהב נחשבהבמשך תקופה ארוכה כסוג של גן עדן, שהשרות בה נוח יותר מאשר כל שכנותיה במערב אפריקה. הבעיה התחילה באיזו הפיכה צבאית קטנה (שגם בה יש לישראלים יד ורגל
ברוכים הבאים לפורום ! יופי של מידע
קבלן משנה ...... שיחקת אותה פה ........ המווווווון תודה על המידע , שפכת פה המון אור .. אכן "שאלות ותשובות" ...
למעשה ממה שאני מבין ... אין איכות חיים כאשר מתחייבים לעבודה כזו, פשוט צריך לשים בראש שבאים לעבודה /לעבוד נטו 7 ימים , כמו שאמרת כל יום כל היום, ולשכוח לגמרי מחיי חברה .. אין אישה /משפחה/חברים , או אפילו מסיימים בשעה סבירה שאפשר לעשות משהו אחרי העבודה .. אתה פשוט כל היום בעבודה ואין משהו אחר שירענן ויפיג קצת את הלחץ והשחיקה מהעבודה ...
ככה זה לפחות נשמע , או שאני טועה ?
טל, אתה כבר חושב איך להתחמק מהעבודה וללכת לשתות בירה קרה ?
שכחת גם איזה סינטה מדיום בצד ... שמעתי שהם אלופים בזה !
וואו תודה על המידע
תגיד איזה קבלן היית ?
אתה מדבר עוד שפות חוץ מעברית ואנגלית ?
אני יודע שיש עדיין חברות שמעבירות לך את הכסף במזומן בסוף החודש ומקוות ש"תסתדר" איתו. אין לי מושג מה זה אומר, אני יכול רק לשער.CivilEng 2010-9-6 23:30:29
אני שמח אם המידע עוזר לכם. אחרי שכתבתי, נכנסתי גם לפורום שנקרא: ישראלים באפריקה" בתפוז. מצאתי שם חיזוק לדברים שכתבתי, הן בנוגע לתנאי השכר והן בנוגע לשאר תנאי השרות. יש דברים די אחידים בין החברות והחריגים הם מעטים. כמו כן, ההבחנה בין המדינות הנוחות יותר לקשות יותר נותר בעינה, כשניגריה נחשבת לנוחה פחות (וגם בתוכה יש מקומות טובים יותר), גאנה נהדרת, אנגולה נעימה מאד, וחוף השנהב כבר לא מספיק בטוחה. במזרח אפריקה כנראה שהמצב טוב יותר, קניה, אוגנדה וטנזניה נוחות לשירות. בעקרון, למתעניינים, אופיה של המדינה נובע בעיקר מהשפעות שנשארו מימי הקולוניאליזם. מקומות שהיו בשליטת צרפת ועמים ארופאיים נאורים הם נוחים ומפותחים, והמדינות שהיו תחת שלטון בריטניה נותרו הרוסות ומפורקות.
גם מי שאיננו דתי, לא יאהב לעבוד בששי ובשבת ללא הפסקה, 6-18 כל השבוע. נסו להתעורר פעם ביום ראשון בוקר בלי ההפוגה של סוף השבוע. זה קשה, ומפרך אבל אולי בשלב מסויים מתרגלים לזה. באתרים המרוחקים אין חיי חברה כי לא נהוג לצאת מה COMPOUND בלילה. החברים שלכם לעבודה הם המשפחה שלכם וכדאי להסתדר איתם היטב.
בצבא , אנחנו מכירים את התופעה שחיילים חדשים מגיעים לטירונות, לגדוד או למקום אחר, ואז שומעים סיפורי אימה מחיילים שבעצם הגיעו לשם שעתיים לפניהם וכבר מתנשאים עליהם. תמיד שנאתי את המנהג הזה, אבל בנושא הרפואה אני אחרוג ממנהגי, ובתור מי שביקר לצערו פעם אחת בבית חולים, באפריקה , אין לי דרך אחרת מאשר להזהיר שלא לחשוב אפילו על לעבור ליד "בית חולים". כל העובדים יוצאים כשה מבוטחים בביטוח הכולל הטסה לאירופה או לארץ במקרה חרום.
מסיבות מסחריות אני לא רוצה לפרט באיזה תחום עסקתי. החברות שעובדות בחו"ל משתדלות שלא לפנות להרבה קבלני משנה כי זה יקר וכרוך באופרציה. לכן עובדים בשיטות הכי פשוטות, ולא עוסקים בהרפתקאות הנדסיות או מערכות יקרות. יחד עם זאת, יש דברים שקשה להשיג שם כמו חשמלאים טובים או מכונאי צמ"ה רציניים באמת, ואז אלו מגיעים בפעם בכמה זמן ועוברים בין האתרים.
במחשבה לאחור, למרות כל החוויות , אני שואל את עצמי, האם לעובד ישראלי,כדאי לצאת לחו"ל, נניח לאפריקה, שם מרוכזות היום רוב הצעות העבודה. אני חושב שהמטרה העיקרית של בחור כזה, היא לנסות ולחסוך כסף. בהנחה שניתן לחסוך כ 50,000$ בשנה, וקשה לי להאמין שיש משפחה שחוסכת סכום כזה בארץ ,עדיין צריך לבדוק את המחיר - האם יש משפחה שנשארת בארץ עם או בלי ילדים, אז העניין הופך לממש לא פשוט. כנראה שזה מתאים יותר לרווקים או לעובדים מבוגרים יותר.
מהסיפורים עולה שפעם, כשמחירי הדירות היו נורמליים , הדולר היה שווה ל 5 ש"ח, אפשר היה לצאת לארבע שנים, לחזור ולקנות דירה בלי משכנתא. היום, גם אם תחסכו 100,000$, זה אפילו לא שליש דירה בפתח תקווה... ובשביל דירה בפתח תקווה, כדאי לחיות ארבע שנים באפריקה ?
לפני שהייתי יוצא לחוזה בחו"ל, הייתי מבקש לצאת להתרשמות. אפילו לשלושה חודשים. ואז הייתי בודק האם התנאים מתאימים לי או לא. אנחנו לא מתחייבים לHOT או ל YES לשנתיים בלי לבדוק, אז להתחייב לעבודה בלי לבדוק ?
שוב אלפי תודות .. אתה ממש נוגע בכל הנקודות העקרוניות !
אתה לא חושב שאולי כן שווה ל"הקריב" ארבע שנים מפרכות אך עתירות ניסיון בשביל העתיד ?
זוג נשוי .. דיי טרי .. שנתיים של נישואים בלי ילדים .. יוכל להסתדר שם ? האם יש חברות שדואגות לסדר את האישה אם אין לה ילדים ? ואם כן אז איפה ?
תודה רבה ושנה טובה!
טל ! אני בכלל לא מתיימר להמליץ או לא, כתבתי בתחילת דבריי שזה אינדבידואלי, לכל אחד השיקולים האישיים שלו. יכול להיות שלכם כן כדאי להשקיע ולהקריב,יכול להיות ושלא יהיה לכם קשה בכלל, אולי אפילו תתאהבו ביבשת ולא תרצו לחזור - יש גם מקרים כאלו. (מצד שני, יש גם מקרים רבים של אנשים שמגיעים ולא מוכנים בכלל לרדת מהמטוס, עושים פרסה כבר בשדה התעופה...) אני מכיר כיום חברות בניה שמציעות רק תנאי רווקות. יכול להיות שיש כאלו שמציעות גם תעסוקה לאישה, צריך לברר. במצב שאתה יוצא לאתר שנמצא נניח ארבע או חמש שעות מהעיר, אשתך תשאר לבד ואז לא יהיה לה ממש קל. הייתי פוסל את ניגריה על הסף, ובודק מקומות אחרים, כמו קניה, אתיופיה,ואם אפשר אז לא באפריקה, דרום אמריקה, מזרח אירופה וכו' עדיפות. ממה שקראתי גם החברות שמציעות תעסוקה לאשה, משלמות לה כ-50% משכר הגבר. זה נשמע מעט אבל זה מגדיל מאד את החסכון. קח בחשבון שכל כסף שתרויחו שם הוא חסכון נטו, היות וכמעט ואין הוצאות. טל - לא רוצה להשמע פולני, אבל אם תרצו ילדים, גם תקופת ההריון היא לדעתי לא הזמן להמצא בו בחו"ל, קחו זאת בחשבון...
כן ..ברור .. הבהרת את הנקודות בצורה מושלמת .. וכמובן שהעניין הוא אינדיוידואלי.. וגם ילד והריון בחו"ל כמובן שלא בא בחשבון ..
אם הם מחפשים\מעדיפים\עדיף כמו שאתה אומר את שתי הקצוות כלומר רווקים או מבוגרים, אז ידוע לך אולי איך זה מסתדר שרווק הוא בדרך כלל צעיר, וצעיר=חוסר ניסיון , האם יש כאלה מקרים ? היה פה בפורום בחור שעובד באפריקה .. והוא אמר שעדיף להגיע אחרי מספר שנים של עבודה בארץ , ואני חושב שאחרי מספר שנים של עבודה בארץ, אצל רוב האנשים , אתה כבר מתחיל להיכנס לתחום הקמת המשפחה... קצת בעייתי לא ?!
יש לי עוד "קצת" זמן לחשוב על זה בנתיים אני אוסף מידע ..
שאלות
1. האם הפועלים מבינים אנגלית בסיסית ?
2. מי הוא המזמין בדר"כ ? איך עובד נושא החשבונות מולו?
3.האם יש מעבדות כמו איזו טסט וסיסטם ?
4. 7 ימים בשבוע ? זה אמיתי או שמוצאים את החופש?
5. יש אנטרנט?
6. האם יש מים זורמים ? והאם הם נקיים ?
7. האם יש אפשרות להזמין חומרי בסיס באופן שוטף כמו מצעים , בטון , ברזל, דבק כו' מה הוא זמן האספקה לכל מוצר ?
8. כמה זה יומית פועל ?
9. אשמח לקבל פרטים על נושא התכנון , צריך אישורי מתכנן לשינויים ?
10. מהלב ... במבט אחורה היית עושה את זה שוב?
רק בישביל הדוגמא
כמה עולה קוב בטון ב-30 שקיעה 5 ללא פוליה ?
כמה עולה קוב חול ים ?
ארז שלום ! אשתדל לענות לכל השאלות. אתחיל דווקא מהאחרונה. האם הייתי עושה זאת שוב ?
CivilEng 2010-9-7 21:33:16
הנסיון שלי לא כולל שהות של תקופות ארוכות מעבר לכמה שבועות בכל פעם, לכן אין באפשרותי לענות על דבר שלא עשיתי. יחד עם זאת, בשנה האחרונה יצא לי להיות תקופות ארוכות יותר במגוון מקומות והרשמים שלי הם אותנטיים.
1) בחלק מהמקומות הפועלים מבינים אנגלית, בחלק לא מבינים שום שפה. התקשורת נעשית עם חצי מתורגמן חצי פועל. גם בקרב הצוותים הישראלים לא כולם דוברי אנגלית אוקספורדית ועדיין - העבודה מתקדמת. ייתכן ובמקומות שבהם גם האנגלית לא שולטת, כמו אנגולה, כנראה חייבים לדעת עוד שפה.
2) במקומות בהם שהיתי, רוב המימון לפרוייקטים מגיע ממוסדות כמו קרנות סיוע אמריקאיות / ארופאיות, בנק עולמי וכו'. חשבונות עוברים כמו בארץ, בודקים, מנפחים, דנים, ובסוף משלמים. אף אחד לא תמים או פראייר.
3) מעבדות יש בכל אתר, חלקן שייכות לקבלן הראשי והכל כפוף לפיקוח. הייתי לאחרונה עד לסוגייה של חוזק בטון שהפכה לדיון הנדסי של ממש. לא מתפשרים על כלום, לוקחים ליבות, בודקים בפטיש, אי אפשר לרמות אף אחד. בכל מעורב המתכנן ובלי אישור שלו אף אחד לא ייאשר או יקח אחריות.
4) שבעה ימים בשבוע נהוגים בכמה וכמה מקומות שבקירתי בהם. זה חלק קריטי בעניין. לי ממש קשה לעבוד ללא הפוגה בסוף השבוע. מצד שני - לא תמיד יש מה לעשות בשאר הזמן ועדיף לעבוד.
5) אינטרנט - ברוב המקומות יש כבר אינטרנט, לא הכי מהיר. גם בחורים הכי נידחים של אפריקה יש היום כיסוי לא רע של סלולר. במזרח אירופה יש גם אינטרנט סלולרי לא יקר מדי.
6) מים זורמים - לא בכל מקום יש ובעיקר באפריקה לא נהוג לשתות אותם. אפילו לא לצחצח שיניים. שותים רק מים מבקבוקים ומקווים שהם אמיתיים.
7) חומרי הבסיס די נפוצים במדינות רבות. מצד שני - במקומות רבים יש בעיה של דלק. הייתי לאחרונה בכמה אתרים שבגלל היקף העבודה וכמות הכלים ההנדסיים שעובדים, דורשים כמויות ענק של סולר, לעיתים עשרות אלפי ליטר בשבוע ! לא אחת נתקענו לכמה ימים עד שהגיעה אספקה של סולר, זה ממש מייאש. בניגירה, היו עד לפני מספר שנים מקרים שבהם נהגי תדלוק בשדה התעופה היו גנבו דלק סילוני, והשביתו עקב כך טיסות, אז די תמים לצפות שבאתר עבודה מרוחק יהיו בעיות דלק.
8) יומיות של פועלים - באפריקה השכר החודשי נע בין 50-150 דולר לעובד פשוט, 300$ למהנדס. באזור רוסיה לשעבר - קצת יותר אבל עדיין בטווח של כמה מאות דולרים בודדות. עצוב - אבל ברוב המקרים אלו עבודות טובות עבורם. בעולם מדהים לראות כמה אינסופי הוא העוני ולאיזה תהומות של פשטות אפשר להתדרדר. מה שרואים בהודו הוא ממלכה לעומת אפריקה. ובתוך אפריקה יש מדרג שבעקרון הוא אינסופי כלפי מטה... מתחת לכל אדם תמיד יהיה אחד עני ומסכן יותר. באופן פרדוקסלי - רובם נראים שמחים ומאושרים. אלו לא מדינות אפריקה השחורה והרעבה מוכות המלחמה כמו סודן וקונגו, אין ילדים עם בטן נפוחה אבל חיים בפחונים על הכביש. תמיד חשוב להתייחס לעומד מולך כאל אדם שווה ערך. אסור לזלזל וצריך לנהוג בכבוד בסיסי ומוסרי. באחד האתרים היה עובד מקומי שהיה זקוק לכסף לצורך ניתוח בנו. כל העובדים התארגנו ועשו מגבית, היה משובב נפש לראות שגם המנהלים הישראלים הצטרפו ותרמו בעין יפה. בעצם - זה תקף גם בארץ ?
9) מתכנן - לא עושים כלום בלי לפנות אליו, זה דומה לחלוטין למה שנעשה בארץ. יש פיקוח שרוצה הכל כתוב ומסודר ואפשר ללמוד מהם איך לנהל עבודה. אנחנו הישראלים די בטוחים בעצמנו וחושבים שכל האחרים תמימים...
10) עניתי בתחילת ההודעה ואני אומר זאת שוב: לכל אחד מערכת שיקולים אישיים ונתוני אופי שונים. עבודה בחו"ל במדינות קשות לא מתאימה לכל אחד, צריך לבדוק ולחשוב טוב. לצערי, אין לי כיום ברירה וחלק ניכר מההכנסה שלי מגיע מעבודות בחו"ל. קשה לי לעזוב את הבית וקשה עוד יותר לאשה להשאר לבד עם הילדים, היא בעצם זו שעובדת הכי קשה.
אני חושב שפעם זה השתלם יותר מבחינה כלכלית. עדיין - שומעים על אנשים שנמצאים במקומות טובים כמו באיים הקריביים ונהנים מהשהות או ישנם כאלו שהשכר שלהם ממש משופר ואז השיקולים משתנים.
אולי פעם, אם יהיה לי זמן, אשב לכתוב כמה חוויות שהיו לי. אני אומנם צעיר ואין לי הרבה נסיון, אבל אם יש קהל שצמא לשמוע, אני יותר מאשמח.
הייתי מפנה אותך גם לפורום "ישראלים באפריקה" בתפוז. קרא שם את ההודעות, ותבין שהתמונה היא די אמיתית. יש גם כאלו שממש נהנהים שם !
תודה רבה רבה על המידע
פז נגב, אשרייך. נתת פה תשובות מעולות ועוזרות מאוד. שיהיה לך המון בהצלחה.
הוסף תגובה חדשה