עתיד המיגון כבר כאן: רשמים וחידושים מכנס פיקוד העורף
השבוע נערך כנס של פיקוד העורף בנושא מיגון. הכנס כלל עדכונים וחידושים בכל הקשור לתכנון המיגון בישראל.
מטרת הכנס היתה לחשוף את קהל המתכננים (אדריכלים ומהנדסים) לשיפורים שהוטמעו ויוטמעו בתקופה הקרובה בכל הנוגע לסוגיות המיגון.
הכנס, ביוזמתו של סא"ל אברי ברנס, עסק בשלושה נושאים מרכזיים: תקינה, מחקר ופיתוח ורגולציה.
נושא נוסף שבו עסק הכנס הוא הסדרת העיסוק של יועצי מיגון. הכוונה בכך היא לייצר מנגנון שבמסגרתו מתכנן או יועץ יקבלו את האישור לכך שהם עוסקים במיגון.
מיגון לאורך השנים
סקירה ייחודית עסקה בהיסטוריה של המיגון בישראל, כשהפוקוס היה על תקופת מלחמת המפרץ כנקודת מפנה. בנקודת זמן זו הבינו את החשיבות של מיגון גם בתוך הדירות ולא רק באזורים ציבוריים. כתוצאה מכך נולדו התקנות שמסדירות את המיגון בדירות ובבתים.
סוגי המיגון המוכרים היום הם: פרטיים כגון ממ"ד (מבנה מוגן דירתי) וממ"ק (מבנה מוגן קומתי), ציבוריים כגון ממ"מ (מבנה מוגן מוסדי - מרחבים מוגנים במוסדות ציבוריים) ומקלטים שכונתיים בשטח, ולאומיים, כגון מקלטים ומחסות המוניים. בתוך כך צוין כי גם תחנות הרכבת הקלה שנבנית כיום, ישמשו כמחסות המוניים.
נושא נוסף שבו דנו בכנס הוא מיפוי והבנה של אילו מבנים מחייבים מיגון. כחלק מתוכנית תמא 40 וחלקיה – א' ו ב'.
בכנס הוצגו תקנות הכשירות החדשות לבקרי מיגון וכן הוצג קול קורא להצטרפות להכשרות לבקרי מיגון. בנוסף לכך, דובר על הקלות חדשות במגזר הציבורי והפרטי וכן על חשיבותו של אוגדן למתכנן, כך שיהיה בידיו את מה שדרוש על מנת לתכנן את המבנה בצורה הנכונה והתקנית.
חידושים
בכנס הוצגו מספר חידושים. חלקם עסקו בתחומים של מחקר ופיתוח בעוד שאחרים דנו בתהליכים שעברו שיפור וחידוש.
ניסוי שהוצג בכנס בחן דלתות חדשות למרחבים מוגנים. בניסוי נבחנו כמה דלתות בעלות עובי שונה, אשר סודרו במסגרת זירה. הדלתות עמדו בפני סדרה של פיצוצים גדולים על מנת לבחון את עמידותן.
נושא מעניין נוסף שעלה בכנס הוא מוצרי מיגון. נסקרו מוצרים שאושרו על ידי פיקוד העורף כמרחבים מוגנים לכל דבר ועניין.
לצד זה, סיפרו בפיקוד העורף כי פתחו את השוק לטובת תחום מערכות האוורור והצינון ומעתה תהיה תחרות בתחום זה.
עוברים לאונליין
נושא מרכזי שבו דנו בכנס הוא הפיכת הליך הרישוי למתכנן ממסורבל ליעיל יותר. עד לאחרונה נדרש מתכנן לפנות לפיקוד העורף, ולעבור תהליך בירוקרטי מורכב עד לקבלת ההיתר. אלא שההליך החדש עבר לעולם האונליין ומעתה נדרש המתכנן למלא טפסים באופן מקוון. העובדה שטפסים אלה זמינים לכולם באתר אינטרנט שפתוח לכולם, מקלה על תהליך הרישוי וצפויה לעודד את המתכננים לבצע את הרישוי אונליין. כמו כן, בפיקוד העורף קראו לציבור המתכננים להשתמש באתר הרישוי שכן הוא מכיל מאמרים, תקנות ומידע שימושי נוסף.