עצמאים בענף הבנייה והתשתיות? קבלו 5 טיפים על הישרדות עסקית במהלך מלחמה
עצמאים רבים מוצאים את עצמם נדרשים לשלב בין העסק האישי לשירות המילואים, משימה שאינה פשוטה כלל. בעוד שעובדים שכירים נהנים מתמיכה כלשהי של הארגון או המעסיק, עצמאים חייבים לדאוג להיבטים התפעוליים, השירותיים והפיננסיים של העסק גם כאשר הם נקראים לשרת. המורכבות הזו של ניתוק מהפעילות השוטפת וקשיי הניהול מרחוק, עלולה להוביל לפגיעה באמון הלקוחות ולעיכובים בעבודה, ולהעמיד בסיכון את היציבות העסקית.
בעבור עצמאים המשרתים במילואים, הצלחה מקצועית בתקופה מאתגרת כזו תלויה ביכולת להתארגן נכון, לנצל את הזמן בתבונה, להסתייע באחרים, ולשמור על קשר שקוף עם הלקוחות. המאמר שלפניכם מציע חמישה טיפים פרקטיים להתמודדות חכמה עם האתגרים הללו. כלים פשוטים כמו ניהול זמן, קבלת עזרה וכנות מול הלקוחות יכולים להבטיח שהעסק יישאר חזק, יציב ומספק, גם כאשר בעליו נמצא הרחק ממנו.
- כנות ויושרה - כנות ויושרה הם ערכים מרכזיים שמאפשרים לבנות אמון ולחזק את הקשר עם הלקוחות, במיוחד בתקופות של חוסר ודאות. שיתוף הלקוחות במצב ובאתגרים שאיתם מתמודדים – כמו שירות מילואים – יוצר תחושת הערכה והבנה כלפי הסיטואציה, ומעודד סבלנות ופתיחות מצד הלקוחות. במצבים כאלה, גיליתי שאנשים נוטים להגיב בהערכה, ואף מתאמצים לתמוך, מתוך ההבנה שאתה פועל למען מטרה לאומית.
מעניין לגלות שלפעמים, דווקא השירות במילואים הפך למקור להערכה מקצועית מצד הלקוחות. היו לקוחות שבחרו בי לפרויקטים מסוימים לא רק בזכות כישוריי, אלא גם משום שראו בי חייל מילואים – אדם אחראי ונאמן שמחויב לערכים ולשירות ציבורי. כשלקוחות מזהים את הערכים הללו באיש מקצוע, הם חשים בטוחים יותר ומכבדים את המסירות והנאמנות שהוא מביא לעסק ולפרויקטים.
- בקשו עזרה - היכולת לבקש עזרה היא כלי חיוני לניהול עומסים ושמירה על איכות השירות, במיוחד בתקופות מאתגרות. במהלך שירות המילואים שלי, נאלצתי להסתמך על אנשים קרובים ומקצועיים כדי להבטיח שהפרויקטים ימשיכו להתנהל בצורה חלקה. כך למשל, ניהול המשרד, עדכונים משמעותיים והוצאת תוכניות עברו לאחריותה של אשתי - שהיא אדריכלית בעצמה, שנשאה בעומס לא פשוט כדי לסייע לי בתקופה הזו.
לצד זאת, שרטוטי ממ"ד ופירוט ברזל בוצעו על ידי מהנדס פרילנס, תוך בקרה צמודה מצדי כדי לשמור על שקיפות ויושרה מול הלקוחות. בנוסף, פיקוח עליון בשטח נעשה על ידי מהנדסים שהם חברים קרובים ואנשי מקצוע שאני סומך עליהם לחלוטין. לאורך כל הדרך, הקפדתי לקבל מהם תיעוד מפורט ולתת הנחיות ועדכונים לפי הצורך בזמן אמת, ככל שהתאפשר.
בעזרת התמיכה הזו, יכולתי להמשיך לספק ללקוחות שירות מקצועי ויעיל גם בהיעדרי. היכולת לגייס עזרה מנאמנים בסביבתי, תוך פיקוח קפדני, לא רק הקלה על העומס אלא גם שמרה על רמת האיכות והשירות שעליהם אני מקפיד.
- ניהול זמן - ניהול זמן הוא קריטי, במיוחד במצבים מאתגרים, שכן הוא מאפשר לנצל משאבים ביעילות ולהתמקד במשימות החשובות ביותר, גם תחת אילוצים. במהלך שירות המילואים שלי מצאתי את עצמי נייח בגבול הצפון, במצב שעלול להוביל ל"בזבוז זמן" ללא תועלת. במקום להתמסר לכך, החלטתי לנצל את הזמן ולהמשיך לעבוד, גם בתנאים הלא שגרתיים של השטח.
השקעתי כ-1,000 ש"ח מכיסי בציוד, כבל חשמל באורך 100 מטר, לפטופ, שולחן מתקפל וכיסא משרדי והתחברתי למפעל סמוך כדי ליצור סביבת עבודה שהרגישה ממש כמו המשרד בבית, אך ללא ההסחות של מיילים, משפחה או גורמים אחרים. ב"משרד השטח" הזה הצלחתי לעבוד בצורה פרודוקטיבית במיוחד, אפילו יותר מאשר במשרד הקבוע.
אומנם היו כאלה שלא יכלו או לא בחרו לנצל את הזמן באותו אופן, אך עבורי ההשקעה השתלמה במלואה: היא אפשרה לי לעבוד על פרויקטים רווחיים במיוחד, שהחזירו את ההשקעה בכמה מונים. כשהגעתי הביתה, כבר הייתי ממוקד במשימות החשובות ביותר, מתוך תחושת סיפוק והתמדה. משרד שפועל גם מרחוק מעניק לך את החוסן להילחם למען הבית והעסק עד הרגע האחרון.
- ריכוז מאמץ בין תעסוקה לתעסוקה - הכוונה היא לנצל באופן מיטבי את פרקי הזמן הפנויים בין תקופות של עומס, כדי להשלים משימות, לתכנן קדימה ולהתמקד בצרכים החשובים של העסק או החיים האישיים. בסוף כל תקופת מילואים, חשוב "לחסל" את רשימת המשימות שהצטברה. כל תקופה כזו, כמו זו שאני חווה ממש בימים אלו לאחר תקופה ממושכת ללא מכשיר טלפון, מלווה בארגון מחדש של המשימות במערכת וחיסולן אחת אחרי השנייה.
הכניסה מחדש לקצב העבודה אינה פשוטה, אך זו הפרנסה שלנו, ואין לנו את הפריווילגיה לוותר על מה שבנינו במו ידינו. כדי לעמוד בכך, קמים מוקדם בבוקר, מרכזים את המאמץ ומנהלים שיח כנה מול הלקוחות. רובם מבינים את המצב, וחלקם אולי "יעקמו את האף" מעט – אך בסופו של דבר הדברים מסתדרים
- דע את הגבולות שלך - הכרה במגבלות האישיות והמקצועיות שלך, בין אם מדובר במגבלות זמן, משאבים, ידע או אנרגיה, היא חיונית לתכנון והתנהלות מציאותית. זיהוי הגבולות הללו מאפשר לך להימנע מעומס יתר ומאכזבות, ולהשקיע את המאמץ בדברים שבהם יש לך סיכוי טוב להצליח. היכולת להציב גבולות ברורים מסייעת לשמור על איזון אישי ומקצועי ולמנוע שחיקה לאורך זמן.
בסופו של דבר, אי אפשר לעשות הכל; צריך לדעת לשים דברים בצד ולזכור שיגיע זמנם, אחרת אתה עלול להיכנע ללחצים משני הכיוונים. בתור מילואימניקים, אנחנו נדרשים להחליף מצבי מוד בצורה חדה, אך גם כאן חשוב להיות "חייל על מלא" כשצריך, ובאותה מידה גם להיות "מהנדס על מלא". המקצוענות האמיתית מתבטאת ביכולת לעבור מפאזה אחת לאחרת – בין אם אתה ספורטאי, איש הנדסה, איש משפחה או לוחם
--
חשוב לי לומר שזה מה שעבד עבורי (!) ייתכן וזה לא היה עובד בסיטואציה אחרת ואין פה שום הטפת מוסר.
אסיים מאמר קצרצר זה בתפילה לחיים שקטים וטובים לילדנו. יהי זכרם של הנופלים ברוך ובתקווה רבה לחזרת כלל החטופים.
המאמר נכתב ע"י דורי גל, מהנדס מבנים בעל עסק עצמאי, שנקרא לשירות מילואים פעיל החל מה 7.10.2023 ובמשך 284 ימים.
הצטרפו לקהילת העצמאים של CivilEng בווטסאפ >>
אין תגובות