נסיונות העמסה דינמיים על כלונסאות קדוחים ויצוקים באתר
באזורים הסלעיים הרכים, כגון חוואר וקרטון, נהוג לבצע היום, ולמעשה כבר מזה שני עשורים, ביסוס ע"י כלונסאות, במקביל להגדלה משמעותית של כמות מכונות הקידוח וכושר ביצוען. בקרקעות חוליות, הביסוס ה"רדוד" עדיין נפוץ למבנים עם עומסים לא גדולים ואולם כשהעומסים גדלים, הביסוס ה"רדוד" מגיע למצב של "רפסודה" ואז לעיתים כלונסאות מהווים פתרון זול יותר. אפילו בקרקעות חרסיתיות, או חוליות חרסיתיות, בהם היה בעבר נפוץ הביסוס ע"י פלטות ו/או יסודות עוברים, עבר בהדרגה "מרכז הכובד" לביסוס ע"י כלונסאות. בזמנו, ביסוס מבני מגורים ("בניה רוויה") בקרקעות חרסיתיות היה לעיתים בשיטת הביסוס ה"רדוד" ע"ג "החלפת קרקע". לפני יותר משני עשורים, כשהחל כותב המאמר בעבודה כיועץ לביסוס מבנים, לא היה נהוג כשיגרה להעסיק יועצי ביסוס וכל זמן שהפרוייקט לא היה גדול והביסוס היה "רדוד", ויתרו במקרים רבים על שירותי היעוץ.
2.2.5 כלונסאות VIBREX
א. נסיון העמסה סטטי
ב. נסיון העמסה ע"י מגבהה שטוח
- אורך הבטון לארכו נמדד שינוי האורך.
E - מודול אלסטיות של הבטון.
- הכח האנכי בחתך הבטון בזמן מעבר גל המאמץ A - שטח החתך של הבטון (העיבור) נמדד (ע"י שינוי התנגדות חשמלית) שטח חתך הבטון ומודול האלסטיות שלו ידועים וכך מתקבל הכח בחתך הרלוונטי (בחלק החופשי של הכלונס, הבולט מהקרקע) ולמעשה זהו הכח שמועבר לכלונס, שבתוך הקרקע. לבדיקת המהירויות והתזוזות מוצמדים לכלונס מדי תאוצה, כאשר ע"י אינטגרציה אחת, מקבלים מהירות ואיטגרציה נוספת - תזוזה. כך למעשה מתקבלים נתונים הן של הכח האנכי והן של המהירות והתזוזה עם הזמן.
פענוח האותות הנמדדים מאפשר הערכה מידית של המאמצים בכלונס והאנרגיה המועברת וכן חישוב כוחות ההתנגדות של הקרקע לפי שיטות שונות. כוחות ההתנגדות להעמסה הדינמית כוללים רכיבים סטטיים ודינמיים כשעיקר המאמץ בפיענוח המדידות מתרכז במציאת הרכיב הסטטי שבעיקרו מהווה את תיסבולת הכלונס. פיענוח כזה מאפשר את מציאת פירוס כוחות ההתנגדות לאורך הכלונס ולפיכך ההערכה לעקום עומס - שקיעה, בדומה למה שמתקבל מנסיון העמסה סטטי.
ספרות מומלצת לקריאה
ת"י לביסוס 049 מ-8791 (11)
אין תגובות