מדד המחירים לצרכן, אינפלציה, ריבית, המשק ואנחנו ...
לשם כך נתחיל דווקא מהמושג אינפלציה
אינפלציה הינה מצב של עליית מחירים מתמשכת במשק אשר שוחקת את ערך הכסף כלומר ככל שהאינפלציה גודלת כך כח הקניה שלנו קטן. לדוגמא נאמר שבתחילת השנה רכשנו לחם תמורת 3 שקלים ובסוף השנה הלחם כבר עולה 4 שקלים ואף בהמשך מחיר הלחם ימשיך לעלות ולעלות כלומר על אותו מוצר שכלל לא השתנה אנו נאלצים לשלם כעת יותר כסף.אחוז האינפלציה השנתי נקבע על סמך שילוב 12 מדדי המחירים לצרכן.
הקשר ההפוך של הריבית לבורסה
ככל שתרד הריבית חסרת הסיכון כך היא תאבד מהאטרקטיביות שלה ולכן המשקיע יחפש מקורות תשואה אחרים כגון הבורסה המקומית או הבורסות בחו"ל על מנת לנסות להגדיל את תשואת כספו.
כשהמשקיעים הזרים באים להשקיע את כספם במדינה אחרת הם מודדים שני דברים- סיכון מטבע ופערי ריבית מול מדינת האם שלהם.
לצורך המחשת ההסבר נפנה לעולם ההימורים. כשאתם מגיעים לרולטה עומדות בפניכם 2 אפשרויות. אפשרות ראשונה לבחור מספר כלשהו ממספרי הרולטה ואז הסיכון להפסיד את כספכם גבוה ולכן גם הפרס גדל בהתאם שהרי אם תזכו תרוויחו סכום בהחלט גדול ביחס להשקעה. אפשרות שנייה היא לבחור צבע שחור או אדום ואז הסיכון יורד באופן דרמטי שהרי יש רק שני אפשרויות לבחירה ולכן גם הפרס יקטן בהתאם כי רמת הסיכון פחתה באופן מהותי.
למרות הדוגמא הקיצונית כך למעשה פועלים המשקיעים הזרים כלומר אם הסיכון במדינה גבוה על אותה מדינה להציע ריבית גבוהה יותר על מנת למשוך אליה משקיעים זרים ואילו אם הסיכון באותה מדינה פחת אז אותה מדינה תוכל להרשות לעצמה להפחית את הריבית. במידה והמדינה מעוניינת בהעלאה דרמתית של הדולר היא יכולה להפחית את הריבית באופן ניכר ואז יוצרו ביקושים חזקים לדולר והוא יעבור לעליה גבוהה יותר.
אין תגובות