לעשות חשמל מרוח
על פי ההערכות, תוך עשור מספר הצרכנים צפוי להגיע למאות מיליוני צרכנים. גם ארצות הברית וסין מגלות את הפוטנציאל הרב הטמון בתחום זה ומשקיעות משאבים רבים בייצור חוות רוח. בישראל, בקרב רובנו, האסוציאציה הראשונה שעולה עם שמיעת המושג "אנרגיה מתחדשת" היא אנרגיה סולארית וזאת לאחר מאבק קשה וקמפיין יחסי ציבור משמעותי שהובל על ידי יצרני ומשווקי הפאנלים הסולאריים במטרה להגביר את המודעות והביקושים . אך בארצנו שטופת שמש, צמד המילים "אנרגיית רוח" טרם הושרש בתודעת הציבור, על אף חשיבותו ויעילותו הרבה והפופולאריות לה זוכה בעולם.
מרבית הישראלים סבורים כי אנרגית רוח לא יכולה להיות יעילה בארץ מכיוון שהם אינם רואים קשר בין ישראל לרוח (לעומת הקשר המובהק עם שמש) ובהתאם לכך הדעה הרווחת היא שבתחום האנרגיה המתחדשת האלטרנטיבה המועדפת היא הסולארית, ברם בראייה מעמיקה ניתן להבין שלא כך הדבר וכי שימוש באנרגיית רוח בישראל יכול להיות יעיל מאוד ולעיתים אף הרבה יותר אפקטיבי מאנרגיה סולארית, כאשר הכדאיות תלויה באזור ובעצימות הרוח.
אלו סוגים של טורבינות קיימים?
על אף התעוררותו של שוק של אנרגיית הרוח בישראל, עוד ארוכה הדרך ביחס לעולם, בה התחום מוסדר מבחינה רגולטורית וכל מי שחפץ בכך יכול בקלות רבה להתקין טורבינה על גג ביתו או בחצרו. בארץ התמונה שונה לחלוטין ומי שמבקש להפיק חשמל מהרוח, נאלץ לעבור "מסלול מכשולים" והכוונה היא לשורה ארוכה של חסמים לא פשוטים.
החסם העיקרי כיום הוא בעיית היתרי הבנייה. בספטמבר 2009, לאחר מאבק ממושך, קבעה רשות החשמל תעריפים לטורבינות רוח קטנות, אך ההתניה הייתה שדרוש אישור של ועדה מקומית (כלומר היתר בניה). מצד שני משרד הפנים טרם קבע מדיניות להוצאת אישורי הבניה ולכן הועדות אינן מוכנות לספק אישורים. התוצאה היא שלא ניתן לקדם את הפרויקט. למעשה, נוצר מצב אבסורדי - במקום לעודד הפקת חשמל "ירוק" על ידי הצרכנים - שיתקינו כמה שיותר ובמהירות, על מנת להקל על עבודת חברת החשמל שנמצאת בשיא יכולת הייצור שלה, מטילים יותר ויותר מגבלות בירוקרטיות. הרי מה יכול להיות פשוט מזה - בעלויות נמוכות יחסית, אפשר במקומות מתאימים להקים כמה עשרות אלפי טורבינות רוח קטנות אשר יקלו ולא במקצת, את מצוקת החשמל. בין האזורים המתאימים הללו ניתן למצוא את גגות הבניינים (במיוחד באזורי תעשייה ומלאכה בהם ישנם שטחים רבים שלא מנוצלים) והן שטחים פתוחים באזורים כפריים המתאימים להקמת מיני-חוות.
אין תגובות