האם מבני מגורים בני 30 ומעלה עמידים לרעידת אדמה חזקה בארץ ?
קיים שבר נוסף קצר יחסית באורכו הקרוי שבר יגור או העתק הכרמל. שבר זה מתחיל מספר קילומטרים מזרחה מיגור, מגיע לים ונכנס כ-20 ק"מ נוספים מערבית לתוכו. שבר זה למרות היותו קצר באורכו מהווה לש עצמו בעיה רצינית מאחר והוא עובר דרך מרכזי אוכלוסיה צפופים של חיפה, הקריות, טבעון, יוקנעם, שפרעם ועוד.
לישראל ישנה היסטוריה ארוכת שנים של רעידות אדמה חזקות אשר גרמו לנזקים כבדים בנפש וברכוש. החל משנת 1033 ועד לימינו, במשך כאלף שנה פקדו באזורנו תשע רעידות אדמה הרסניות בעוצמות ש"ע לסקאלת ריכטר 6.6 – 6.25 = (4)RMS, ז"א כל מאה שנה בממוצע רעידת אדמה חזקה במיוחד. יש לציין שחלק מרעידות אלה הגיעו עד רצועת החוף בהן נפגעו ערים כגון, רמלה, לוד, עזה ויפו.
מאפיינים הקשורים לרעידות אדמה
- רעידות אדמה לא ניתנות לחזוי מראש מבחינת עיתוי התרחשותן, על ציר הזמן.
- רעידות אדמה חזקות במיוחד הן נדירות יותר אך חוזרות באזור הגיאוגרפי שלנו פעם ב-100 שנה בממוצע.
- אובדן חיי אדם, פצועים ונזקי רכוש הם לא תוצאה ישירה של רעידת אדמה חזקה במיוחד אשר עלולה להתרחש בכל רגע או בעוד 10 דקות או 10 ימים או 10 שנים. כל אלה נגזרים מבניה לקויה ו/או בניה אשר לא תוכננה כראוי לפי תקנים וסטנדרטיים מקובלים המתייחסים לאזור שהמבנים מוקמים. העובדות והשוואתן בשתי הרעידות האחרונות אשר התרחשו לאחרונה בהאיטי בתאריך 12.1.2010 וצ`ילה בתאריך 27.2.2010, הוכיחו הנחה זאת מעל לכל ספק. בהאיטי נהרגו כ-280,000 איש ברעידה שעוצמתה הייתה RMS=7.0 לעומת המצב בצ`ילה שם נהרגו מאות אנשים ברעידה עם עצמה של RMS=8.8.
- מאחר ומדינת ישראל הינה צרה יחסית לאורכה, מבחינה גיאוגרפית וצמודה לכל אורכה לשבר הסורי-אפריקאי, בתוספת "שבר יגור" התקוע כמעט כולו בתוך ישראל, כל רעידת אדמה חזקה במיוחד, עם רדיוס השפעה של 100 עד 150 ק"מ מסביב למוקד, תגיע ותשפיע לכל אותם אזורים מאוכלסים יותר לאורך רצועת החוף והרצועה הפנימית של מדינת ישראל. דוגמה לכך מהעבר – העיר רמלה אשר נהרסה כליל בשנת 1034 וסבלה נזקים כבדים יחד עם עזה ברעידה שהתרחשה בשנת 1546, ונפגעה קשות עם העיר לוד ברעידה האחרונה בשנת 1927.
- מבנים אשר תוכננו ונבנו כראוי באזורים סייסמים בעייתיים כגון טבריה, קירית שמונה, בית שאן או יריחו למשל, יחזיקו מעמד טוב יותר מאשר מבנים ברצועת החוף אשר לא תוכננו נכון או תוכננו ובוצעו לא מספיק טוב.
- יש לזכור שגם מבנים אשר תוכננו ובוצעו כראוי, בשעת מבחן, עלולים להינזק ולקבל דפורמציות גדולות, שקיעות, סדקים בקירות או צניחה של חלקי בטון רופפים, חלונות וכו`. נזקים אלה מקובלים כל עוד לא חלה התמוטטות בשרשרת וקריסה של כל המבנה או חלקים ממנו, כאשר המטרה העיקרית היא להגיע למינימום של אבדות בנפש. התקן הישראלי לרעידות אדמה ת"י 413 בנוי על תפיסה זאת.
בהערכה גסה ישנם כיום בין עשרת אלפים לששה עשר אלף מבנים מסוג הזה שהם בגיל 30 עד 75 שנה, חלק לא מבוטל ממבנים אלה גובלים כיום לשני השברים אשר הוזכרו קודם לכן. במבנים אלה נדרשת התייחסות מיוחדת המתחילה מבדיקות יסודיות בצורה מסיבית, הערכת מצבם וחיזוק מותאם כנדרש אשר יפורט בהמשך.
נקודות תורפה של המבנים הבעייתיים
בהמשך הרעידה סטיות התנודות גדלות באופן שהבניין מנסה "לברוח ולהתנתק" מהחבור עם העמודים באופן שגם הפרקים הפלסטיים מגיעים להרס מוחלט. במצב הזה קריסת המבנה או חלקים ממנו היא בלתי נמנעת. לתופעה זאת תורמת העובדה שבמבנים רבים, כמעט הרוב, העמודים הבעייתיים האלה אינם קשורים עם קורות קשר בינם לבין עצמם במפלס פני הקרקע ולכן כשל המבנה מקדים לעומת מבנה "המצויד" עם קורות כאלה. מכניזם דומה לזה שפורט לעיל ראינו במספר לא מבוטל של מיקרים ברעידת האדמה האחרונה בהאיטי אשר התרחשה בתאריך 12.1.2010.
* הרס הפרקים הפלסטיים בחיבור של עמודי קומת הקרקע עם התקרה (לאחר רעידת האדמה האחרונה בהאיטי 12/01/2010). זכויות יוצרים שמורות ל INSTITUTE OF STRUCTURAL ENGINEERS, LONDON (EEFIT)
2. קירות הקשחה
3. פיר מעלית
4. דריכת קירות בניה
5. חיזוק עמודים בק"ק
6. קורות קשר
חיזוק המבנים, בכל מקרה, חייב לקחת בחשבון את שלושת הנקודות הבאות:
- לערוך בדיקות סטטיות וכלכליות מקדמיות לגבי כל מבנה בנפרד ולהוציא חוות דעת עם הצהרת כוונות ומסקנות ברורות.
- החיזוק יכלול אחד מהאמצעים המפורטים לעיל או שלוב של מספר אמצעים בתוספת שיטות נוספות, לפי הצורך, בהתאם לשיקוליו של המהנדס המלווה על מנת להגיע לפתרונות אופטימאליים.
- החיזוק יתוכנן על ידי מהנדסים מיומנים, בעלי ניסיון ויבוצע ע"י קבלנים מורשים באותן רמות. לפני תחילת בצוע החיזוק, יהיה צורך להגיש את כל החשובים הסטטיים ותכניות מפורטות ללשכת מהנדס הרשות על מנת להוציא היתר חיזוק.
הצעה ברמה אסטרטגית למודל כלכלי חלופי לתמ"א 38
מאחר ומדובר כאן בבעיה רצינית בקנה מידה לאומי, לא ניתן להשאיר אותה לחסדי תנודות השוק של ביקוש והיצע, לכן יש לשקול לעבור למודלים כלכליים אחרים כאשר הממסד הוא הגורם המוביל מכל הבחינות. להלן הצעדים שיש לנקוט מבחינה אסטרטגית בכדי לפתור בעיה זאת.
1. עריכת סקר ארצי עם מיפוי כל מבני המגורים הבעייתיים, אשר ידרג אותם לפי דרגות הסיכון.
הזמן המוערך עד לסיום פרויקט לאומי זה בין שמונה לעשר שנים. מיותר לציין שעל הרשויות הממשלתיות, העירוניות והציבוריות חלה גם החובה לטפל באינוונטר המבנים שלהם ולפעול בהתאם, הכל על חשבונם. מומלץ, כמעט נדרש, לפחות לבדוק מבנים אלה, גם אם הם נבנו לאחר שנת 1980, ולוודא שהם עמידים לפעילות סייסמית חזקה במיוחד, כפי שאנו צופים שתתרחש אך בעיתוי בלתי ידוע מראש.
פרוט למילות מפתח
בתמונה: דוגמה של קריסת ק"ק ברעידת האדמה האחרונה בהאיטי. 12/01/2010 (זכויות יוצרים שמורות ל(EEFIT)
בתמונה: עמודים בקומת קרקע אשר נפגעו ברעידת האדמה האחרונה בהאיטי
בתמונה: מבנים עם תכנון אי-רציונאלי מבחינה סיסמית
אין תגובות