אשת חיל: הכירו את מנהלות העבודה של ענף הבנייה.
לרגל יום האישה הבינלאומי, שיחול השבוע, תפסנו את לילך לוי, מנהלת עבודה בתחום המשרדים ואת ליאת רוזנפלד, ששימשה כמנהלת עבודה בעברה, לשיחה צפופה על הדעות הקדומות, על ההתפתחות המקצועית ועל העבודה בסביבה גברית. "לא תמיד קל לגבר לקבל הוראות מאישה, אבל אחרי שמכירים הדברים מסתדרים", הן אומרות.
השעה היא 7 בבוקר. לילך לוי, 39, בעלת תואר ראשון במדעי המחשב (B.Sc), הספיקה כבר לפתוח את אתר הבנייה שבו היא עובדת ולקבל את ראשוני הפועלים וקבלני המשנה. "אני בוחנת את כל מה שקורה באתר והיום שלי ימשיך במילוי יומנים, דוחות, ביצוע הדרכות ופיקוח על כללי הבטיחות", היא מפרטת. "לאורך היום יש גם ישיבות צוות עם בעלי התפקידים באתר, עלי לתעד את העבודה המתבצעת ובסופו של יום, גם לוודא את סגירתו הנאותה של האתר".
באזור אחר אנחנו תופסים את ליאת רוזנפלד, 44, בתחילתו של עוד יום עמוס. היא עובדת בימים אלה בתפקיד רוחבי מגוון, שמביא לידי ביטוי כישורים בתחום התכנון האדריכלי, הבקרה, תיאום התכנון, כתבי הכמויות, המידול בתלת ממד ועוד. "אני מתחילה את היום בשיחות ליועצים השונים בפרויקט מחיר למשתכן בבית שמש – אחד משניים שאני מטפלת בהם - כדי שניתן יהיה לקדם דברים", היא מגלה. "במהלך היום אני מטפלת במשימות שנוגעות לפרויקט כשנערכות פגישות עם מנהל היזמות, עם מנהל הכספים ועם מנהל הפרויקט. בסופו של יום נעזרת בכל הכישורים שלי והידע שצברתי בביצוע מסייע לי מדי יום ביומו. נכון להיום פרויקט אחד בשלבי בנייה ראשונים והשני בשלב ריכוז האישורים לקבלת היתר. מעבר לזה יש לי משימות אחרות - הייתי שותפה פעילה בהפקת כנסי ההסבר והמכירות של המחיר למשתכן, הייתי מעורבת בהפקת החומר השיווקי ועוד".
"צריך לדעת להקשיב ולקבל עצות מצד אחד, אבל לעמוד על שלי ולדחוף את כולם מהצד שני". לילך לוי
>> הצטרפו לקהילות המקצועיות שלנו ב WhatsApp ושנו את התרבות בענף הבנייה
מלבד העובדה ששתיהן נשים מרשימות, המשותף ללוי ולרוזנפלד הוא ששתיהן משמשות, או שימשו בעבר, כמנהלות עבודה. בעוד שרוזנפלד השתלבה בנתיב אחר מאז, לוי דווקא חידדה את הרצון לשמש כמנהלת עבודה. "ממש לאחרונה סיימתי בהצלחה לימודי מנהלי עבודה", אומרת לוי. "בעבר שימשתי מנהלת פרויקט כך שצברתי ידע רב בתחום הבנייה הפרטית ובבנייה רוויה. אלא שבשנים האחרונות תחום המשרדים הולך ותופס תאוצה ויש פרויקטים גדולים שמצריכים מקצועיות רבה ורמת גימור גבוהה. הרגשתי שזה הכיוון הנכון, המעניין והמתאים עבורי והיום אני מנהלת עבודה בפרויקטי בניית משרדים לחברות גדולות".
ליאת, איך היה נראה יומך בתור מנהלת עבודה ועד כמה התפקיד הכין אותך להמשך?
"כמנהלת עבודה, הייתי מגיעה השכם בבוקר לאתר, עוברת לרגע במשרד וממשיכה למקום שבו התרכזו הפועלים כדי לצוות אותם לעבודה. לאחר שהייתי מוודאת שכל אחד במקומו ויודע מה הוא עושה, ושיש לו את כל הכלים והחומרים הנדרשים, הייתי חוזרת למשרד ועוברת על ניירת שהצטברה או על רשימות שהכנתי לעצמי. במהלך היום הייתי בודקת את העבודה במבנה, מגבשת רשימות של חוסרים או תקלות, נפגשת עם קבלני המשנה, בודקת שוב את הפועלים ואת קצב התקדמות העבודה. בסופו של דבר, כישורים שרכשתי תוך כדי העבודה כמנהלת עבודה – למשל, להתמודד עם בלת"מים כמו ספק שנוחת באתר עם סחורה בלי להודיע, או עם דיירים שהגיעו בלי תיאום ורוצים להיכנס לדירה - הם אלה שעוזרים לי עד היום וגם בתפקיד הנוכחי".
סביבת האתר גברית ברובה. איך זה מרגיש לעבוד בסביבה כזו ולנהל את העובדים ואת העבודה?
רוזנפלד: "זה דווקא נפלא, לא? אני מסתדרת עם גברים מצוין, גם בחיי הפרטיים. אני מוצאת שפה משותפת עם גברים - השיחות יותר מעניינות, יש יותר צחוקים. עם זאת, בגדול, לכל פרויקט שאליו הגעתי ופגשו בי לראשונה אנשים הרימו גבה כי לא טריוויאלי לראות נשים בתפקיד כזה. בהתחלה באמת הביטו עלי אחרת אבל די מהר, שראו שאני מקצועית ולא מבקשת הנחות או הקלות מאף אחד, הדברים הסתדרו. אני יכולה לספר שמבחינת ניהול העובדים והעבודה, עובדים מול אנשים מתרבויות שונות ובאמת היו פה ושם מקרים של כאלה שניסו לבדוק את הגבולות שלי. היו אפילו כאלה שניסו לעשות דווקא ולהתנכל אבל מדובר במקרים בודדים של אנשים בעייתיים. מצידי, ידעתי להעמיד אותם במקום ומעולם לא נתקלתי בבעיה שלא ניתן להתמודד איתה. אכן יש פועלים שבשבילם לא פשוט לקבל הוראות מאישה אבל צריך לרכוש את אמונם. אחרי שעושים את זה, הדברים מסתדרים".
לוי: "אחרי 9 שנים בענף אני כבר רגילה לזה, אבל בהחלט מורגש שיש מעט נשים באתר. מדי פעם אני נתקלת באדריכלית או במפקחת, אבל סביבת העבודה אכן גברית מאוד. אני חושבת שלפעמים לגברים קשה לקבל הוראות מאישה אבל לאט לאט, כשמכירים אחד את השני, הדברים מסתדרים וזה הופך קל יותר. מעבר לזה, אני חושבת שלהיות בחורה בתחום גברי מהווה לעתים יתרון. בפרויקטים רבים שבהם עבדתי גיליתי שחוש הניהול שלי עובד קצת אחרת משל הגברים ושאני יודעת לעשות כמה דברים בו זמנית, כמו גם לזרז תהליכים ואף לנהל אותם נכון יותר כך שנעמוד ביעדים".
רוזנפלד: "פה ושם גם היו רגעים מפחידים. באחד המקרים באתר שבו שימשתי מנהלת עבודה פרצה מריבה קשה בין פועל שלי לפועל אחר. הפועל שלי פצע את הפועל השני עם מוט ברזל ואחרי שהפרידו ביניהם, הורו לפועל שלי לצאת מהאתר ולא לחזור יותר. מצאתי אותו מאוחר יותר באחת הקומות העליונות בפרויקט. הוא התחנן לחזור לעבודה, סיפר שהוא זקוק לפרנסה. אבל הכלל היה שמי שמכה הולך הביתה. מצאתי את עצמי מורה לו להסתלק מהאתר כשאני והוא לבד, בבניין ריק. ואני בתוך תוכי תוהה איך הוא יגיב ואם הוא ינקוט נגדי באלימות כלשהי. לשמחתי זה עבר בשלום, ללא ויכוחים".
"אדם מסודר הופך את העבודה למסודרת ויעילה"
להיות מנהלת עבודה באתר בנייה, בייחוד בפרויקטים מורכבים, זוהי משימה לא פשוטה שדורשת כישורים רבים – היכולת להניע צוות, פתרון בעיות ועוד. לוי גילתה כי סט הכלים האישי שלה, שכולל בין השאר סדר מופתי, מסייע לה מאוד. "באופן כללי, נדרשות כמה תכונות שחיוניות מאוד לכל מנהל עבודה", אומרת לוי. "כשעובדים מול גורמים רבים נדרשת סבלנות רבה אך גם נחישות כדי לעמוד בפניהם. צריך לדעת להקשיב ולקבל עצות מצד אחד, אבל לעמוד על שלי ולדחוף את כולם מהצד שני. אני אדם מסודר שהופך את העבודה למסודרת ויעילה. כך הפרויקט יצליח. כמובן שבלי להיות חרוצים ודייקנים, אי אפשר לקדם את העבודה. מעבר לזה, אני חושבת שנדרשת יסודיות ונדרשת גם יכולת להתמודד עם לחצים. בשלבי הגמרים אני מרגישה שהיסודיות, הפדנטיות והדיוק שלי הן התכונות שמסייעות לפרויקט".
"חשוב להיות אסרטיבי באתר", מוסיפה רוזנפלד. "צריך לדעת לתעדף את המשימות כי בשלבי הגמרים יש הרבה לחץ ובלתמ"ים רבים. צריך גם סוג של חוסן נפשי, כי זה לא קל, וחשובה גם האהבה לענף הבנייה".
"נאלצתי לסלק מהאתר עובד שהכה עובד אחר ובתוכי תהיתי אם הוא ינקוט באלימות נגדי. בסוף הוא עזב ללא ויכוחים". ליאת רוזנפלד
מהם הכישורים היחודיים שאת מביאה לתפקידך הנוכחי ולתפקידך כמנהלת עבודה?
רוזנפלד: "לתפקיד הנוכחי אני מביאה את הנסיון שלי כאדריכלית, בשילוב הידע שרכשתי בביצוע פרויקטי מגורים. אני מודעת לפער בין התכנית המשורטטת לתכלס בשטח, לבעיות פוטנציאליות, מבינה את המורכבות והניואנסים שיש באתר הבנייה בכלל ובשלבי הגמרים בפרויקטים של בניה רוויה בפרט. כמנהלת עבודה, הבאתי עימי את היכולת לראות את הדברים בצורה רחבה, יסודיות, רצינות וסדר. ראיתי חשיבות בלסרוק, לתעד ולמפות את כל הבעיות והחוסרים בשטח לרשימות אקסל מסודרות כדי לתכנן כיצד להתמודד עם הבעיות. הדברים הללו חשובים במיוחד בשלבי הגמרים, אז צצות תקלות שלא רואים קודם. הידע בקריאת תכניות ובעבודה על אוטוקאד גם תרם".
לילך, מה הכי מעניין אותך כמנהלת עבודה?
"תחום הגמרים הוא החלק האהוב עלי וזה שמעניין אותי היום יותר מכל. יש בו המון עניין כי הוא מגלם בתוכו חדשנות בביצוע, שימוש בחומרים מסוגים שונים ומיוחדים וכו'. ומכיוון שכל פרויקט נראה אחרת – מה גם שהדרישות של כל לקוח הן שונות – כיף לראות איך כל אחד מהמבנים באמת קורם עור וגידים בצורה ייחודית לו. התוצר הסופי תמיד יוצא ייחודי. הסיפוק הגדול ביותר שלי הוא כשאני מתחילה בפרויקט חדש, בין אם שלד או הריסה ובנייה מחדש, אני זו שמובילה את העבודה לפי דרישות הלקוח, תכניות העבודה והתובנות המקצועיות. וכשהתוצר הסופי יוצא מדהים זה מייצר תחושת סיפוק אדירה".
ועל איזה פרויקטים את עובדת היום?
"אני עובדת על פרויקט הריסת קומת משרדים, שמשתרעת על פני 3,600 מ"ר ותכלול את בנייתם החדשה של משרדים ומעבדות. לפרויקט ארבעה שלבים כשהשלב הראשון כבר נמסר ללקוח ועכשיו אנחנו בעיצומו של השלב השני. סוגיית המקצועיות חשובה לי מאוד - צריך לבצע את התכניות בצורה הטובה ביותר וברמה הגבוהה ביותר, לשם אני תמיד שואפת. מצד הלקוח יש משרד פיקוח ואדריכל שמטרתם היא לוודא שהכל נעשה בהתאם לתכניות, בצורה הטובה ביותר. הם מסייעים לנו לפתור קשיים שנקרים במהלך הדרך, תוך כדי עבודה. אני גם מקפידה מאוד על נושא לוחות הזמנים. המשמעות היא להכניס את כוח האדם הנדרש בכמות הנדרשת כדי לבצע את הפרויקט בצורה הטובה ביותר ובזמן. כמובן שאני מקפידה מאוד על הבטיחות באתר ועל הנהלים בנושא, ללא פשרות. המעבר מבנייה פרטית לתחום המשרדים בהחלט מאתגר".
כיצד משלבים קריירה עם חיים אישיים?
רוזנפלד: "זה לא קל כשעובדים 11-12 שעות ביממה וגם בימי שישי. כשמתחילים לעבוד מוקדם ומבלים שעות רבות על הרגליים, אין יותר מדי אנרגיות וזמן למשק בית, לסידורים ואפילו לבילויים. מבחינתי, הקושי הכי גדול היה העבודה בימי שישי. זה הזמן היחיד הפנוי שיש לסידורים כשבתי העסק פתוחים, מה גם שנאלצתי לוותר על הרבה פעילויות חברתיות ומשפחתיות שנקבעו לבקרים של שישי. כיום, בתפקידי הנוכחי, החיים נוחים יותר. אני לא עובדת בימי שישי, השעות שלי גמישות, אני יכולה להגיע באיחור בגלל סידורים ולהשלים את המשימות אחר כך. אני מפעילה יותר את הראש מאשר את הרגליים ומגיעה הביתה רעננה יותר מבעבר".
לוי: "הסוד הוא לדעת לנהל נכון את הזמן כשמצד אחד מקדמים את העבודה ואת הפרויקט ומצד שני לא מזניחים את הבית. אני חושבת שאני עומדת בזה בהצלחה ולמרבה המזל, יש לי בעל שעוזר מאוד וגם תומך בי לכל אורך הדרך. הוא עוזר עם הילדים ואנחנו עובדים כצוות".
אין תגובות