גשרים, מנהרות ומבני תשתית מורכבים
קונסטרוקציות גשרים, מנהרות ומבני תשתית מורכבים – מתכנון ליישום
קצב גידול האוכלוסייה בישראל הולך ומתגבר בשנים האחרונות וכתוצאה מכך התעצם הצורך בפיתוח ובהשקעה בתשתיות בכל רחבי הארץ. בעשרים השנים האחרונות הגדילה המדינה באופן משמעותי את השקעותיה בתקציבים המיועדים לפיתוח תשתיות תחבורה, מים ואנרגיה. יחד עם זאת, הביקוש עדיין עולה בהרבה על ההיצע, ולכן השקעה זאת תמשיך ותגדל, וזאת כדי להבטיח את המשך צמיחת הכלכלה ואיכות החיים בארצנו.
כל פרויקט בניה ותשתית מתחיל במסגרת תהליך חשיבה מקדימה של צוות התכנון. לפיכך, יש צורך עצום בהשקעה, בפיתוח ובהכשרת מתכננים בעלי ידע, הבנה וכלים לתכנון תשתיות. בהיעדר מסלולים אקדמיים ייעודיים בתחום זה, המקנים את הידע לתכנון קונסטרוקציה של מבני תשתית, הידע הנדרש נמצא בעיקר אצל המתכננים עצמם, שם הוא נשמר ולא תמיד עובר הלאה לדורות הבאים.
קורס מעשי, מתקדם וייחודי זה, בשיתוף חברת ג.א.ש. הנדסת בניין וגשרים, נועד להעמיק ולהרחיב את הידע של מהנדסים בתחום תכנון מבני התשתית ולהעניק להם ארגז כלים פרקטי ורלוונטי בתחום.
מטרות הקורס
- הקניית ידע מתקדם וכלים פרקטיים בתחום תכנון קונסטרוקציות גשרים, מנהרות ומבני תשתית.
- היכרות עם האתגרים הייחודיים לתחום תכנון מבנים אלו, לרבות תכנון ל 100 שנה ויותר, תכנון מבנים בעלי חשיבות ציבורית גבוהה ועוד.
- שכלול, העמקה והרחבת ארגז הכלים של המהנדסים הלוקחים חלק בתכנון וביצוע של פרויקטיי תשתית לאומיים.
נושאי לימוד
מפגש 1
- גשרי קורות דרוכות - סיווג הסוגים השונים של פתרונות גישור ובפרט גשרי קורות, בחירת חלופות מתאימות בהתאם לדרישות המזמין והתנאים באתר, מתודולוגיות לחישוב, תכן רכיבים עיקריים.
- גשרים במפתחים בינוניים ובשיטות ביצוע מורכבות – הגדרה והיכרות עם שיטות הגישור המורכבות, תכן גשרי מקטעים, עקרי תכן גשרי פלדה, תכנון גשרים תלויים, דגשים ייחודיים לתכנון הביצוע.
מפגש 2
- שימוש במרסני אנרגיה לגשרים ברעידות אדמה – פתרונות להתמודדות עם כוחות עקב רעידת אדמה בתכנון מבני גישור, סקירה של שיטות לריסון הכוחות בגשרים, תקינה של תכנון גשרים ברעידות אדמה, עקרונות תכן ומודלים חישוביים.
- עיקרי תכן מנהרות – מנהור בסלע – הצגת שיטת הביצוע לכרייה ודיפון בסלע, שיטות לסיווג מסת הסלע, תכנון תימוך ראשוני ותימוך סופי, מתודולוגיות לחישוב, דגשים להכנת מפרט נכון, ליווי הביצוע על ידי המתכנן.
מפגש 3
- עיקרי תכן מנהרות – מנהור בקרקע רכה – כרייה באמצעות מוכנות TBM, סיווג מכונות ובחירת המכונה, תכן מעטפת הסגמנטים, תכן דיפון מבטון סיבים.
- מנהור בסביבה אורבנית – מאפיינים של מנהרות בסביבה עירונית, בחירת תוואי למנהרה, תכנון בהתאם לדרישות פונקציונאליות, השפעות על הסביבה, חישוב שקיעות צפויות והערכת נזקים למבנים, סקר סיכונים למבנים ותשתיות, ניטור.
מפגש 4
- מבנים וקרקע – הצגת שיטות לתימוך וייצוב קרקע, אינטראקציה בין קרקע למבנה, מתודולוגיות לחישוב (אמפרי, אנליטי, FEM), תכנון מבני חפור וכסה, תכנון קירות דיפון מאסיביים, דגשים לתכנון ישים.
- מבני תשתית גדולים – עקרונות לתכנון מבני חניוני ענק ומתחמים, עקרונות לתכנון תכנון תחנות רכבת כמבנים פונקציונאליים, תכנון קונסטרוקציה של מבני ציבור בעלי אדריכלות ייחודית, תכנון שדרוג וחיזוק מבני תשתית קיימים תוך כדי הפעלתם, תכן מבנים ל 100 שנה דרישות התקן ומשמעויות.
במסגרת הקורס נשלב מתודולוגיות לימוד מגוונות, לרבות תרגילים בכיתה, הרצאות פרונטליות, דוגמאות וחקרי מקרה ועוד.
קהל יעד
מתכנני תשתיות המעוניינים להעמיק את הידע שלהם בתחום, כמו גם מתכנני מבנים המעוניינים להיחשף לתחום התשתיות המורכבות. בנוסף הקורס מתאים גם לאנשי ניהול, פיקוח וביצוע, המעוניינים להרחיב את הידע בתחום תכנון הקונסטרוקציה של מבני תשתיות תחבורה ולמהנדסים והנדסאים מהמגזר הציבורי, המובילים מטעם המדינה פרויקטי תשתיות לאומיות.