דו"ח תאונות עבודה: ענף הבנייה הוא הענף המסוכן ביותר
ענף הבנייה הוא הענף המסוכן ביותר בישראל - כך עולה מנתונים שפורסמו בדו"ח תאונות עבודה השנתי של משרד הכלכלה והמוסד לביטוח לאומי. על פי הנתונים, ההסתברות שעובד בענף הבינוי יקפח את חייו בתאונת עבודה גבוהה פי 5 לעומת עובד בענף התעשייה.
בשנת 2015 שולמו מעל 4.5 מיליארד שקל לנפגעי עבודה באופן ישיר. בדו"ח מציינים, "מדובר בהוצאה כבדה שאינה מביאה בחשבון נזקים כלכליים הנגרמים למקומות העבודה והוצאות עקיפות נוספות, בראשון אובדן ימי העבודה – הנאמד ביותר משני מיליון ימי עבודה בשנה ואובדן הפריון למשק הנאמד במיליארדים נוספים".
מהנתונים עולה כי בין השנים 2011-2014 מספר המקבלים דמי פגיעה, תשלום בשל היעדרות מן העבודה לתקופה של עד 91 יום, כמעט ולא השתנה ועומד על כ-49 אלף בשנה. למרות הירידה בשיעור האבטלה בשנים האחרונות שהקטין את שיעור מקבלי דמי הפגיעה ל-100 אלף מועסקים, בדו"ח מדגישים כי, "בחינה משולבת של נתונים אלה מעלה את האפשרות שלצד הירידה בשיעור הנפגעים, עולה חומרתן של התאונות".
בשנת 2015 54 עובדים נהרגו ב -53 תאונות קטלניות, 62% מתוכן אירעו באתרי בנייה בהן 34 עובדים מצאו את מותם, פי 5 יותר מעובד בענף התעשייה, הענף השני המוביל את מניין ההרוגים מתאונות קטלניות. עוד עולה מהנתונים כי 46% מהתאונות הקטלניות אירעו בשלב השלד, המאופיין במגוון פעולות הקשורות להכנה וביסוס שלד המבנה, לרבות יציקות של עמודים וקורות. 21% מהתאונות התרחשו בשלב עבודת הגמר, הכוללות ריצוף, חיפוי, התקנות איטום ועוד, 18% נבעו כתוצאה משיפוצים שנחשבות לעבודות פשוטות יחסית. יתר המקרים התרחשו בגלל עבודות חפירה והריסה ופירוק.
אף על פי שניתן לראות כי שיעורם של נפגעי תאונות העבודה מקרב בעלי האזרחות הישראלית הוא הגבוה ביותר ונמצא במגמת ירידה, שיעורם של הנפגעים מקרב העובדים הזרים נמצא במגמת עלייה ובין השנים 2011-2014 נרשמה עלייה של 42% (314 עובדים ב2011 לעומת 446 ב-2014). כאשר משווים את שיעור ההרוגים בקרב העובדים הזרים אל מול העובדים הישראליים בענף הבינוי מתקבל כי ההסתברות שעובד זר יקפח את חייו במהלך העבודה גבוהה פי 2 מעובד ישראלי.
בדו"ח מוצגים גם השוואות בינלאומיות של מספר ההרוגים ל-100 אלף מועסקים בישראל ביחס למדינות נבחרות באיחוד האירופי וארה"ב (נתוני 2013), ועולה כי ישראל ממוקמת מתחת לממוצע האיחוד האירופי ובין שלושת המדינות שבהן מספר ההרוגים ל-100 אלף מועסקים הוא הנמוך ביותר. אולם בפילוח לפי ענפים הטענה כי ענף הבינוי בישראל הוא מסוכן מתחזקת - יותר מפי 2 עובדים מהממוצע באיחוד האירופי ורק בקפריסין ופורטוגל מספר ההרוגים גבוה יותר.
מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור יוסף: "בשנת 2015 שילם המוסד לביטוח לאומי לבדו סכום של כ-4.5 מיליארד שקל לנפגעי תאונות עבודה, לטיפול הרפואי בהם ולשיקומם. בכל אחת מהשנים 2013 ו-2014 השקיע המוסד לביטוח לאומי כ-2 מיליון שקל בהגברת הבטיחות בענף הבנייה. בשנת 2015 הגדיל המוסד השקעה בתחום זה לכ-3 מיליון שקל".
ורדה אדוארדס, ראש מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, במשרד הכלכלה: "המציאות המשתקפת מהדו"ח, ולפיה תאונות עבודה גורמות לפגיעה קשה ביותר הן בהיבט של נזקי גוף והן בהיבט של פגיעה כלכלית משמעותית חוצת מגזרים וענפים מחייבת פעילות מאומצת לצמצום נגע תאונות העבודה בישראל. לפעילות זו צריכים להיות שותפים גם המנהלים במגזרים השונים, ועליהם להפנים את עומק הפגיעה שתאונות עבודה עלולות להסב לחוסנו של מקום עבודתם. מינהל הבטיחות משקיע בשנים האחרונות מאמצים רבים על מנת לצמצם את היקפי הפגיעה כתוצאה מתאונות עבודה. פעילות זו צפויה להתעצם במהלך 2016 ולכלול, בנוסף לפעילויות פיקוח ואכיפה מוגברות, גם התאמות רגולטוריות מתבקשות, וזאת על מנת להבטיח שבמדינת ישראל עובד הקם בבוקר לעבודתו-ישוב ממנה בריא ושלם".
נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, הגיב על פרסום הדו"ח, "הדו"ח שפורסם בסוף השבוע הוא תוצאה של פעילות ענפה, במסגרתה דרשה ההתאחדות במשך שנים לקבל נתונים על תאונות העבודה בענף הבנייה. דרישת ההתאחדות נבעה מרצונה להשקיע מאמצים במניעת תאונות בענף באופן אפקטיבי ככל שניתן", אמר בריק והוסיף, "ההתאחדות, למרות שאיננה גוף סטטוטורי ולא נתנו לה מעולם סמכויות אכיפה בתחום הבטיחות בעבודה השקיעה, בהתנדבות, מיליוני שקלים לאורך שנים כדי לקדם את הידע המקצועי של כלל הפעילים בענף, ברכישת ציוד בטיחות לחברות, קיימה מאות הדרכות ברחבי הארץ במסגרות שונות ובשיתוף עם קרן מנוף של הביטוח הלאומי, מפעילה ההתאחדות ניידת בטיחות והדרכה, ב-6 שפות שונות, באתרי בנייה בכל רחבי הארץ ועוד".
לכתבה המלאה לחץ כאן
אין תגובות